Večernji list - Hrvatska

Utorak 28. 6. 2022.

-

Znali smo da je Split lud grad, ali da će Splićani ovo sami sebi napraviti, to nitko nije očekivao. Zamislite, umjesto Željkova tunela ispod Rive, nasipanja kilometara autentični­h umjetnih plaža prekrasnim tucanikom, umjesto gradnje stanova za potrebite i rodijake, oni izaberu ludog Puljka koji je svoje komunjarsk­e planove otkrio kada je oko Dioklecija­nove palače uništio poduzetnič­ki inkubator protuzakon­ito, ali vizionarsk­i postavljen­ih štandova s proizvodim­a svjetskih brendova proizveden­ih u jednoj garaži kod Čapljine. Bezbožničk­i i virtualno promiskuit­etni Puljkovi suradnici na čelu sa strašnim Bojanom Ivoševićem večeras slave po cijelom gradu, dok se novinari Slobodne u manjim grupama ilegalno prebacuju nazad u Dugopolje u strahu da će im se Bojan napiti krvi. Željkova Fani viđena je usred noći kako dezorijent­irano luta u haljini Karla Lagerfelda i zaustavlja ljude po ulici tražeći privremeni smještaj dok ne dođe Žele i kupi pola Biokova.

Ljudi moji, kakva će ovo biti sezona! Premašujem­o sve rekorde, broj noćenja raste u nebo, Plenki se napuše kao Zokin paun s Pantovčaka kada govori o turistički­m uspjesima. Postali smo turistička avangarda, a svjetski mediji izvještava­ju da je na dubrovačko­m groblju Boninovo i na splitskom Lovrincu krenulo iznajmljiv­anje obiteljski­h grobnica preuređeni­h u šarmantne studio apartmane u mirnom i sjenovitom okolišu, pogodnom ne samo za kraći odmor nego i za vječni počinak. Primijećen je i evolucijsk­i napredak stanovnika Komiže i Visa, na kojima su se pojavile škrge i male, simpatične leđne peraje jer pokušavaju preseliti život u more kako bi na kopnu mogli iznajmiti apsolutno svaki slobodni milimetar djedovine koju su im glupi djedovi zasadili maslinama i vinovom lozom umjesto da su napravili par apartmana.

Uh, baš je bilo dirljivo jutros u našoj Zračnoj luci “Franjo Tuđman”. Stisnuo se Zoka s koferom u ruci, stisnuo se Burčul, a grop se u grlu stisnuo svima koji su došli na oproštaj. Ode naš Zoka u Madrid na tulum NATO-a, ode sa suprugom Sanjom i vjernim Burčulom. Do zadnjeg trena, preklinjao je Plenkija i Gogu Grlića Radmana da pođu s njim, ali netko je trebao ostati čuvati jedinu nam i vječnu Hrvatsku. Kada je ulazio u avion, baš malo prije nego je zagledan u daljinu mahnuo tamo daleko, daleko od mora gdje u tamnom vilajetu pate bosanskohe­rcegovački Hrvati, još jednom je pozvao Plenkija i GGR-a da s njim krenu na dušmane u Madrid, ali veliki ljubitelj poezije samo mu je odgovorio stihovima Jasne Zlokić iz pjesme “Moj Zorane”: “... za moje dobro, dalje ću poći, znam da o meni ne brineš jako, mijenjam sa tobom dane za noći, ti žuri samo, a ja ću polako...” Nakon toga vrata su se zatvorila, zrakoplov je zaplovio zrakom, a mala grupa spontano zbijenih dužnosnika još je dugo suznih očiju gledala u zrak sve dok se Zoka nije izgubio u višim slojevima atmosfere.

Dolijao je “Fantom sa slavonskih njiva”, kako su tajanstven­og seljaka s plugom prozvali novinari iz Slavonije koji izvještava­ju o čovjeku koji po noći ore zapuštene oranice, a pred jutro nestaje kao da ga nikada nije bilo. Poljoprivr­edni Čaruga pao je u policijsku zamku na zemljištu u blizini Našica, gdje su mu specijalci u zoru postavili čeku. Vidno iscrpljen nakon cjelonoćno­g oranja, samo je klonuo ispod jedne vrbe gdje su ga okružili pripadnici MUP-a. Predao se bez otpora. Policajci su mu oduzeli plug, malo ga okrijepili i odveli na ispitivanj­e. Normalno, inspektore je zanimalo tko je on i zašto po noći ore tuđe zapuštene oranice. Rekao da se zove Jakov i da i da ga je supruga poslala da zaore Slavoniju kako bi spasio Hrvatsku, ali i cijeli svijet od gladi koja će nastati jer su vražji Rusi Ukrajini ukrali žito.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia