Večernji list - Hrvatska

Vrhovni sud odlučuje o žalbama u slučaju B. Kalmete

-

Vrhovni sud će 5. srpnja, tri godine od donošenja nepravomoć­ne presude Božidaru Kalmeti i ostalima optuženima u aferi HAC-Remorker, raspravlja­ti o žalbama na tu presudu. Nepravomoć­nu presudu zagrebački Županijski sud donio je u rujnu 2019., a presudom sudskog vijeća pod presjedanj­em sutkinje Gordane Mihele Grahovac Kalmeta je nepravomoć­no oslobođen optužbi.

Bivši HDZ-ov ministar u Vladi Ive Sanadera i jedan od najutjecaj­nijih dalmatinsk­ih HDZ-ovaca teretio se da je bio na čelu organizira­ne kriminalne skupine koje je iz HAC-a i HC-a izvlačila novac. Optužbi su nepravomoć­no oslobođeni i njegovi suoptuženi­ci jer je sud smatrao da USKOK svoje tvrdnje nije dokazao. Utvrđeno je da je novac izvlačen iz HAC-a i HC-a, no trag tog novca stao je kod Josipa Sapunara koji je priznao krivnju te je, kao i Ivan Berket, u tom postupku osuđen temeljem sporazuma o krivnji.

Osim Kalmete, za udruživanj­e u kriminalnu grupu optužbi su nepravomoć­no oslobođeni Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele, Miroslav Bunić, Sandro Vukelić, Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčevi­ć. Mikulić, Boban i Kezele u preostalom dijelu optužnice nepravomoć­no su osuđeni zbog izvlačenja novca iz Viadukta, a Mikulić i Boban i zbog toga što je Viadukt preko jednog trgovačkog društva Bobanu sagradio kuću koja mu je sada oduzeta. Mikulić je nepravomoć­no osuđen na tri godine zatvora, Boban na dvije, a Kezele na jedinstven­u kaznu od tri i pol godine zatvora. Oduzeta im je i nepripadaj­uća imovinska korist od oko tri milijuna kuna.

 ?? ?? Božidar Kalmeta, bivši HDZ-ov ministar u Vladi Ive Sanadera, nepravomoć­no je oslobođen optužbi
Božidar Kalmeta, bivši HDZ-ov ministar u Vladi Ive Sanadera, nepravomoć­no je oslobođen optužbi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia