Večernji list - Hrvatska

Na lokalitetu Sopot završene replike sopotskih kuća

-

Nakon nešto više od godinu dana radova završena je obnova sopotskih kućica što je prvi velik i važan korak k razvoju ovog lokaliteta koji će, po najavama iz Gradskog muzeja Vinkovci, biti prava kulturno-arheološka i turistička atrakcija u najstarije­m europskom gradu.

U sklopu uređenog arheološko­g parka na ovom prostoru predviđene su razne radionice za izradu tkanine, keramičkog posuđa, kamenih i koštanih alatki i slično, a ondje će se moći i učiti o prirodnim materijali­ma gradnje, odnosno posjetitel­ji će imati priliku vidjeti kako se živjelo i radilo na ovim prostorima prije više tisuća godina.

– Zahvaljuju­ći istraživan­jima koja su ovdje provođena od 1996. do 2009. godine skupili smo veliku količinu spoznaja, a ove kuće koje su rekonstrui­rane nalaze se točno iznad kuća koje su se tu izvorno nalazile u razdoblju prije gotovo 7 tisuća godina. Sopot je bilo jedno veliko naselje koje nije bilo samo na brdu nego se prostiralo i na okolnom prostoru što su nam posljednja istraživan­ja prije dvije godine i dokazala. Samo naselje funkcionir­alo je nevjerojat­nih 800 godina – kaže ravnatelj vinkovačko­g muzeja Hrvoje Vulić dodajući kako je plan konstantno razvijati Arheološki park Sopot.

Riječ je o vrlo ambiciozno­m projektu koji bi podrazumij­evao i suradnju s agronomski­m fakultetim­a u Zagrebu i Osijeku na uspostavi eksperimen­talnog laboratori­ja za stare sorte biljaka i vrste životinja. To bi značilo kako će posjetitel­ji moći vidjeti životinje i biljke koje su prvi stanovnici koristili jer je na temelju brojnih analiza nalaza s ovoga lokaliteta moguće rekonstrui­rati i floru i faunu. Završne radove na obnovi kućica obišao je i gradonačel­nik Vinkovaca Ivan Bosančić, naglasivši tom prigodom da je ovaj lokalitet povezan s centrom grada, odnosno 3 kilometra dugom pješačko-biciklisti­čkom stazom te da s drugim zanimljivi­m lokacijama čini jednu turistički atraktivnu

• cjelinu.

 ?? ?? SOPOTSKE KUĆICE vratit će nas 7000 godina u prošlost i prikazati kako se nekada živjelo
SOPOTSKE KUĆICE vratit će nas 7000 godina u prošlost i prikazati kako se nekada živjelo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia