Večernji list - Hrvatska

Budete li se držali jednostavn­ih pravila, petunije će vam raskošno cvjetati sve do kasne jeseni

-

Petunija je jedna od najčešće zastupljen­ih jednogodiš­njih biljaka u našim vrtovima, na prozorima, balkonima i terasama. Stabljike su joj zeljaste, razgranate, na njima se nalaze naizmjenič­ni ovalni listovi zelene boje. Često se njihov miris opisuje kao neugodan. Unatoč tome atraktivno­sti petunije pridonosi široka paleta boja ljevkastih cvjetova koji mogu biti i jednobojni i u više boja. Osim toga, njezinoj popularnos­ti pogoduje i dugo razdoblje cvatnje od kraja proljeća preko ljeta sve do jeseni. Biljka se razmnožava sjemenom te brzo naraste do visine 25 do 40 cm.

Kako bi se razgranala, mladim se biljkama režu vrhovi. Cvatnju možemo produžiti do prvih mrazova redovitim uklanjanje­m ocvalih cvjetova. Petunije je za vrijeme ljetnih vrućina potrebno zalijevati i dva puta dnevno. Odlično se slažu s tamjanom pa ih zajedno posadite na sunčano mjesto. Ako želite cvijeće koje će cvasti (i to obilno) cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodiš­nje ljetnice, idealno rješenje. Mnogima je to najljepša cvjetna vrsta – ponajprije zbog prekrasnih oblika njezinih latica i očaravajuć­ih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda, i to surfinija, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od svibnja do listopada.

Osim različitih boja cvjetova, petunije se razlikuju i po obliku cvjetova – od ljevkastih, zvonolikih pa do posve otvorenih; jednostruk­ih i višestruki­h te po mirisu – neke ga vrste uopće nemaju, dok neke vrlo intenzivno mirišu. Postoji cvijet vrlo sličan petunijama, kalibrahoa ili million bells, no to je posve druga vrsta. Nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavat­i nekoliko pravila da bi izdržale cijelo ljeto i neprestano cvale.

Možete ih uzgajati iz sjemena, ali sa sadnicama je to puno jednostavn­ije i uspješnije. Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, režite ih slobodno i oblikujte škaricama.

Petunija voli sunce, ali će jednako dobro uspijevati ako je stavite na polusjenov­ito mjesto. Idealno mjesto za nju je zapad ili istok, dok sjever svakako trebate izbjegavat­i.

Redovito odstranjuj­te uvenule i osušene dijelove kako bi mogli izrasti novi cvjetovi.

Bitno je redovito i obilno zalijevanj­e, i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, a svakako izbjegavaj­te polijevanj­e cvijeta jer može požutjeti. Ne pretjerujt­e s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvjetati.

I na koncu, prihranjuj­te ih gnojivom na bazi fosfora i kalcija, i to jednom u dva tjedna te pazite da tegle imaju odvod suvišne tekućine tj. da budu dobro drenirane. Petuniju često, više nego neke druge cvjetne vrste, znaju napadati biljne uši. Stoga nabavite tekuće ili sredstvo u prahu kojim ćete preventivn­o tretirati cvijet.

Već smo se bavili biljkama koje vole vrućinu i puno sunca, a sad smo odlučili ponuditi vam najbolje kombinacij­e takvih biljaka koje će cvasti u vrtu i na balkonu. Na jakom suncu koje doslovno prži izdržat će jedino velike obožavatel­jice sunca. Za sunčane pozicije najbolji izbor su biljke kojima za cvatnju treba puno sunca kao što su razne pelargonij­e, petunije, begonije, verbena... Biljke koje vole sunce su i brojni začini, prije svega kadulja, origano i lavanda. Sve aromatične mirisne biljke istovremen­o tjeraju štetnike pa su dobar izbor i za vrt i za balkon. Pametno je posaditi pelargonij­e i kadificu jer su odlična zaštita za druge biljne vrste. Evo nekoliko prijedloga biljaka koje se odlično slažu, imaju slične potrebe i jako vole vrućinu. Dobar spoj su pelargonij­e, surfinije i lavanda, zatim će se sjajno slagati begonija, bosiljak i ukrasne trave, a angelonija jako voli rasti uz metvicu, samo pazite da svaka biljka bude u svojoj tegli. Gazanija će se odlično slagati s ukrasnom koprivom i ružmarinom. Isprobajte ove kombinacij­e i bit ćete oduševljen­i što vam nijedna biljka nije uvenula na suncu i vrućini.

 ?? ?? Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu, nego u širinu, režite ih i oblikujte škaricama
Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu, nego u širinu, režite ih i oblikujte škaricama
 ?? ?? Petunije je tijekom ljetnih vrućina potrebno zalijevati i dva puta dnevno
Petunije je tijekom ljetnih vrućina potrebno zalijevati i dva puta dnevno
 ?? ?? Osim po bojama, petunije se razlikuju i po obliku cvjetova – od ljevkastih, zvonkoliki­h pa do posve otvorenih; jednostruk­ih i višestruki­h, te po mirisu
Osim po bojama, petunije se razlikuju i po obliku cvjetova – od ljevkastih, zvonkoliki­h pa do posve otvorenih; jednostruk­ih i višestruki­h, te po mirisu
 ?? ?? Redovito odstranjuj­te uvenule i osušene dijelove kako bi mogli izrasti novi cvjetovi
Redovito odstranjuj­te uvenule i osušene dijelove kako bi mogli izrasti novi cvjetovi
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia