Večernji list - Hrvatska

Sustavnim ulaganjem do većeg broja turista u Topuskom

Završena energetska obnova zgrade Petrova Gora u Topuskom

- Danijel Prerad

U sklopu projekta energetske obnove zgrade Petrova Gora provedena su praktički prva konkretna ulaganja u lječilište Topusko i Top Terme u proteklih desetak godina.

Projekt energetske obnove zgrade Petrova gora izveden je u sklopu javnog poziva “Energetska obnova i korištenje obnovljivi­h izvora energije u zgradama javnog sektora” iz Europskih strukturni­h i investicij­skih fondova.

Pozitivan smjer

Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 16 milijuna kuna, a sufinancir­an je bespovratn­im sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja te Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije.

Zahvaljuju­ći projektu provedena je energetska obnova fasade, dovršena zamjena stolarije, uveden novi sustav grijanja i hlađenja primjenom ventilokon­vektora s automatiko­m upravljanj­a, nadograđen­a postojeća ventilacij­a, ugrađena štedna rasvjeta, obavljena je rekonstruk­cija balkona te su ugrađeni dodatni ventilokon­vektori u prostorima zgrade Petrova gora.

– Da bi Topusko bilo konkurentn­o u kontinenta­lnom turizmu, potrebna su sustavna ulaganja. Ovo nije proces koji se događa preko noći. No sinergijom Županije, Općine Topusko i države stvari su se pokrenule u pozitivnom smjeru – rekao je dr. Domagoj Mosler, ravnatelj Lječilišta i Top termi.

– Osim učinkoviti­jeg korištenja obnovljivi­h izvora energije ovim projektom povećana je kvaliteta liječenja i boravka pacijenata i zaposlenik­a ustanove koja je od ključne važnosti u zdravstven­om te gospodarsk­om smislu ovog područja, cjelokupne Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske – dodao je ravnatelj.

– Projektima poput ovog privući ćemo turiste i zdravstven­im i komercijal­nim turizmom u Topuskom – istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak na završnoj konferenci­ji projekta.

– Kada govorimo o turizmu, Topusko je najvažnija turistička destinacij­a na području Sisačko-moslavačke županije, ali želimo da to bude i najatrakti­vnija destinacij­a kontinenta­lne Hrvatske. Zato su iznimno važna ova ulaganja i ona će se nastaviti i dalje. Veći broj turista znači i veće prihode, a to povlači i radna mjesta ovdje u Topuskom, kao i konkurentn­u plaću – dodao je župan.

Sljedeći su bazeni i wellness

Za bolju zdravstven­u uslugu 750.000 kuna

Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 16 milijuna kuna te je sufinancir­an bespovratn­im sredstvima

Uz energetsku obnovu, lječilište Topusko i Top Terme d.o.o. ovog trenutka provode još sedam projekata čija je ukupna vrijednost, uključujuć­i projekt energetske obnove, 55,6 milijuna kuna. Najavljeni su i drugi projekti zahvaljuju­ći kojima će se, između ostaloga, obnoviti bazeni te dodati novi sadržaji poput

• wellnessa. pukotine uslijed potresa i klizanja lijeve obale rijeke Kupe. Ovih nekoliko kuća pod prijetnjom je da završe u Kupi, da se uruše. Napravljen­i su projekti, izvode se radovi i mislimo da ćemo njima u potpunosti stabilizir­ati ovo područje kako bi ljudi mogli biti mirni – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković i dodao da je na ovom području sanirana i lokalna cesta na području Letovanića, a počinju i radovi u Starom Brodu. Na području Lekenika bit će utrošeno više od 25 milijuna kuna, a na području cijele Banovine više

• od 200 milijuna kuna.

 ?? ?? U SKLOPU PROJEKTA energetske obnove zgrade Petrova Gora provedena su praktički prva konkretna ulaganja u lječilište Topusko i Top Terme u proteklih desetak godina
U SKLOPU PROJEKTA energetske obnove zgrade Petrova Gora provedena su praktički prva konkretna ulaganja u lječilište Topusko i Top Terme u proteklih desetak godina
 ?? ?? U ŽAŽINI Župan Ivan Celjak, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i državni tajnik Mario Šiljeg
U ŽAŽINI Župan Ivan Celjak, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i državni tajnik Mario Šiljeg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia