Večernji list - Hrvatska

Za dvije godine Kutina će dobiti moderni pročistač otpadnih voda

Ugovor vrijedan 97,8 milijuna kuna odnosi se na ključni dio kutinske aglomeraci­je, projekta koji vodu i odvodnju dovodi u mnoga naselja koja ih do sada nisu imala

-

Ugovor o projektira­nju i gradnji pročistača voda u okviru projekta aglomeraci­je Kutina potpisali su predstavni­ci tvrtke Moslavina d.o.o. koja je nositelj projekta i tvrtke Esotech iz Velenja koja je izabrani izvođač radova, direktori Mijo Šepak i Marko Škoberne.

U Sisačkoj ulici

U okviru projekta aglomeraci­je Kutina na području tog grada bit će obnovljeno i sagrađeno ukupno 78 km nove vodovodne mreže te 46 km kanalizaci­jske mreže. Gradnja novog, modernog pročistača voda ključan je korak za cijeli projekt aglomeraci­je Kutina, naglasio je Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o.

– Riječ je o ekološki prihvatlji­vom i energetski učinkovito­m pogonu čiji je kapacitet projektira­n za 23 tisuće stanovnika. Uređaj je to 3. stupnja pročišćava­nja uz dodatno odvajanje dušika i fosfora. To je mehanička obrada otpadnih voda kao predtretma­n, zatim biološka obrada postupkom aktivnog mulja s uklanjanje­m dušika i fosfora biološko-kemijskim putem, anaerobna digestija mulja, oprema za odvodnjava­nje i dehidracij­u mulja te postrojenj­e za solarno sušenje mulja – dodao je Mijo Šepak.

Novi pročistač otpadnih voda u Kutini gradit će se na mjestu sadašnjeg, u Sisačkoj ulici, kod izlaza na autocestu. Pročišćene otpadne vode ispuštat će se u Ilovu te će one imati najmanji mogući utjecaj na okoliš što je važno za zaštitu Parka prirode Lonjsko polje.

Na javnom natječaju najprihvat­ljivija je bila ponuda slovenske tvrtke Esotech iz Velenja. Predsjedni­k uprave tvrtke Marko Škoberne zahvalio je na povjerenju te izrazio uvjerenje kako će uz dobru suradnju projektira­nje i izvođenje radova proteći u rokovima na zadovoljst­vo svih sudionika u projektu.

– Ovaj ugovor počinje fazom projektira­nja koja će trajati nekih 8,9 mjeseci nakon čega slijedi gradnja postrojenj­a. Siguran sam da će sve proteći u redu i da ćemo nakon ugovornog roka od dvije godine svi opet sjesti za stol i bez problema potpisati primopreda­ju objekta – rekao je Škoberne, zahvalivši na povjerenju i odabiru njihove tvrtke.

Projekt aglomeraci­je Kutina najveći je infrastruk­turni projekt na području Grada Kutine u proteklih pola stoljeća, naglasio je kutinski gradonačel­nik Zlatko Babić, podsjetivš­i na to da će veliki dio naselja na području Grada konačno dobiti vodovod i kanalizaci­ju.

– Moderni i ekološki pročistač voda zaokružuje ovaj projekt koji je od velike važnosti za poboljšanj­e kvalitete života građana Kutine i zaštitu prirode – rekao je gradonačel­nik Kutine.

Fondovi EU

– Drago mi je stoga da je potpisan i ovaj zadnji ugovor za uređaj za pročišćava­nje. Cijeli sustav na kojemu radimo ne bi imao smisla bez ovog uređaja. Čestitam svima koji su ovo pripremali i proveli i vjerujem da će izvođač radova učiniti da sve bude realiziran­o u roku. Imate podršku i lokalne zajednice i Moslavine d.o.o. u vašem projektu u narednom razdoblju – dodao je gradonačel­nik.

Gradnja novog pročistača otpadnih voda u Kutini započet će početkom iduće godine te će trajati dvije godine. Vrijednost je projekta 97,8 milijuna kuna, a iz europskih fondova projekt se sufinancir­a

• sa 69,1 milijun kuna.

Obilježena godišnjica osnutka 56. samostalne bojne HV Kutina

Projekt aglomeraci­je Kutina najveći je infrastruk­turni projekt na području Grada Kutine u proteklih pola stoljeća, naglasio je kutinski gradonačel­nik Zlatko Babić

 ?? ?? Ugovor o projektira­nju i gradnji pročistača voda u okviru projekta aglomeraci­je Kutina potpisali su predstavni­ci tvrtke Moslavina d.o.o. koja je nositelj projekta i tvrtke Esotech iz Velenja koja je izabrani izvođač radova, direktori Mijo Šepak i Marko Škoberne
Ugovor o projektira­nju i gradnji pročistača voda u okviru projekta aglomeraci­je Kutina potpisali su predstavni­ci tvrtke Moslavina d.o.o. koja je nositelj projekta i tvrtke Esotech iz Velenja koja je izabrani izvođač radova, direktori Mijo Šepak i Marko Škoberne
 ?? ?? Kutina aglomeraci­ja
Kutina aglomeraci­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia