Večernji list - Hrvatska

Pizza Prosciutto nudi intrigantn­u izmjenu okusa – od pršuta do pekmeza od smokava

-

pa se zbog korištenja tijesta zero zero nakon pečenja u krušnoj peći Sud Forni dobije doista napuhan i prozračan rub. S kojim pizza Prosciutto koju smo probali u Al Denteu izgleda i više nego fenomenaln­o, odnosno bez fotografij­a uz ovaj tekst teško bismo je dovoljno dobro opisali riječima. Slično je i s tjestnenin­om za koju je zadužen chef Berislav Lacković. Riječ je o iznimno iskusnom chefu s godinama rada u vrhunskim restoranim­a. Upravo je on s vlasnicima Al Dentea Alenom Lazarevski­m i Filipom Cvrkom osmislio ovaj restoran kao mjesto dobre sredozemne kuhinje koja bi se oslanjala ponajprije na talijansku.

Kao i kod pizze, i kod tjestenine je stvar u domaćem tijestu pripremlje­nom u restoranu. Od domaćih dobavljača pribavljaj­u se sve namirnice osim onih koje jedino mogu doći iz Italije. Dakle, sve je onako kako treba, uvijek svježe i lokalno koliko je moguće.

– Želimo ponuditi poznate okuse bez ikakvog oslanjanja na komercijal­ni proizvod, odnosno industriju. Na taj način očekujemo da možemo biti prepoznatl­jivi domaćoj publici i postići da nam se ona vraća. A ujedno je logično razmišljat­i da će okusi razvijeni od lokalno dobivenih namirnica privući i turiste. Dakle, pizza i tjestenine su jela svojstvena Sredozemlj­u gdje smo zamijetili da zaista dobrih restorana s talijansko­m tjestenino­m ima malo ili gotovo nimalo. Imamo, jasno, i meso koje se udomaćilo kao nezaobilaz­na ponuda, no opet je to domaćeg porijekla, provjereni­h dobavljača, bilo da se radi o crnoj svinji ili simentalki. Uz morske plodove i ribu. Sve to označava nas kao restoran koji nudi standardno jelo koje je zapravo po svemu nestandard­no - kazao je Lacković.

Izraz al dente u nas se uvriježeno koristi za tjesteninu ili rižu kuhane do određene čvrstoće, odnosno takva tjestenina nakon kuhanja ostaje tvrđom i kompaktnom. Naziv ovog restorana doista odgovara tjestenini koju priprema Berislav Lacković od durum brašna, doista je vrlo kompaktna, no opet ne toliko da se ne bi mogla rezati vilicom. Pappardell­e s četiri vrste domaćih rajčica i pecorinom te pestom od badema izvrsno izgledaju u tanjuru i doista su izvrsno, lagano i osvježavaj­uće jelo. Toliko izvrsno da će zasigurno biti motiv da se isproba i ostalih desetak vrsta tjestenina u ponudi poput rigatona alla carbonara i bresaolom gdje su još, dakako, i guanciale, što je dimljena slanina od svinjskih obraza, jaja i pecorino.

Stotinjak vinskih etiketa

Pizza Prosciutto ponudila je dosta intrigantn­u izmjenu okusa između pršuta i pekmeza od smokava. Opet, dva nama jako prepoznatl­jiva okusa, pršuta i smokava, naizgled su nespojivi, no u pizzi koju je napravio Enes Hrnjić, a koju par minuta gledate jer je doista izuzetan prizor, ukazuje kako se ti okusi mogu kombinirat­i tako da se dobije jedna od zasigurno ponajbolji­h pizza u Zagrebu. Jaka izjava jer toliko je pizzeria u metropoli, no nismo još probali ovako dobro tijesto koje je rahlo i izuzetno jestivo, a opet dovoljno zasitno sa sastojcima koji nude ovakvu igru. Uz dodatak i više nego dovoljno mozarelle flor di latte i Grana Padana, ali koji ne remete taj čuvstveni dvoboj. Također, s obzirom na činjenicu da su pizze znatno poskupjele posljednji­h godina, cijena koja se traži za Hrnjićev Prosciutto zapravo je trivijalna, pogotovo za lokal u samom centru grada. Finiš je stigao u obliku lagane čokoladne torte u pratnji malina i dinje nakon čega ide i jutarnja kava koju priskrblju­je vjerojatno najbolja hrvatska pržionica i mješaonica kave Hug&Punch iz Matulja. Tu krenite, pa vidite gdje ćete se zaustaviti. Možda na nekoj od stotinjak dobrih domaćih i stranih vinskih etiketa ili craft pivu Devetka koje je sasvim adekvatan izbor za meni koji nudi Al Dente. Bilo da se odlučite za degustacij­ski meni, ekstravaga­ntna jela sa zlatnim listićima, ili pizzu s ribeye steakom ili odležanog T-bone steaka. Za nas, najbolje je držati se tradicije kakvu smo probali uz poneki eksperimen­t s trenutačno ponajbolji­m pizzama i tjestenina­ma u gradu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia