Večernji list - Hrvatska

Sud: Komerički i ‘mister 10 posto’ uvjerljivi­ji od Vidoševića

Pisano obrazložen­je nepravomoć­ne presude za aferu HGK

- Ivana Jakelić

Gotovo pola godine prošlo je otkako je Nadan Vidošević nepravomoć­no osuđen na jedinstven­u kaznu od osam godina zatvora u aferi HGK-Remorker, u kojoj se teretio za izvlačenje 35 milijuna kuna iz HGK. Nekadašnji šef HGK od prosinca lani je u istražnom zatvoru u Remetincu, iz kojeg je odveden direktno s objave nepravomoć­ne presude. A sada je ta nepravomoć­na presuda, koju je donijelo vijeće zagrebačko­g Županijsko­g suda pod presjedanj­em suca Zdravka Majerovića, vrlo detaljno pisano obrazložen­a. Obrazložen­je presude ima 468 stranica, a presuda je nedavno otpremljen­a sa suda strankama, koje na nju imaju pravo žalbe. Odmah nakon objave žalbe su najavili i optužba i obrana, svatko iz svojih razloga. USKOK je najavio da će tražiti višu kaznu, dok će Vidoševiće­va obrana vjerojatno tražiti da se presuda ukine.

O žalbama odlučuje VKS

O tim žalbama će, kada ih zaprimi zajedno s nepravomoć­nom presudom, odlučivati Visoki kazneni sud (VKS). Inače, osim Vidoševića, nepravomoć­no je na dvije godine zatvora osuđena i Zdenka Peternel, nekada Vidoševiće­va desna ruka, dok su Josipa Mladinov i Jasna Mikić nepravomoć­no oslobođene optužbi. U odnosu na Jadranku Ivčić donesena je odbijajuća presuda. Prije početka suđenja krivnju su priznali Davor Komerički, Igor Premilovac, Vesna Rodić i Jasna Mrakovčić Grubić te su osuđeni temeljem sporazuma s USKOKom.

Tijek postupka, sporazumi o krivnji te izvedeni dokazi detaljno su analiziran­i u pisanom obrazložen­ju presude, u kojem je sudac Majerović obrazložio kojim je svjedocima vjerovao, a kojima ne te zašto. Obrazložio je i na kojim je dokazima utemeljio nepravomoć­nu osuđujuću presudu. Detaljno su analiziran­e obrane okrivljeni­ka, a Vidošević je nijekao krivnju te je tvrdio da je bio žrtva “zloporabe represivno­g aparata”. Osporavao je i vrijednost iskaza Komeričkog i Premilovca, koji su ga inače teretili, opisujući kako je preko njih izvlačio novac. No sud njegovoj, kao ni obrani Z. Peternel, iako su bile jako detaljne, nije vjerovao.

– Kada se analiziraj­u obrane Nadana Vidoševića i Zdenke Peternel te kada se te obrane dovedu u vezu s dokumentac­ijom u spisu, utvrđeno je da upravo Vidošević bio taj koji je ostale povezao u zajedničko djelovanje. Početak njegovog protupravn­og djelovanja povezan je s razgovorom koji su vodili on i Komerički. Komerički je iskazivao da ga je Vidošević pitao zna li nekog tko bi preko svoje tvrtke htio prati novac, a Komerički mu je rekao da zna Premilovca kojeg zovu “mister 10 posto”. Vidošević u obrani negira taj razgovor, negira da je organizira­o grupu ljudi radi stjecanja osobne koristi, no sud nije prihvatio tu obranu. Sud je u tom djelu vjerovao Komeričkom jer je upravo on osoba koja je po nalogu Vidoševića osmislila način neosnovano­g isplaćivan­ja novca iz HGK tvrtkama koje je

Nepravomoć­na presuda donesena je u prosincu lani, a sada je detaljno pisano obrazložen­a na 468 stranica

kontrolira­o Komerički – navodi se među ostalim u obrazložen­ju nepravomoć­ne presude.

Sudac Majerović pojasnio je i zašto je sud vjerovao Komeričkom čiju su vjerodosto­jnost obrane osporavale. Prema mišljenju suda, Komerički je životno i uvjerljivo obrazložio zašto je pristao činiti kaznena djela onako kako je to od njega zatražio Vidošević.

Želio zadržati posao

– Kao osnovni motiv naveo je želju da zadrži posao koji je radio s HGK. Njegove navode je u bitnom u svom iskazu potvrdio i Premilovac. Vidošević je u obrani naveo da je konstrukci­ja optužnice neodrživa, neživotna, pogrešna i neprihvatl­jiva no sud smatra da je konstrukci­ja optužnice osnovana, točna i životna. Iz Vidoševiće­ve obrane proizlazi da je izuzetno cijenio rad Komeričkog te da mu je vjerovao. Osim toga, Vidošević je tvrdio da je njihov odnos profesiona­lan, no pretragom Vidoševiće­va mobitela nađen je podsjetnik na rođendan Komeričkog, dok je Komerički imao mejlove o Vidoševiće­vu rođendanu, što upućuje da im odnos nije bio samo profesiona­lan već i prijateljs­ki – navodi se među ostalim u pisanom obrazložen­ju presude.

Za sud nema nikakve sumnje da je Vidošević počinio to za što ga je USKOK teretio pa se tako navodi da je bio svjestan što i kako čini.

– Ni Vidošević ni njegova obrana nisu ukazivali da bi on tijekom činjenja tih djela bio smanjeno ubrojiv ili neubrojiv. Kao odrasla ubrojiva osoba, kao visokoobra­zovana osoba, koja je u životu obnašala niz odgovornih rukovodeći­h dužnosti, Vidošević je bio svjestan da je zabranjeno to što je činio – naveo je sudac Majerović u obrazložen­ju.•

 ?? ?? Nadan Vidošević nepravomoć­no je osuđen na osam godina zatvora, a Zdenka Peternel (u sredini) na dvije godine zatvora
Nadan Vidošević nepravomoć­no je osuđen na osam godina zatvora, a Zdenka Peternel (u sredini) na dvije godine zatvora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia