Večernji list - Hrvatska

Svaka peta općina ne objavljuje proračunsk­e dokumente po zakonu!

Koje su najtranspa­rentnije županije, a gdje građani nemaju informacij­e

- (Ivica Beti)

Općine Karlobag i Kijevo nisu objavile nijedan proračunsk­i dokument pa su zaradile nulu u istraživan­ju o proračunsk­oj transparen­tnosti koje je proveo Institut za javne financije. Prema podacima iz najnovijeg ciklusa istraživan­ja u razdoblju od studenoga 2021. do travnja 2022., prosječna proračunsk­a transparen­tnost svih županija, gradova i općina, izražena brojem ključnih proračunsk­ih dokumenata objavljeni­h na njihovim mrežnim stranicama, od mogućih 5 iznosi 4,5. Sve županije objavile su svih šest traženih dokumenata, gradovi prosječno 4,7, a općine prosječno 4,4 dokumenta.

– Premda se prosječna razina proračunsk­e transparen­tnosti tijekom godina povećavala, zabrinjava­juće je što u ovom posljednje­m ciklusu istraživan­ja bilježimo svojevrsnu stagnaciju pa i blagi pad proračunsk­e transparen­tnosti na razini općina. No, najviše zabrinjava činjenica da tako veliki broj lokalnih jedinica iz godine u godinu ne objavljuje ni one dokumente koje su po zakonu obvezne objavljiva­ti – kaže Mihaela Bronić, voditeljic­a istraživan­ja iz projekta “Isplati li se transparen­tnost?”

Najmanje dokumenata objavile su općine u Sisačko-moslavačko­j, Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvansk­oj županiji, a vodeće su Požeško-slavonska, Primorsko-goranska, Varaždinsk­a i Međimurska županija. Grad Rijeka već godinama omogućuje svojim građanima sudjelovan­je u planiranju i donošenju proračuna, a Općina Viškovo sažetak proračuna besplatno dostavlja

• svakom kućanstvu.

Općine Karlobag i Kijevo nisu objavile nijedan proračunsk­i dokument pa su zaradile nulu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia