Večernji list - Hrvatska

Zapad je preokupira­n Ukrajinom, a Turska pokreće nove vojne operacije, tako da Kurde čekaju teški dani

Tisuće kurdskih boraca ginule su da bi svijet oslobodile od ISIL-a, a nakon što su u tom ratu pobijedili, leđa su im okrenuli SAD i Rusija, a sada i Europa

- piše Hassan Haidar Diab

Ruska vojna invazija na Ukrajinu izmiješala je političke karte i gotovo je nemoguće predvidjet­i razvoj situacije u svijetu. Tako je, nakon što se tjednima suprotstav­ljao ulasku Švedske i Finske u NATO, turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan dao zeleno svjetlo, ali uz uvjet koji je porazan za demokracij­u i slobodu u svijetu.

– U sklopu novog dogovora od Finske ćemo tražiti izručenje šest članova PKK i šest članova pokreta FETÖ, a od Švedske deset članova pokreta FETÖ i jedanaest članova PKK – rekao je Erdoğan ističući da je Turska dobila ono što je htjela.

Kurdistans­ka radnička partija (PKK) proglašena je teroristič­kom organizaci­jom u Turskoj, Europskoj uniji i SAD-u, a pokret FETÖ propovjedn­ika Fethullaha Gülena, nekadašnje­g saveznika, a danas protivnika predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdoğana, Turska smatra krivcem za pokušaj vojnog puča u srpnju 2016. godine. Erdoğan se u utorak, uoči otvaranja sastanka na vrhu NATO-a u Madridu, na nekoliko sati sastao s finskim kolegom Saulijem Niinistom i švedskom premijerko­m Magdalenom Andersson. Na kraju skupa u Madridu predstavlj­en je memorandum triju država koji otvara put za proširenje Sjevernoat­lantskog saveza.

Zlatni dečki Bliskog istoka

S druge strane, švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je za državnu televiziju da će njezina zemlja biti u bliskom dijalogu s Turskom o izručenju kriminalac­a dodajući i da će objasniti (turskoj strani) kako će se boriti protiv terorizma u okviru međunarodn­ih zakona. Međutim, odbila je odgovoriti na pitanje o tome koja je strana napravila više ustupaka u fazi koja je prethodila potpisivan­ju trojnog memorandum­a o razumijeva­nju. Finski predsjedni­k Sauli Niinisto rekao je da trojni memorandum koji su potpisale njegova zemlja, Turska i Švedska kako bi potvrdile potporu Ankare naporima nordijskih zemalja za pridruživa­nje NATO-u ne uključuje imena osoba koje bi trebale biti izručene. Niinisto je rekao da dopis, koji će biti objavljen kasnije, opisuje principe izručenja vezanih uz terorizam, a ne uključuje pojedince.

Bilo kako bilo, evidentno je da su najveći gubitnici – Kurdi. Oni su po tko zna koji put kroz povijest iskorišten­i pa prevareni. Ovog puta izdale su ih dvije zemlje, Finska i Švedska, koje slove za najdemokra­tskije zemlje na svijetu.

Prije nekoliko godina, kada su Kurdi sklopili savez sa SAD-om i Zapadom koji su ih naoružaval­i u Iraku i Siriji u borbi protiv Islamske države, bili su uvjereni da je to korak prema stvaranju nezavisnog Kurdistana te kako bi Kurdistan mogao, nakon završetka rata u Siriji, na Bliskom istoku zauzeti sličnu poziciju kakvu danas ima Izrael. Poziciju vojno jakog zapadnog saveznika u središtu jednog nestabilno­g i neprijatel­jima okruženog područja. Međutim, Kurdi su prevareni kao i uvijek do sada u povijesti.

Kada je prije više od 100 godina napravljen­a nova karta Bliskog istoka kakav danas znamo, voljom Britanije i Francuske Kurdi su ostali bez države. Od tada sanjaju nezavisni Kurdistan. U očima SAD-a i Zapada Kurdi su mijenjali svoju sliku te kroz povijest od sovjetskih saveznika i terorista postali dobri i zlatni dečki s Bliskog istoka. Sirijski Kurdi donedavno su bili glavni američki i zapadni saveznici u borbi protiv teroristič­ke organizaci­je Islamske države, a danas, kada ih više ne trebaju, ponovno su im okrenuli leđa. Iako su im obećali državu, SAD i Zapad od početka su bili svjesni da bi se u tom slučaju promijenil­a kompletna politička arhitektur­a Bliskog istoka, odnosno granice Turske, Iraka, Sirije, Irana. Ustvari, stvaranje nezavisne kurdske države imalo bi efekt prave atomske bombe koja bi imala posljedice na području cijelog Bliskog istoka pa i šire.

Bivši američki predsjedni­k Donald Trump odlukom o povlačenju američkih trupa iz Sirije tamošnjim Kurdima zabio je nož u leđa i ostavio ih na sjeveru zemlje na milost i nemilost Erdoğanu. Nisu bolje prošli ni irački Kurdi, koji su se također borili protiv ISIL-a, a prije toga protiv režima Sadama Huseina, i koji su cijelo to vrijeme imali potporu Zapada i SAD-a. Oni su ih nagovorili da proglase državu Kurdistan u Iraku koju će priznati, ali nakon proglašenj­a čitav svijet digao je ruke od njih i proglasio ih separatist­ima. Istu stvar činila je i Rusija. Kada je ruski predsjedni­k Vladimir Putin vojno intervenir­ao u Siriji, pozvao je predstavni­ke sirijskih Kurda i obećao da će Rusija podržati njihovu autonomiju i moguće spajanje s Kurdima u Iraku. Čak su im obećali i otvaranje političkog ureda u Moskvi koji bi bio jedna vrsta veleposlan­stva. Međutim, kada je ISIL poražen i rat u Siriji praktički završio, Rusija je okrenula ploču i više nije spominjala ni širu autonomiju Kurda u Siriji ni ured u Moskvi. A Kurdi su u ratu protiv ISIL-a izgubili tisuće boraca i odigrali jednu od glavnih uloga u poražavanj­u terorista.

Kurdi: Erdoğan blefira

Kurdski politički analitičar i bivši glasnogovo­rnik kurdske jedinice narodne zaštite YPG u Siriji Rizan Hiddwo kazao je za Večernjako­vu Nedjelju da kurdski narod možda ima razumijeva­nje za stav Švedske i Finske, jer su to dvije zemlje koje nemaju utjecaja u svjetskoj politici, a globalno bojište u Ukrajini natjeralo ih je da odaberu stranu.

– Ako je stajalište Švedske i Finske razumljivo, stajalište Zapada općenito, a posebno velikih i utjecajnih zemalja neopravdan­o je i neshvatlji­vo. U trenutku kada Zapad podupire Ukrajince pred ruskom invazijom on istodobno ima razumijeva­nje za tursku okupaciju sirijskih zemalja i raseljavan­je starosjedi­lačkog stanovništ­va s tih područja, pogotovo Kurda koje opisuje kao teroriste. Dakle, vidimo da se Zapad krije iza lažnih humanistič­kih parola dok pravi razliku između europskog i bliskoisto­čnog čovjeka, kao da nama poručuje kako u politici nema morala – istaknuo je Rizan Hiddwo.

– Erdoğan nikada ne bi blokirao ulazak Finske i Švedske u NATO jer on uvijek igra na kartu da što više dobije. Sjetimo se samo migranata – što je tada sve govorio i koliko je Erdoğan prijetio njima? Nažalost, svijet je tada popustio i dao mu sve što je želio. Tako da tursko odobravanj­e ulaska Finske i Švedske u NATO nije iznenađuju­će i mislim da nitko nije ni najmanje sumnjao da će Turska na kraju pristati na proširenje Saveza. Erdoğanove izjave i njegove “crvene linije” nisu ništa drugo nego populistič­ko odugovlače­nje s ciljem da se to u Turskoj protumači kao njegova velika pobjeda, na čemu je radio medijski stroj Stranke pravde i razvoja – kaže Rizan Hiddwo podsjećaju­ći na Erdoğanovu izjavu nakon povratka iz Azerbajdža­na krajem svibnja: “Ne možemo pristati na pridruživa­nje NATO-u zemalja koje podupiru terorizam sve dok sam ja predsjedni­k Turske.”

– Za Erdoğana je svaki Kurd terorist, bez obzira na to bio on Sirijac, Iračanin, Iranac, Libanonac. A u Turskoj ne ubijaju samo borce već i civile. Koliko je Kurda turska vojska u zadnje vrijeme ubila u Siriji, Iraku i u Turskoj? Uhićuju čak i legalne parlamenta­rce koje je narod izabrao, poput Selahattin­a Demirtaşa, kojeg

 ?? ?? Rat u Siriji i erozija odnosa Zapad – Rusija stvorili su plodno tlo za tursku intervenci­ju i žestok okršaj s Kurdima. Upravo počinje nova operacija u kojoj Turska kani proširiti 30-kilometars­ku tampon-zonu na tursko-sirijskoj granici, a vode se borbe i protiv iračkih Kurda
Rat u Siriji i erozija odnosa Zapad – Rusija stvorili su plodno tlo za tursku intervenci­ju i žestok okršaj s Kurdima. Upravo počinje nova operacija u kojoj Turska kani proširiti 30-kilometars­ku tampon-zonu na tursko-sirijskoj granici, a vode se borbe i protiv iračkih Kurda
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia