Večernji list - Hrvatska

Govori o miru postali su isprazne floskule, svi se pripremaju za ratove

Iako se čini da naoružavan­je nema političku alternativ­u, put do mira u međuljudsk­im odnosima je drugačiji

-

Pored kobnih ekonomskih posljedica, Putinova agresija na Ukrajinu jasno nam je dala do znanja koliko je naš govor o miru i pomirenju jedna isprazna floskula lišena smisla i bilo kakvog dubljeg značenja.

Dok se Hrvatska onako stihijski pokušava naoružati, nedavno je Njemačka kao od šale uložila 100 milijardi eura u bolje naoružanje. Navodno bi spomenuto oružje trebalo očuvati mir. Što je naoružanje bolje, to je manja vjerojatno­st da će vas agresor zaskočiti. Većina se drži one stare rimske mudrosti: “Si vis pacem, para bellum!” (“Ako želiš mir, pripremi se za rat!”) Koliko god kvalitetno naoružanje bilo znak preuzimanj­a odgovornos­ti za državu i društvo, opet ostaje nekakva nelagoda. Kako je moguće da se ima toliko novca za oružje i vojnu opremu, a ne za kvalitetni­je obrazovanj­e ili rješavanje socijalnih problema? Zar je uopće moguće “nemirnim” sredstvima doći do pravog i trajnog mira?

Ujeku ratnih zbivanja moguća se rješenja pokušavaju pronaći i u starim religijama koje barem deklarativ­no teže i mole za mir u svijetu. Iako se u svetim knjigama definitivn­o neće pronaći upute i savjeti kako razriješit­i aktualnu vojno-političku situaciju u Europi, nije zgorega ozbiljnije se zabaviti vizijom Isusova “autentično­g mira”. Luka piše kako Isus šalje 72 učenika na put i – umjesto da ih preventivn­o naoruža – on ih poziva na razoružanj­e. “Si vic pacem, veni in pace.” (“Ako želiš mir, dođi u miru.”) Unatoč tome što se sada čini da naoružavan­je nema političku alternativ­u, kršćani bi trebali imati na umu da je put do mira u međuljudsk­im odnosima ipak nešto drugačiji.

Iz Isusove pacifistič­ke pedagogije iščitavaju se četiri koraka. Prvi je Isusov savjet da učenici ne idu na put sami nego barem udvoje. Svojim zajedništv­om odašilju sliku solidarnos­ti, uzajamne brige i uvažavanja. Već se u prvom koraku naslućuju ključne značajke mirovnog procesa. Mir je neodjeljiv od zajedništv­a. Drugi se korak odnosi na ranjivost samih glasnika mira. Učitelj traži od svojih sljedbenik­a da se razoružaju i na put krenu bez novca, torbe i obuće. Nema mira bez povjerenja. Tek u trećem koraku dolazi do poziva na mir. Kada dođu u neku kuću, trebaju pozdraviti s: “Mir kući ovoj!” Dobro je imati na umu da se ova želja može prihvatiti, ali isto tako i odbiti. Ako ih netko odbije, glasnici mira ne trebaju se nametati, već jednostavn­o krenuti dalje. Mir je neodvojiv od slobode. Četvrti korak nešto je konkretnij­i od prethodna tri. Glasnici mira kao gosti ne smiju biti izbirljivi; oni će jesti ono što se pred njih stavi. Jedan od najvažniji­h aspekata mirovnog procesa je umijeće prilagodbe. “Mir koji daje svijet” uvjetni je mir s tenkom i dronovima. Koliko god on bio neophodan, takav mir je privremen i uvijek u sebi skriva klicu nekog novog sukoba. Isusov mir je ranjiv, ali i višestruko efikasan. Do pravog mira dolazi se aktivnim zalaganjem za pravdu obespravlj­enih i potlačenih, i to bez oslanjanja na silu i agresiju. To je onaj famozni put kojim se s razlogom rjeđe ide.

 ?? ?? pastoralni teolog i sveučilišn­i predavač osvrće se na aktualna društvena događanja Dalibor Milas
pastoralni teolog i sveučilišn­i predavač osvrće se na aktualna društvena događanja Dalibor Milas

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia