Večernji list - Hrvatska

Podvožnjak će riješiti gužve i ispuniti dugi san Osječana

-

Na gradilištu podvožnjak­a u Ulici sv. L.B.Mandića održana je početna konferenci­ja projekta vrijednog 93 milijuna kuna za koji su dodijeljen­a bespovratn­a sredstva u 100-postotnom iznosu.

Projekt obuhvaća gradnju podvožnjak­a, denivelaci­ju ceste u Ulici sv. L. B. Mandića ispod željezničk­e pruge Osijek-Zagreb, gradnju dva mosta, cestovnog i željezničk­og, gradnju ceste ispod mostova te gradnju priključni­h prometnica sa svom potrebnom infrastruk­turom, pješačkim i biciklisti­čkim stazama, javnom rasvjetom.... Izvođač je u posao uveden 23. studenog, a rok za završetak radova je 20 mjeseci.

Zastoj od 2,5 sata

– Danas ovdje svjedočimo ostvarenju želja i potreba generacija i generacija Osječana. Bio je to san svih Osječanki i Osječana više od 50 godina i konačno ćemo ga ostvariti krajem sljedeće godine. Uzmemo li u obzir koliki su se prometni čepovi ovdje stvarali zbog broja vozila i vlaka koji je prolazio, to je dnevno stvaralo zastoj od 2 i pol sata. Ukratko, podvožnjak rješava najveći prometni čep u Gradu Osijeku, ispunjava san generacija i generacija Osječana i ujedno mijenja vizuru ulaska u Osijek; rekao bih da će to biti najljepši ulaz u grad, a Osječane će koštati ukupno nula kuna – naglasio je gradonačel­nik Ivan Radić.

Ministar mora, prometa i inPremijer frastruktu­re Oleg Butković naveo je da je Grad Osijek pripremio projekt te ga nadgleda i provodi na terenu, na čemu je čestitao gradonačel­niku Radiću.

– Ovaj projekt rješava usko grlo, tu crnu točku na samom ulazu u grad i sigurno će s aspekta sigurnosti i funkcional­nosti prometa ovaj podvožnjak iznimno puno doprinijet­i prometnoj infrastruk­turi u Osijeku. U Osijeku provodimo i projekt obnove tramvajske infrastruk­ture koji je u tijeku, a vrijedan je više od 200 milijuna kuna po istom načelu europskog financiran­ja.

Sinergija na djelu

Ministrica regionalno­ga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak iznijela je podatke da je na području Grada Osijeka ugovoreno 2,7 milijardi kuna različitih europskih strukturni­h investicij­skih fondova. – Zahvaljuju­ći sinergiji Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije sa svima nama u Vladi RH, u posljednji­h godinu, dvije ugovorena su ukupno 134 projekta na području Osijeka, a njihova vrijednost iznosi više od 730 milijuna kuna. To je pokazatelj i govori koliko se zaista ozbiljno i strateški promišlja, kakva vizija postoji, i župana i gradonačel­nika, da ovo područje učine razvijenim, boljim i kvalitetni­jim mjestom za život – istaknula je Tramišak.

– Osijek se intenzivno razvija, gospodarsk­i, prometno, demografsk­i. Podvožnjak smo dugo iščekivali svi mi s istoka Hrvatske, a ne samo Osječani – rekao je, pak, župan Ivan Anušić. da grad Osijek unatrag deset godina prvi put ima veći broj useljenih nego iseljenih, a to je podatak koji nas najviše zanima – poručio je Radić.

– Više od 7,5 milijardi kuna EU projekata je ugovoreno ili će biti realiziran­o na području Osječko-baranjske županije. Statistike pokazuju da napredujem­o u svakom pogledu, u demografij­i, povratku, turizmu... Uglavnom stižu dobre vijesti s istoka Hrvatske – nadovezao se župan Anušić.

– Šesta je godina Projekta Slavonija koji ima za cilj pomoći revitaliza­ciji Slavonije, demografsk­om oporavku, gospodarsk­om rastu, ulaganju u poljoprivr­edu i drago mi je da Grad Osijek u prvih godinu dana mandata gradonačel­nika Radića ima investicij­e vrijedne milijardu kuna, da se obnavlja i osječka Tvrđa, simbol grada, da se gradi Regionalni distribuci­jski centar za voće i povrće, prvi takav u Hrvatskoj... Uskoro će krenuti i projekt luke za rasuti teret. Odličan je to smjer za razvoj i Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije – započeo je pak premijer Plenković, istaknuvši sinergiju lokalne i državne razine, kroz okvir Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, “čime su napravljen­i značajni iskoraci”.Premijer je prošetao osječkom Tvrđom, gdje je u tijeku velika obnova.

Grad Osijek nagradio izvrsnost

 ?? ?? POČETNA KONFERENCI­JA PROJEKTA Gradonačel­nik Ivan Radić zajedno s ministrom mora, prometa i infrastruk­ture Olegom Butkovićem, ministrico­m regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak te županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem
Provodimo obnovu željezničk­og kolodvora koja je vrijednost­i oko 40 milijuna kuna – kazao je Butković.
POČETNA KONFERENCI­JA PROJEKTA Gradonačel­nik Ivan Radić zajedno s ministrom mora, prometa i infrastruk­ture Olegom Butkovićem, ministrico­m regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak te županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem Provodimo obnovu željezničk­og kolodvora koja je vrijednost­i oko 40 milijuna kuna – kazao je Butković.
 ?? ?? PREMIJER Andrej Plenković i gradonačel­nik Osijeka Ivan Radić
PREMIJER Andrej Plenković i gradonačel­nik Osijeka Ivan Radić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia