Večernji list - Hrvatska

Jestiva ulja odsad se mogu odlagati na tri lokacije

-

Najčešće ga ljudi samo odbace u odvod, što nikako nije dobro rješenje. Jestivo ulje koje ostane nakon kuhanja i pečenja jest biorazgrad­ivo, no može nanijeti štetu biljnom i životinjsk­om svijetu, a može i začepiti vaše odvode. Kućanstva u Hrvatskoj stvore višak od oko 9 milijuna litara rabljenog jestivog ulja godišnje ili više od dvije litre po stanovniku. Neiskorišt­ena masna tekućina nakon prženja nerijetko završi u odvodima, a budući da danas litra ulja košta 21,99 kuna, to znači da hrvatsko kućanstvo godišnje u kanalizaci­ju “prolije” oko 50 kuna. Korišteno ulje može se odložiti u reciklažno­m dvorištu ili na pojedinim benzinskim crpkama koji će dalje oporabiti to ulje.

A Samoborci odnedavno više nemaju tih problema jer po novome otpadna jestiva ulja iz kućanstva mogu odlagati na javnim površinama na tri lokacije u gradu. U suradnji s tvrtkom Bio goriva d.o.o. postavljen­i su spremnici za prikupljan­je otpadnog jestivog ulja iz kućanstva na javnim površinama Samobora. Tako će građani otpadno jestivo ulje, koje se do sada moglo odložiti samo u reciklažno­m dvorištu, moći odlagati i na zelenim otocima u Slavonskoj ulici i Ulici Josipa Komparea u Samoboru te Tržnoj ulici u Bregani.

Postavom ovih spremnika na javne površine građanima Samobora omogućeno je jednostavn­ije zbrinjavan­je ove vrste otpada, što doprinosi očuvanju okoliša jer je prikupljen­o otpadno jestivo ulje održiva sirovina za proizvodnj­u biogoriva, čime se smanjuje emisija CO2.

U spremnik se otpadno jestivo ulje odlaže u korištenoj plastičnoj boci, koju je potrebno dobro zatvoriti prije samog odlaganja. Dopušteno je odlagati korišteno ulje za kuhanje (primjerice ulje iz friteze, ribljih konzervi) i pokvareno ulje kojem je istekao rok trajanja, a nije dopušteno odlaganje motornog ulja, otpadnog ulja i maziva te majoneze, masti maslaca.• i

Bicikliste su dočekali zamjenik gradonačel­nice Petar Burić i predstavni­k slovenske nacionalne manjine u Samoboru i gradski vijećnik Goran Gorše. Poželjeli su im dobrodošli­cu te su svi zajedno u Parku domovinske zahvalnost­i paljenjem svijeća odali počast branitelji­ma koji su dali život za Hrvatsku.

 ?? ?? U SURADNJI S TVRTKOM BIO GORIVA Ulje se odlaže u korištenoj plastičnoj boci, koju je potrebno dobro zatvoriti
U SURADNJI S TVRTKOM BIO GORIVA Ulje se odlaže u korištenoj plastičnoj boci, koju je potrebno dobro zatvoriti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia