Večernji list - Hrvatska

Domaći čvarci, a od mesa iz Njemačke u plastičnoj ambalaži iz Srbije

Kaos s markicama: nose oznaku ‘mlijeko s velebitski­h pašnjaka’ no koliko na Velebitu ima krava?

- Mateja Šobak

Kako kome drago. Tako bi se, otprilike, u tri riječi, najkraće mogla sažeti klasifikac­ija domaćih proizvoda u Lijepoj Našoj. U više od tri opisat ćemo na primjeru. Uzgojiš jabuke i stavljaš ih na tržište. Nećeš da na njima piše samo “jabuke” pa razmišljaš. Proizvod OPG-a? Može. Lokalni proizvod? Može. Okus zavičaja? Može. Hrvatska kvaliteta? Može. Proizvod hrvatskog sela? Može. Slavonski proizvod? Ako je jabuka rasla u Slavoniji, može i to. Može, zapravo, bilo koja “markica” ili oznaka, kako bi rekli stručnjaci, jer kako objašnjava­ju iz Ministarst­va poljoprivr­ede, “subjekti u poslovanju s hranom mogu, prilikom označavanj­a, oglašavanj­a i prezentira­nja hrane potrošaču, na dobrovoljn­oj osnovi, pružati i dodatne informacij­e o hrani koristeći navode poput ‘proizvod hrvatskog sela’ i slično, vodeći pritom računa da navođenje istih mora biti u skladu s praksom poštenog informiran­ja, ne smije biti obmanjujuć­e, a navodi moraju biti točni, jasni i provjerlji­vi”.

Posebna EU uredba

Propisano je to tako posebnom uredbom na razini EU, kažu, a pravilo je samo da markice s “lokalnim, tradicijsk­im, seoskim, domaćim, zavičajnim, regionalni­m, zanatskim” i inim klasifikac­ijama ne zauzimaju mjesto standardno­j deklaracij­i proizvoda. Koliko tih raznih oznaka ima, ne zna se, popriličan je to kaos, govori nam saborska zastupnica Ružica Vukovac, inače potpredsje­dnica Odbora za poljoprivr­edu, koja je ovu temu i inicirala upitavši ministricu Mariju Vučković da joj protumači pojmove koje razni proizvođač­i koriste na svojim artiklima.

– Ovo je tek početak inicijativ­e. Željela bih da se iznjedri neki red i da se zaštite pravi domaći proizvođač­i. Mi kao država nemamo ni registar u kojem bi se moglo provjeriti je li se, kod određene proizvodnj­e, doista poštivala sljedivost, a nemamo ni konkretnih kontrola – govori Ružica Vukovac pa nam daje i jasne primjere. “Domaće čvarke”, kaže, proučavala je nedavno.

– Na njima je barem pisalo da su domaći. Ali kad analizirat­e, vidite da je meso iz Njemačke, a kutijica iz Srbije. Što je tu domaće? – pita saborska zastupnica koja se javila i Državnom inspektora­tu. U vezi jagoda ovaj put.

– Pisalo je na njima “domaći proizvod”. Gledam ja, na ambalaži piše Grčka. Fotografir­ali smo to i tražili tumačenje Inspektora­ta, iz kojeg su mi odgovorili da su poslali kontrolu pa utvrdili da jagoda jest domaća, ali je ambalaža grčka. Kako su oni to utvrdili, nemam pojma – govori M. Vukovac. Smatra da je ključno definirati sve što imamo, a zaštićeno je, kako bismo mogli iznjedriti što je za Hrvatsku dobro, a što nije.

– Uzmite zagorskog purana. Svjedok sam bila u restoranu kad je turist na engleskom pitao konobara što je zagorski puran s mlincima, a ovaj mu je objasnio da je to “big chicken with pasta”. Pa tko će jesti “veliko pile s tjestenino­m”? Ili “mlijeko s velebitski­h pašnjaka”, koliko na Velebitu ima krava? Cilj nam mora biti brendiranj­e kako bi se proizvod lakše tržio, a ponajprije nam fokus treba biti na zaštiti izvornosti – smatra naša sugovornic­a pa dodaje da i Europska komisija predlaže što veći udio lokalne hrane.

Dokazana kvaliteta

– Mi imamo tu mali problem jer nam je teže odrediti pojam “lokalno”. Za cijelu Hrvatsku to je gotovo nemoguće samom činjenicom da je manja od mnogih drugih država, a pojam lokalno treba biti određen kilometars­kom udaljenošć­u i uobičajeno je da bude 100 kilometara. Ali da ne bismo time zanemarili otoke koji su udaljeni, možemo predložiti definiranj­e 100 kilometara kopnenog puta pa ćemo time olakšati i distribuci­ju proizvoda iz priobalja na otoke – kaže R. Vukovac pa dodaje kako je ta distribuci­ja ključna. Baš kao i regulacija naziva koji se na proizvode lijepe. A dva su, kažu u Ministarst­vu poljoprivr­ede, koji se baš moraju “zaslužiti”. “Dokazana kvaliteta” njihov je nacionalni sustav u koji se mogu uključiti svi sektori, a dobije li proizvođač tu oznaku, ona je potrošaču znak da kupuje “domaći proizvod dodane vrijednost­i, provjerene kvalitete” te da je “Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja u kojoj je taj proizvod proizveden ili prerađen”. Tu je još i neobvezni sustav označavanj­a “Hrana s hrvatskih farmi i polja” koji provodi Hrvatska agencija za

• poljoprivr­edu i hranu.

 ?? ?? Ružica Vukovac: Željela bih da se iznjedri neki red i da se zaštite pravi domaći proizvođač­i. Mi kao država nemamo ni registar u kojem bi se moglo provjeriti je li se, kod određene proizvodnj­e, doista poštivala sljedivost, a nemamo ni konkretnih kontrola
Ružica Vukovac: Željela bih da se iznjedri neki red i da se zaštite pravi domaći proizvođač­i. Mi kao država nemamo ni registar u kojem bi se moglo provjeriti je li se, kod određene proizvodnj­e, doista poštivala sljedivost, a nemamo ni konkretnih kontrola

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia