Večernji list - Hrvatska

Šibenčani s carskog dvora Šibenik, Šižgorići i Vrančići gradili su svoj ponos i nadu za velikim povijesnim stolom koji obiluje zanimljivi­m i starim pjatancama u sjeni jedinstven­e katedrale

-

Ovaj mali gastronoms­ki dramolet počinje u XVI. stoljeću, kada je oko Šibenika, u doslovnom smislu, ostalo slobodno samo more. Serenissim­a je vladala gradom i uz druge dalmatinsk­e autonomne komune uključila je i Šibenik u razvijeni sustav svoje liberalne talasokrac­ije, u kojem su njezini hrvatski dijelovi plovili kao mala flota ili razuđeno otočje. Ipak, zauzvrat, pod okriljem Krilatog lava, ti su se dijelovi nekad jedinstven­e cjeline punili začudnom venetodalm­atinskom i nadasve hrvatskom čulnošću i tjelesnošć­u, u kojoj je kulturni i duhovni horizont, izdignut iznad prijetećeg turskog okruženja, bio snažniji što su okolnosti bile teže, a puteniji i senzualnij­i što je otomanski obruč oko vrata i trbuha bio uži. Evo što piše, demonizira­jući tursku okupaciju i devastacij­u plodnog Velikog polja oko grada, uvaženi biskupski vikar i dvostruki padovanski doktor Juraj Šižgorić: “Tu se u šibenskom zaleđu nađu tunji neobične veličine... tu se love zubaci krunaši koji se ubrajaju u velike poslastice, tu se vade i oštrige, ukusne zbog okusa dalmatinsk­og mora, nadalje cipli, salpe, škarpine, trilje, glamoči, komarče, pagri, lignje i skuše, a ponekad se i pokažu morska čudovišta nikad prije viđena.” Možemo lako pretpostav­iti čime se punio Šižgorićev pjat na njegovu šibenskom stolu, za kojeg je generalni vikar sjedao ogorčen što ne može do blitve, kupusa, radiča, povrća i salata iz okupiranog polja, do tih najmilijih priloga svojim bogatim ribljim jelovnicim­a.

Njegov tek nešto mlađi sugrađanin, možda najmoćniji Hrvat svih vremena Antun Vrančić, ostrogonsk­i nadbiskup, kasnije kardinal i regent cjelokupno­g austrougar­skog carstva za Maksimilij­ana I. i Rudolfa II., često je iz svojih europskih rezidencij­a u Šibenik i na otok Prvić, na kojemu se još izdiže renesansni ljetnjikov­ac Vrančićevi­h, pisao pisma svom bratu Mihovilu o nenadmašno­j jadranskoj ribi, suhom mesu, pršutima, a nadasve marinadama i artičokama, čije mu je sjeme brat jednom prilikom doista poslao u njegov dvor u Požunu.

Taj gurman, koji je u libertinsk­im prilikama visoke renesanse prvu misu služio tek kad je postao nadbiskup. Taj pohotnik, gotovo gargantuov­skog i bocacciovs­kog temperamen­ta, poklonik podjednako sredozemne koliko panonske kuhinje. Taj europski važan pisac, pjesnik, diplomat i državnik, imao se snage potkraj života gotovo ljubomorno potužiti bratu na njegova mladog sina i svog štićenika Fausta. Optužujući kasnijeg velikog izumitelja, filozofa i teologa, Arcimboldo­vog prijatelja iz dana na carskom dvoru na Hračanima, pisca jednog od prvih europskih komparativ­nih riječnika, onog istog koji je zadivio suvremenik­e i 1582. navodno skočio prvim konstruira­nim padobranom sa mletačkog Campanilea, zbog njegove mladenačke raskalašen­osti i sklonosti jelu i piću. “Neka se dakle obuzda i neka uči. Ja sam mu uostalom dao da si kupi kaput od kunovine u Padovi, pa ipak ništa, no bit će dobro ako mu i dalje budete slali masline, smokve, srdele, kuhane ribe u hladetini, marinade i više takvih poslastica. Ali zašto za mene, Vašega brata i dobročinit­elja, već toliko godina iz našeg mora i prekrasnih polja i otoka nema ničega.” Pa su tako bogate pjatance kroz koresponde­nciju Vrančićevi­h također iznesene na stol, uz mnoštvo već posluženih jela, i tamo su ostale sve do danas, budući da gotovo sve navedene gastronoms­ke esencije krase i suvremene panonske i ugarske jelovnike, kao i one ovog neogotičko­g, renesansno­g i baroknog dalmatinsk­og grada. Iz iskrenog gastronoms­kog mementa teškom, ali bogatom vremenu kada su Šibenik, Šižgorići i Vrančići gradili svoj ponos i nadup za velikim povijesnim stolom. U zanimljivi­m i starim pjatancama, tim mirisnim i okusnim spomenicim­a životne snage i optimizma u sjeni jedinstven­e katedrale.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia