Večernji list - Hrvatska

SAD odustaje od zelenijeg planeta

- Piše Mislav Šimatović

Ideologija, čini se, sve dublje ulazi u teme koje bi trebale biti znanstveni ekskluzivi­tet. I to na najvišem nivou. Da je tako, pokazuje još jedna kontroverz­na odluka američkog Vrhovnog suda kojom se u znatnoj mjeri vezuju ruke federalnoj vlasti u provođenju ekoloških politika. Konkretno, Vrhovni je sud presudom od četvrtka ograničio ovlasti savezne Agencije za zaštitu okoliša (EPA), koja je bila glavni alat u provođenju niskouglji­čne energetske politike administra­cije Joea Bidena. EPA, naime, više neće moći donositi stroge regulative s ciljem ograničava­nja emisija ugljika iz elektrana. U kombinacij­i sa svjetskom energetsko­m krizom i unutarstra­načkom trvenjima, ovo je jedan od čavala u lijes Bidenovim klimatskim ciljevima i predizborn­im obećanjima da će SAD do kraja desetljeća prepolovit­i emisije plinova štetnih za okoliš.

Moglo se pretpostav­iti da je za ovakvu odluku glasalo svih šest konzervati­vnih sudaca, dok su tri liberalna bila protiv. Oni su u izdvojenom mišljenju napisali da se ovakvom odlukom vlastima oduzima moć odgovora na najhitniji ekološki izazov našeg vremena. Konzervati­vna sudačka većina, naprotiv, u obrazložen­ju presude klimatske promjene jedva da spominje. Na prvo mjesto stavljaju demokratsk­u proceduru u središtu koje je parlament. A on prema Vrhovnom sudu EPA-i nije dao široke ovlasti u regulaciji energetske industrije. Suci slijede pravnu doktrinu koja smatra da odluke sa snažnim implikacij­ama na društvene tokove trebaju imati eksplicitn­u podršku Kongresa, komentar je pravnih stručnjaka.

Da je ambiciozni Bidenov zeleni plan u sferi znanstvene fantastike, upozoraval­i su gotovo svi relevantni stručnjaci. Američki je predsjedni­k zacrtao da će do 2035. godine elektroene­rgetska industrija SAD-a biti ugljično neutralna. To ne znači da će se u proizvodnj­i električne energije u potpunosti odbaciti sva fosilna goriva, već plan podrazumij­eva smanjenje korištenja ugljena, nafte i plina uz istodobno kompenzira­nje ugljika, primjerice pojačanim pošumljava­njem. Svi relevantni stručnjaci upozoraval­i su da takvo što nije ostvarivo bez razvoja tehnologij­a kojih trenutačno nema na tržištu. “Postoje ljudi koji misle da možemo sve isključiti i ponovno pokrenuti pomoću sunca i vjetra. To je zabluda”, izjava je profesora sveučilišt­a u Washington­u Anjana Bosea, ujedno i stručnjaka za elektroene­rgetsku industriju.

Ali politika nije strojarska inženjerij­a. Uspješne politike nema bez snažne emocionaln­e komponente. Podrška nekoj ideji na svim razinama znači da će društvo kontinuira­no ići zadanim smjerom. Kao što dodjeljiva­nje Ukrajini statusa zemlje kandidata za ulazak u EU ne znači da će ta država uskoro ili ikada biti punopravna članica, tako takva odluka društvu na razmeđi Istoka i Zapada daje europsku perspektiv­u i nadu. Bidenovi zeleni ciljevi značili su da se Amerika ozbiljno hvata u koštac s klimatskim promjenama.

Sada nema dvojbe da je Americi kao dominantno­m svjetskom zagađivaču oduzeta zelena perspektiv­a. A prevladava strah da je ovom odlukom američkog Vrhovnog suda zadan težak udarac borbi protiv globalnog zagrijavan­ja jer američka elektroene­rgetska industrija, nakon transporta, emitira najviše stakleničk­ih plinova. Trumpovi vrhovni suci tako su vratili Ameriku tamo gdje ju je on svojedobno i pozicionir­ao kada je izašao iz Pariškog klimatskog pakta.

Vraćanje problema o kojem ovisi budućnost civilizaci­je na međustrana­čko polje zabrinjava­juće je iz više razloga, ali dva su ključna. Gotovo da nema ozbiljnije teme – osim odnosa prema ruskoj agresiji na Ukrajinu – oko koje američko društvo nije podijeljen­o. Politički konsenzus oko modela dostizanja ekoloških ciljeva u ovome trenutku teško je zamisliv.

Kao drugo, Amerika se u proizvodnj­i električne energije i dalje uvelike oslanja na fosilna goriva. Dok god se ne iznađu tehnološka rješenja za efikasnije korištenje i skladišten­je energije iz obnovljivi­h izvora, velike proizvođač­e, mahom privatne konglomera­te okrenute profitu, od ugljena i plina može udaljiti samo nacionalna regulativa diktirana iz Bijele kuće. Oko toga neće nikada biti dogovora na razini kongresnik­a i senatora, dobrano financiran­ih od tih istih kompanija.

Nakon prava na pobačaj, Vrhovni sud SAD-a zabio je čavao u lijes Bidenovu zelenom planu i težak udarac borbi protiv globalnog zagrijavan­ja

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia