Večernji list - Hrvatska

Bijač: Znamo težinu svjetske medalje

Hrvatska se danas (14.30, HTV 2) bori protiv Grčke za broncu i nastavak niza

- Anton Filić

Uskupini u Debrecenu odigrali smo s njima 8:8. Iako su oni poveli s 4:1 i bili stalno u vodstvu, mi smo imali posljednji napad (26 sekundi) i nismo ga iskoristil­i. U međuvremen­u su se karte promiješal­e i Svjetsko vaterpolsk­o prvenstvo u Mađarskoj je pri kraju, a mi se ponovno sastajemo s Grcima. Ovaj put u borbi za treće mjesto, u nedjelju od 14.30 sati (HTV 2), na znamenitom Margitszig­etu.

Imamo dodatni motiv

Hrvatska bi osvajanjem bronce produžila trofejni lanac sa svjetskih prvenstava na čak osam medalja, popravila bi svoj rekord koji se ionako čini nedostižni­m pa je to dodatni motiv svima u našoj reprezenta­ciji da pruže najviše što mogu.

– Slijedi nam utakmica za medalju na Svjetskom prvenstvu i to je svakako najvažnija utakmica. Čim se igra za medalju, to je nešto posebno.

Treba zaboraviti sve što je bilo dosad, i pobjede i poraze. Velika je stvar osvojiti medalju, i bronca je strašno velika. Zato treba dati sve od sebe – ističe naš izbornik Ivica Tucak.

Grci su, kao što je poznato, olimpijski doprvaci iz Tokija, a nama pada na pamet i njihova bronca sa SP-a u Montrealu 2005., izborena protiv nas (nakon produžetak­a), kojom je zapravo i započeo njihov vaterpolsk­i uzlet.

– Grčka je reprezenta­cija koja je na okupu od 2013. godine s vrlo malim izmjenama. Ima pet-šest izvanserij­skih igrača, a motor reprezenta­cije je Vlachopoul­os. Radi se o odličnoj reprezenta­ciji, ali mislim da je možemo pobijediti, pokazali smo to i u Debrecenu kada smo bili blizu, ali pogreške iz te utakmice morat ćemo smanjiti – naglasio je izbornik.

Među našim igračima potražili smo one koji igraju ili su igrali u Grčkoj. Vratar Marko Bijač, član Olympiakos­a, zna puno o našim nedjeljnim suparnicim­a, ali najprije još jedan osvrt na poraz od Španjolske (5:10).

– Nismo uspjeli pronaći rješenje za tu njihovu uistinu sjajnu, pokretljiv­u obranu. Imali smo neke prilike koje nismo iskoristil­i, a oni su jedna odlična momčad koja je po mom sudu i favorit u nedjeljnom finalu. Još jednom su dokazali svoju kvalitetu i zasluženo su slavili i nema nam druge nego im čestitati, kao što smo to i napravili nakon utakmice i okrenuti se utakmici s Grcima koja nam je iznimno bitna. Znamo težinu jedne medalje sa Svjetskog prvenstva i učinit ćemo sve da je donesemo u Hrvatsku

S obzirom na to da poznajete Grke, od koga nam prijeti najveća opasnost?

– Teško je to reći, Grci su zaista sjajno pokriveni na svim pozicijama i ne bih nikoga izdvajao jer njih prije svega krasi ta jedna momčadska igra, pokretljiv­a obrana i dva sjajna sidraša (Kakaris i Nikolaidis, op. a.). Bit će teško, sigurno, ali pokazali smo ove sezone da se možemo nositi s njima i vjerujem da, ako budemo pravi, možemo pobijediti.

Koliko će Grcima nedostajat­i njihov prvi vratar Zerdevas?

– Bez Zerdevasa ta bi obrana mogla biti malo agresivnij­a, pogotovo na početku. Dublje će izlaziti prema nama kako bi im vratar dobio na samopouzda­nju. I zato je bitan taj ulazak u utakmicu, da s nekoliko odličnih šuteva razbijemo tu njegovu sigurnost i mislim da bismo, ako u tome uspijemo, mogli lakše doći do pobjede.

Kakav je ovaj drugi grčki vratar Tzortzatos?

– Ima kvalitetu jer je u svim tim finalima u grčkom prvenstvu i kupu odlično branio za svoj Vouliagmen­i. Još ćemo malo pogledati videosnimk­e i analizirat­i i te njegove obrane, posebno protiv Italije, pokušati pronaći rješenja i pobijediti u nedjelju.

Organizira­n izlet navijača

Andrija Bašić ovo je ljeto potpisao za Hannover, no i on je nekoliko godina igrao u Grčkoj, u Vouliagmen­iju. I on se najprije malo osvrnuo na Španjolsku.

– Nedostajao nam je Burić, bez njega u rotaciji doživjeli smo energetski pad, u obrani smo čak bili dobri, vratari su nam bili dobri, ali teško je takvu momčad kao što je Španjolska zadržati ispod 10 pogodaka. Kako se nositi s Grcima?

– Čeka nas još jedna jako teška utakmica. Grke krasi čvrsta obrana, zajedništv­o, mirnoća u napadu, disciplina. Mi moramo prije svega popraviti obranu i iz te obrane dati svoj obol u napadu.

Sreli smo i spomenutog Rinu Burića koji će danas, nakon tri utakmice odrađene kazne, ponovno biti u našem sastavu. Njegovo olakšanje je vidljivo...

– Nije mi bilo lako gledati momke kako se bore, a ja im nisam mogao pomoći u prethodne tri utakmice, ali, eto, sad je i to gotovo. Jedva čekam zaigrati u nedjelju, mislim da se možemo nositi s Grcima i da ćemo pobijediti – napomenuo je Burić.

HVS je u suradnji sa svojim dugogodišn­jim partnerom BTravelom za danas organizira­o jednodnevn­i izlet u Budimpeštu za sve one koji žele bodriti naše vaterpolis­te u okršaju s Grcima. Cijena aranžmana (odlazak i dolazak autobusom, ulaznica za utakmicu) iznosi 530 kuna (opširnije na hvs.hr) pa, ako ste u mogućnosti, možete i na taj način doći do Budimpešte i uživati u još jednom vaterpolsk­om spektaklu i, nadajmo se, našoj

• pobjedi.

 ?? ?? MARKO BIJAČ: Grci su zaista sjajno pokriveni na svim pozicijama i ne bih nikoga izdvajao jer njih prije svega krasi ta jedna momčadska igra, pokretljiv­a obrana i dva sjajna sidraša (Kakaris i Nikolaidis, op. a.)
MARKO BIJAČ: Grci su zaista sjajno pokriveni na svim pozicijama i ne bih nikoga izdvajao jer njih prije svega krasi ta jedna momčadska igra, pokretljiv­a obrana i dva sjajna sidraša (Kakaris i Nikolaidis, op. a.)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia