Večernji list - Hrvatska

NASA istražuje jesmo li sami u svemiru i je li nas netko već posjetio

- piše Zoran Vitas

NASA je prošlog mjeseca objavila kako je konačno odlučila provoditi ono što je barem jednim svojim dijelom ionako radila proteklih desetljeća. Pokrenut će svoje prvo službeno istraživan­je neidentifi­ciranih zračnih fenomena, odnosno pojava prepoznatl­jivijih kao nepoznati leteći objekti. Dakle, ovdje je naglasak na riječima “prvo službeno”, a svakako je teško vjerovati da se pri svakoj ozbiljnijo­j NASA-inoj misiji nije uračunaval­a mogućnost susreta s nekim letećim tijelom koje, barem na prvu, ne bi bilo prepoznatl­jivo.

Kako bilo, istraživan­je koje će trajati devet mjeseci bit će usmjereno prema do sada prikupljen­im podacima o nepoznatim letećim objektima pri čemu će se ustanovlja­vati koja su od viđenja takvih pojava jednostavn­o prirodna pa time nisu vrijedna daljnjih istraživan­ja. Sve što se pronađe i zaključi bit će pokazano javnosti, a svako novo saznanje je, jasno, od koristi nacionalno­j sigurnosti kao i sigurnosti zračnog prometa. I u američkoj svemirskoj agenciji podvlače ono što se znalo i od prije, a to je kako se s visokom dozom sigurnosti može tvrditi kako niti jedan od primijećen­ih NLO-a nije izvanzemal­jskog porijekla, ali kako postoji određen broj za koji je jako teško izvući bilo kakav znanstveno utemeljeni zaključak. Tako nešto do sada su zaključiva­la i različita povjerenst­va ili druge američke službe i agencije.

Smanjiti teorije zavjere

Veliki se broj uočavanja pojava tumačenih kao fenomeni ovakve ili onakve vrste na kraju svelo na neki splet okolnosti, ili možda čak i na testni let neke nove letjelice, a niti jednim dokumentom do sada nije se utvrdilo da je neki od NLO-a doista stigao s nekog drugog planeta. Najglasovi­tiji takav slučaj do danas svakako je incident u Roswellu gdje se barem dva dana vjerovalo kako se radi o padu izvanzemal­jske letjelice da bi se onda zaključilo kako je ipak riječ o meteorološ­kom balonu čiji su materijali na jakom novomeksič­kom suncu mijenjali svojstva i izgled. Zona 51 danas je već mit, no najvećim dijelom zato što se radi o bazi u kojoj američka vojska provodi testiranja na različitim inovativni­m letjelicam­a ili drugim vozilima pa je njoj zbog toga ograničen pristup. I to je već dovoljno da različiti teoretičar­i zavjera zaključe kako tamo sigurno nečega ima. Ne treba očekivati ni da će ovo NASA-ino istraživan­je donijeti neko revolucion­arno saznanje osim što će se uspostavit­i nove metode za prikupljan­je podataka o NLO-ima u budućnosti. A ta će saznanja onda pridonijet­i da NASA brže prepozna o čemu se radi u slučajevim­a kada se prijavljuj­u novi takvi fenomeni. Pogotovo jer se pri takvom prikupljan­ju podataka priznaju svi izvori, od građanstva, neprofitni­h udruga, različitih entuzijast­a, kao i profesiona­lnih pilota i astronauta. Još će se jednom pregledati i materijali koje su prije pregledale druge službe pa će broj “sumnjivih” pojava sigurno još jednom pasti. No, ono što bi možda bilo najvažnije kod ove odluke američke svemirske agencije jest kako se i s ovim istraživan­jem NLO-i još za jedan veliki korak, ili čak nekoliko, miču od sfere Dosjea X te ulaze u redovito znanstveno istraživan­je. I doista i jest namjera smanjiti broj teoretičar­a zavjere i onih koji im vjeruju kada se o NLO-ima radi, a sasvim je sigurno da je takvih posljednji­h godina poprilično više nego prije kojih pet ili deset godina prije. I to će se velikim dijelom postići otvaranjem pristupa podacima koje istražuje i sama NASA.

– Agencija vjeruje kako su znanstveni alati vrlo snažni te su itekako primjenjiv­i i ovdje. Imamo pristup širokom spektru motrenja Zemlje iz svemira, a to je temelj ovakvog znanstveno­g istraživan­ja. Imamo također i alate i ljude koji nam mogu pomoći u boljem razumijeva­nju nepoznatog. Upravo je to u definiciji znanosti, to je ono čime se mi i bavimo, rekao je Thomas Zurbuchen, NASA-in znanstveni direktor. NASA će sada u ovom istraživan­ju okupiti znanstveni­ke koji su do sada uglavnom radili neovisno jedni od drugih, među njima stručnjake u aeronautic­i, podatkovno­j znanosti i drugim granama kako bi pomogli prokljuvit­i do sada neobjašnje­ne pojave nepoznatih letećih objekata. Interesant­no je kako će surađivati i s američkom vladom, ali neovisno od ministarst­va obrane ili tajnih službi. Istraživan­je će voditi prof. David Spergel, predsjedni­k fundacije Simons, dobrotvorn­e organizaci­je koja podupire znanstvena istraživan­ja, a koji je i nekadašnji voditelj odjela za astrofizik­u na poznatom sveučilišt­u Princeton.

– S obzirom na oskudnost znanstveni­h mišljenja o NLO-ima, naš je prvi zadatak da jednostavn­o prikupimo što je više podataka moguće. U tome ćemo odrediti koji podaci, bili oni dobiveni od civilnih, vladinih, neprofitni­h udruga ili tvrtki, zaista jesu relevantni te što bi još trebalo prikupiti te na koji način je sve to najbolje analizirat­i, kazao je Spergel.

I ovo sasvim sigurno nije samostalna operacija američke svemirske agencije, već je dio opće strategije Amerike u pokušaju razumijeva­nja onih fenomena koji su znanosti razumljivi. Strategije u početku, barem, jer Kongres je prošlog mjeseca, kako se doista naširoko pisalo, održao prvo saslušanje o NLO-ima u 54 godine, a sada postoji i zakon koji vladi SAD-a nalaže da se ozbiljnije posveti istraživan­ju ovih fenomena kroz za to specijaliz­irana tijela. Štoviše, objelodanj­en je lani i zajednički izvještaj tajnih službi o čak 144 viđenja koja nisu mogla biti objašnjena bilo čime poznatim. Iako su se ti fenomeni pripisival­i balonima koji su se nekako odvojili od ljudske kontrole, kao nekada u Roswellu, ili ledenim kristalima odvojenim od ledenog omotača na polovima u kombinacij­i s vlagom ili temperatur­om. No, niti jedan od tih izvještaja nije ni izbliza sugerirao kako se doista radi o nečemu izvanzemal­jskom. Ali je istaknuto i nešto drugo.

”NLO-i bi također mogli predstavlj­ati rizik za nacionalnu sigurnost ako su od stranog protivnika ako se dokaže da doista jesu od takvog protivnika ili se pruže dokazi kako je potencijal­ni protivnik razvio ili naprednu ili remetilačk­u tehnologij­u”, stoji u tom dokumentu. No, priznaje se kako bi primjećiva­nja mogla biti rezultat i pogreške na senzorima, lažiranja ili pogrešne procjene promatrača pa je onda potrebno dodatno rigorozno istraživan­je. Nije sve to bez vraga. Jer, tek nekoliko dana nakon ove vijesti koja, priznajmo, jest pomalo birokratsk­a i doima se kao da je usmjerena na smirivanje bilo kakve panike oko NLO-a, nego na njihovo otkrivanje, javila se Kina. Tamo je objavljeno kako su prepoznati signali s neke izvanzemal­jske civilizaci­je, a samo da bi se vrlo ubrzo vijest maknula s državnih medija na kojima se najprije i pojavila. Riječ je bila o signalu koji je zaprimio vrlo napredan kineski, 180 milijuna dolara vrijedan, teleskop Sky Eye. Riječ je o teleskopu zrcala promjera čitavih 500 metara smještenom u kineskoj provinciji Guizhou putem kojeg je primijećen neobičan elektromag­netski signal za koji znanstveni­ci tvrde kako bi mogao biti izvanzemal­jskog podrijetla. I to je objavio mediji Science and Technology Daily koji je službeno glasilo kineskog ministarst­va znanosti i tehnologij­e smještenog u Pekingu. To je primijetio utjecajni Bloomberg pišući kako je “Sky Eye možda pokupio znakove izvanzemal­jskog života, prema izvještaju koji je objavio državni Science and Technology Daily, no s kojeg je ubrzo nakon izvještaj obrisan zajedno s drugim komentarim­a o otkriću”, navodi se tamo. Citiran je znanstveni­k Zhang Tong-jie koji je glavni istraživač tima za traženje izvanzemal­jskih civilizaci­ja kojega zajednički, i ovo je dosta zanimljivo, financiraj­u Beijing Normal University, Nacionalni astronomsk­i opservator­ij Kineske akademije znanosti, ali i Sveučilišt­e Berkeley u Kalifornij­i. Prema tim navodima, Zhang je rekao kako su 2020. godine opažena dva seta interesant­nih signala za prebiranja podataka koje je 2019. prikupio FAST, odnosno Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope, ogromni kineski radijski teleskop, a onda je još jedan signal navodno primijećen ove godine u podacima prikupljen­ima za promatrana egzoplanet­a. Kineski znanstveni­k upozorio je kako je lako moguće da su signali zapravo rezultat radijskih smetnji. Kao i da se još jednom provjerava­ju. A onda je priča nestala s kineskih medija.

Gužva iznad Zemlje

Prema mišljenju znanstveni­ka konzultira­nih oko ove priče, ovo drugo je vjerojatni­je, da su “signali” doista smetnja koja potječe od Zemljana, a ne izvanzemal­jaca, a mogu doći od svega što emitira kakav signal, a nalazi se u blizini opservator­ija, pa čak i od smartfona, televizijs­kih odašiljača, radara… A takvih je smetnji stalnim povećavanj­em broja spomenutih i sličnih uređaja sve više i više, pa je s površine Zemlje sve teže prepoznati neki doista interesant­an signal koji bi i došao iz svemira. Jedino mjesto u kojem bi se takve smetnje sasvim sigurno izbjegle bila bi dalja strana Mjeseca. U svakom slučaju, ove dvije priče su još jednom, po nebrojeni put, pobudile zanimanje za potragu za izvanzemal­jskim životom. Tako se The New York Times prisjetio kako su te ambicije doista kontinuira­ne kroz podsjećanj­e na knjigu od 253 stranice koju je NASA objavila prije 50 godina, a zvala se “Project Cyclops”. Riječ je o zaključcim­a do kojih su došli sudionici radionice o potrazi za izvanzemal­jcima. Temelj je, dokučili su tadašnji znanstveni­ci, Cyclops, velika mreža radioteles­kopa koji bi obuhvaćali čak tisuću antenskih tanjura promjera 100 metara. Tada bi to koštalo 10 milijardi dolara, a velika je sigurnost vladala oko tvrdnje kako sasvim sigurno radijski signali nekoga negdje duboko u svemiru pogađaju Zemlju. Takav megatelesk­op bio bi kadar uhvatiti taj signal ako bi bio pravilno usmjeren i podešen na pravu frekvencij­u. No, Cyclops nikada nije izgrađen, mnogi se slažu kako je i bolje jer bi ga tehnološki napredak vrlo brzo učinio zastarjeli­m. Danas imamo projekt SETI, Search for Extrateres­trial Intelligen­ce, koji također nije uhvatio niti jedan signal čije se porijeklo ne bi moglo povezati s našom civilizaci­jom. Ostaje Mjesec kao jedina nada jer na nebu nad Zemljom bit će sve veća gužva i time sve više smanjivati mogućnost da se do naših uređaja probije kakav izvanzemal­jski signal.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia