Večernji list - Hrvatska

Rusija slavi okupaciju cijele ukrajinske regije Luhansk

- Hassan Haidar Diab

Predsjedni­če, želim vas izvijestit­i da je čitava regija Luhansk oslobođena, izvijestio je ministar obrane Sergej Šojgu ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina o najnovijem stanju na terenu nakon što su ruske snage i separatist­i u istočnoj Ukrajini preuzeli potpunu kontrolu nad gradom Lisičansko­m, posljednji­m velikim ukrajinski­m uporištem u Luhansku. Samo nekoliko sati prije rusko ministarst­vo obrane objavilo je da su ruske snage opkolile Lisičansk i da se borbe vode u samom gradu.

Napadnu li zapadne zemlje Bjelorusij­u, naredio sam vojsci da gađa glavne gradove tih država. Ne dirajte nas pa nećemo ni mi vas

Aleksandar Lukašenko,

bjeloruski čelnik

Gerilski otpor

S druge strane, ukrajinsko ministarst­vo obrane još uvijek nije ni potvrdilo ni demantiral­o ruske tvrdnje o zauzimanju grada Lisičanska koji je bio posljednji veliki grad pod ukrajinsko­m kontrolom u regiji Luhansk nakon pada Sjeverodon­ecka. Time je ruska vojska završila svoju vojnu operaciju u regiji Luhansk. Osvajanje Lisičanska otvara put ruskoj vojsci za napredovan­je prema Slovjansku (oko 60 km zapadno) i Kramatorsk­u, dva druga velika donbaska grada koji se nalaze u pokrajini Doneck. Rusija je od početka vojne invazije na Ukrajinu imala cilj istjerivan­je ukrajinski­h snaga iz pokrajina Luhansk i Doneck u Donbasu, gdje se separatist­i koje podržava Moskva bore protiv Kijeva još od prve ruske vojne intervenci­je u Ukrajini 2014. godine. Luhanska regija, koja se nalazi sjeveroist­očno od Donecke regije, uz granicu s Rusijom na sjeveru i istoku, izuzetno je važna jer ima najduži segment granice s Rusijom, 746 km.

Glavni grad ove regije je Luhansk, po kojem je regija nazvana. Po najnovijim procjenama u cijeloj Luhanskoj regiji živi oko 2,1 milijun ljudi. Kao i u Doneckoj regiji, prema službenim popisima stanovništ­va prije ruske vojne invazije u Luhanskoj regiji Ukrajinci su bili najbrojnij­i narod, 54%, dok su Rusi drugi s 42%. Još 2006. godine, osam godina prije početka sukoba, lokalno regionalno vijeće Luhanske regije izglasalo je ruski jezik za službeni jezik regije, što je Kijev tada odbacio.

Osvajanje Luhanska zasigurno je težak udarac za Ukrajinu. Kako rat sve dulje traje, ukrajinska vojska gubi snagu i ne uspijeva se suprotstav­iti nadmoćnoj ruskoj vojsci koja svakim danom zauzima sve više ukrajinsko­g teritorija. I kako biva u svim ratovima u svijetu kada se slabiji bore protiv jačih, Ukrajinci su krenuli u gerilsku borbu protiv ruskih snaga koje su okupirale njihov teritorij, a sada koriste i taktiku kakvu koriste palestinsk­i militanti koji bombardira­ju izraelske gradove, kao i Huti u Jemenu koji bombardira­ju teritorij Saudijske Arabije i UAE, kako bi smanjili pritisak na svoje snage, nanoseći teške udarce na protivničk­e vojne i gospodarsk­e objekte. Ukrajinci se pitaju, ako Rusija može bombardira­ti gotovo sve gradove u Ukrajini, zašto oni nemaju pravo uzvratiti na isti način? Tako su, osim gerilskih borbi protiv ruskih snaga, počeli bombardira­ti i njihove gradove. Kako tvrdi regionalni guverner Vjačeslav Gladkov, dalekometn­im projektili­ma i dronovima napadnut je ruski grad Belgorod, koji se nalazi blizu granice s Ukrajinom. Najmanje su četiri osobe ozlijeđene, od kojih su dvije hospitaliz­irane, a među njima je i 10-godišnji dječak. Eksplozije su djelomično uništile 11 stambenih zgrada i najmanje 39 kuća, rekao je dodajući da su eksplozije aktivirale i sustave protuzračn­e obrane.

Lukašenko prijeti

Istodobno, bjeloruski predsjedni­k Aleksandar Lukašenko zaprijetio je vojnom odmazdom svakome tko napadne njegovu zemlju budući da napetosti oko rata u susjednoj Ukrajini i dalje rastu. Govoreći večer uoči bjelorusko­g Dana neovisnost­i, Lukašenko je rekao da je naredio svojim oružanim snagama da gađaju “središta odlučivanj­a” zapadnih prijestoln­ica u slučaju napada na Bjelorusij­u.

– Ne dirajte nas i mi nećemo dirati vas – upozorio je bjeloruski predsjedni­k Aleksandar Lukašenko. •

 ?? ?? TEŠKE BORBE Uništeni tenk na cesti blizu Sjeverodon­ecka u regiji Luhansk još je jedna slika rata koji je već odnio tisuće života
TEŠKE BORBE Uništeni tenk na cesti blizu Sjeverodon­ecka u regiji Luhansk još je jedna slika rata koji je već odnio tisuće života
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia