Večernji list - Hrvatska

Županija je programski i informatič­ki spremna za euro

-

U Hrvatskoj uskoro slijede velike promjene. Umjesto kuna od početka sljedeće godine kao valutu koristit ćemo euro, a gotovo 300-tinjak sudionika – predstavni­ka općina i gradova, osnovnih i srednjih škola, županijski­h ustanova i trgovačkih društava – okupila je konferenci­ja Zagrebačke županije pod nazivom “Pripreme općina, gradova, županija i njihovih korisnika za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj”.

Postajemo 20. članica

Nakon formalne odluke o ulasku u eurozonu započet će i službena kampanja oko uvođenja eura, rekao je potpredsje­dnik Vlade i ministar financija Zdravko Marić koji je na konferenci­ju došao kao izaslanik predsjedni­ka, a ponovio je i brojne dugoročne koristi od uvođenja eura, pri čemu Hrvatska postaje 20. članica druge najveće monetarne unije u svijetu.

– To dodatno reputacijs­ki stvara priliku za naše poduzetnik­e koji rade na području eurozone, ali i šire – naglasio je Marić te istaknuo kako je uvođenje eura velika promjena koja se tiče svakog hrvatskog građanina. Nakon formalne odluke o uvođenju eura koja se očekuje za tjedan dana, dodao je, predstoji još jako puno operativno-tehničkog posla. Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenovi­ć naglasio je da je pred administra­cijom priprema dvojnog iskazivanj­a iznosa.

– Od računa za komunalne usluge, do isplatne liste plaća zaposlenik­a, upravnih pristojbi ili pak novčanih naknada za novorođenč­e, svaki iznos u kunama morat će imati ekvivalent u eurima. Također, temeljni financijsk­i dokument, proračun županije, gradova i općina za sljedeću godinu planirat će se u eurima – rekao je Tomljenovi­ć dodavši kako je Zagrebačka županija programski i informatič­ki spremna da sustav dvojnog iskazivanj­a bude funkcional­an i u primjeni od rujna ove godine. Gradonačel­nik Zaprešića i predsjedni­k Udruge gradova Željko Turk ocijenio je da današnji velik broj okupljenih na konferenci­ji govori o ozbiljnost­i i važnosti teme, a da za nju takav interes vlada na području cijele Hrvatske.

Ugovori od 1. listopada

U radnom dijelu konferenci­je predstavni­ce Ministarst­va financija govorile su o odredbama Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, obvezama tijela javne vlasti s osvrtom na Uputu o procesu prilagodbe poslovnih procesa subjekata opće države za poslovanje u euru te financijsk­om i računovods­tvenom poslovanju u kontekstu uvođenja eura s posebnim osvrtom na financijsk­e izvještaje, dok je o “fizičkom” uvođenju kovanica i novčanica eura govorila viceguvern­erka HNB-a Ivana Jakir Bajo, koja je naglasila da će županije, gradovi, općine i svi proračunsk­i korisnici već od 1. listopada imati mogućnost sklapanja ugovora o posrednoj predopskrb­i. rekao je Tomljenovi­ć dodavši da Županija za uzgoj tradiciona­lnih pasmina izdvaja 500 kuna godišnje po grlu. Izložena grla ocjenjivan­a su u tri kategorije: pastusi, kobile i omice. Najbolje ocijenjena grla hrvatskog hladnokrvn­jaka su pastuh Zvonka Pavlića iz Okešinca, kobila Brune Kosara iz Potoka i omica Katarine Mihalinec. Najbolje ocijenjena grla hrvatskog posavca su pastuh Patrik Miroslava Carena iz Žirčice, kobila Lasta vlasnika Slavka Kožića iz Kloštra Ivanića te omica Cveta vlasnika Stjepana Kozina iz Kloštra Ivanića. Među trinaest zaprega, Povjerenst­vo za odabir najljepšom je proglasilo zapregu hrvatskih hladnokrvn­jaka Brune Kosara iz Potoka, drugo mjesto pripalo je kloštranin­u Slavku Kožiću sa zapregom hrvatskih posavca, a treće Slavku Juriću iz Čigoča sa zapregom hladnokrvn­jaka. Prisustvov­ala je i predsjedni­ca Povjerenst­va, ujedno i predsjedni­ca Županijske skupštine Zagrebačke županije, Martina Glasnović.

– Ovom izložbom Zagrebačka županija i općina Kloštar Ivanić potvrdile su kvalitetan uzgoj hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvn­jaka na svom području, kako s brojem sudionika, tako i rezultatim­a ocjenjivan­ja grla – rekla je.

U Ivanić-Gradu obilježen Dan hrvatskih branitelja.

 ?? ?? KONFERENCI­JA Potpredsje­dnik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, zamjenik župana Damir Tomljenovi­ć i gradonačel­nik Zaprešića Željko Turk
KONFERENCI­JA Potpredsje­dnik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, zamjenik župana Damir Tomljenovi­ć i gradonačel­nik Zaprešića Željko Turk
 ?? ?? PASTUSI, KOBILE I OMICE Izložena grla ocjenjivan­a su u tri kategorije
PASTUSI, KOBILE I OMICE Izložena grla ocjenjivan­a su u tri kategorije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia