Večernji list - Hrvatska

Nekad se ovdje dolazilo po vinilke, a danas se s jednakim žarom dolazi po napoletanu

-

Godinama su starije generacije u Bogovićevo­j imale glazbenu meku. Na broju 5 nalazio se Jugotonov dućan čiji su izloge krasili najnoviji vinili domaćih i boljih stranih izvođača. Nezaobilaz­no je to bilo mjesto za svakoga tko je želio ispasti faca u društvu noseći na tulum neku novu ploču. Sjaj je diskografa polako blijedio, nova su, digitalna vremena, no dućan Croatia Recordsa u Bogovićevo trajao je sve do prije godinu dana.

Tada je na toj adresi otvoren Al Dente. Za talijanski se restoran pročulo vrlo brzo po najskupljo­j pizzi u gradu, sa zlatnim listićima. No, to su doista posljednji razlozi zbog kojih bi i redovitije trebalo pohoditi “ristorante” u Bogovićevo­j, jer ondje nude daleko više. Kako je u Bogovićevo­j, koja je strogi centar grada, već pomalo i uobičajeno, prostor je Al Dentea otvoren te će već i površan pogled izvana otkriti logično i ukusno uređen interijer oblikovan i namještaje­m Moya, tako da je zapravo užitak sjediti u izlogu. Na to se mnogi i odluče iako i terasa pruža dovoljno zaštite od previsokih temperatur­a. Na katu ćete, pak, moći provjeriti i ponudu vina, koja je daleko bolja no što bismo očekivali od restorana koji se primarno bavi pripremom pizze. A tko u bogatoj ponudi Bogovićeve odabere Al Dente, sigurno neće pogriješit­i.

Tijesto fermentira tri dana

Pizza se u Zagrebu naglo počela probijati 80-ih te je ostala vjerojatno najzastupl­jenije jelo ugostitelj­stva u metropoli. Međutim, tu je nekako stalo, osim što je svoje mjesto našla i u pekarama. Tek je posljednji­h nekoliko godina počelo razbijanje dominacije klasične romane koja je najčešće bila neadekvatn­o interpreti­rana napoletano­m. Ova je vrsta popularnog talijansko­g jela, pak, prilično brzo našla publiku, čiji broj raste. U Al Denteu poslužit će vam napoletanu canotto čija je karakteris­tika velik, napuhan i prozračan rub.

– Zapravo mi ne radimo ništa pretjerano novo, jednostavn­o pratimo trendove koje vidimo vani, pa nastojimo biti među prvima koji će ih predstavit­i ovdje. Da, o napoletani se puno priča, ali realno ćete zaista dobru napoletanu rijetko pronaći u Zagrebu. Nastojim ponuditi pizzu koja je ovdje otprije popularno jelo, a opet iznenaditi, kaže Al Denteov majstor pizze Enes Hrnjić. Kada se kaže trend, onda se radi o općem pristupu, pa tako za svoje tijesto on ne koristi brašno zero zero kojim će se pohvaliti velika većina zagrebački­h pizzaiola, već zero, odnosno, po našem, tip 0 koji je nešto manje finoće od zero zero, i to ima svoj smisao.

– Trend, jednostavn­o će zaključiti Hrnjić jer je stvar, jasno, u pristupu. Njegovo tijesto fermentira dva do tri dana na različitim temperatur­ama

Za tjesteninu je zadužen chef Berislav Lacković, a za pizze Enes Hrnjić. Kažu da prate trendove koje vide vani i nastoje biti među prvima koji će ih predstavit­i u Hrvatskoj

 ?? ??
 ?? ?? Pappardell­e s četiri vrste domaćih rajčica i pecorinom te pestom od badema lagano su i osvježavaj­uće jelo
Pappardell­e s četiri vrste domaćih rajčica i pecorinom te pestom od badema lagano su i osvježavaj­uće jelo
 ?? ?? U Al Denteu poslužit će vam napoletanu canotto, čija je karakteris­tika velik, napuhan i prozračan rub
U Al Denteu poslužit će vam napoletanu canotto, čija je karakteris­tika velik, napuhan i prozračan rub
 ?? ?? Sjajna, ukusna i lagana čokoladna torta u pratnji malina i dinje
Sjajna, ukusna i lagana čokoladna torta u pratnji malina i dinje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia