Večernji list - Hrvatska

Samobor Jazz Festival proslavio punoljetno­st uz poznate jazzere

Festival je otvorio Zvjezdan Ružić u prepunoj galeriji Prica, a zatvorila Gradska glazba Samobor kojoj se pridružio slavni Simon Marlow

- Mia Mitrović

Ne slavi se punoljetno­st svaki dan. Imamo 18, sada sve možemo, rekao nam je Dubravko Mihalinec, tajnik Gradske glazbe Samobor i organizato­r Samobor Jazz Festivala. Važan rođendan festival je proslavio kako i priliči, rasprodani­m koncertom pijanista i skladatelj­a Zvjezdana Ružića u Galeriji Prica.

Legendarni glazbenici

U petak je u dvorani samoborsko­g kina nastupio njegov brat Vedran Ružić te predstavio multidisci­plinarni projekt “6 metara” koji govori o mukama koje prolaze oni kojima je zemlja oduzeta zbog izgradnje novog tunela Učka. Na samoborsko­j pozornici kao gosti pridružili su mu se Zvonimir Radišić na gitari te legenda jazza Tonči Grabušić za bubnjevima. Posljednja su dva dana već tradiciona­lno rezerviran­a za big bendove pa smo u subotu na velikoj pozornici na Trgu kralja Tomislava mogli čuti Croatian Jazz Orchestra Silvija Glojnarića.

Dirigent, skladatelj, aranžer i bubnjar Silvije Glojnarić bubnjeve je, kao samouk, svirao u tadašnjem Plesnom orkestru RTZ-a te u najpoznati­jem hrvatskom jazz sastavu, Zagrebačko­m jazz kvartetu, kao i u Zagrebačko­m jazz kvintetu. Svirao je s najpoznati­jim hrvatskim, ali i glasovitim svjetskim jazzistima poput Johnnyja Griffina, Arta Farmera, Slidea Hamptona, Stana Getza, Johna Lewisa i brojnima drugima te je bio stalni član SFB Big Banda u Berlinu.

Odgoj publike

Posljednji dan, u nedjelju, publiku je na Trgu kralja Tomislava zagrijavao oktet Swing Again. Kao i svake godine festival je svirkom u nedjelju uvečer zatvorila Gradska glazba Samobor koja ove godine obilježava 25 godišnjicu. Samoborski­m jazz-snagama na pozornici se pridružio Simon Marlow, cijenjeni europski vokalni solist poznat po nastupima u mjuziklima West Enda i suradnjama s renomirani­m inozemnim orkestrima, koji autorski potpisuje projekt “The Man and the Music”, glazbenu biografiju Franka Sinatre.– Pozitivno nas je iznenadio velik interes za naše programe. Čini nam se da smo u ovih 18 godina naučili Samoborce kako da vole i uživaju u jazzu – rekao je Mihalinec. A u svijetu jazza pročulo se za ovu iznimno uspješnu i voljenu priču pa im upiti jazzera iz cijelog svijeta koji su zainteresi­rani za nastupe stižu gotovo svakodnevn­o, dodaje Mihalinec. – Dobivamo zaista puno ponuda, no zacrtali smo da naš festival bude malen, ali s dušom, odnosno kombinacij­a malih bandova i big bandova posljednja dva dana. Veselimo se idućem izdanju i jako nam je drago da je Samobor Jazz Festival pronašao svoje mjesto u srcima naše publike

• – zaključuje.

U Slavonskoj ulici i Ulici Josipa Komparea u Samoboru te Tržnoj ulici u Bregani

Biciklisti

 ?? ?? JAZZ-BRAĆA Skladatelj Zvjezdan Ružić opčinio je publiku na otvorenju, a njegov brat Vedran u petak je predstavio multidisci­plinarni projekt “6 metara” koji govori o mukama koje prolaze oni kojima je zemlja oduzeta zbog izgradnje novog tunela Učka
Kao poseban gost orkestru se pridružio Simon Marlow, poznati vokalni solist koji je, uz svoj standardni jazz-program, uvrstio i poneku domaću skladbu.
JAZZ-BRAĆA Skladatelj Zvjezdan Ružić opčinio je publiku na otvorenju, a njegov brat Vedran u petak je predstavio multidisci­plinarni projekt “6 metara” koji govori o mukama koje prolaze oni kojima je zemlja oduzeta zbog izgradnje novog tunela Učka Kao poseban gost orkestru se pridružio Simon Marlow, poznati vokalni solist koji je, uz svoj standardni jazz-program, uvrstio i poneku domaću skladbu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia