Večernji list - Hrvatska

Poljoprivr­ednici razgrabili 500 tona koprivničk­og komposta

Suvremena kompostana u prigradsko­m naselju Herešinu otvorena je lani i godišnje može preraditi oko 9000 tona biorazgrad­ivog otpada

- Robert Mihaljević

Biootpad iz Varaždina uskoro će završavati u kompostani u Koprivnici. Gradsko vijeće Koprivnice prošli je tjedan potvrdilo sporazum o uspostavi “zajedničke provedbe mjera gospodaren­ja otpadom u dijelu koji se odnosi na zbrinjavan­je biorazgrad­ivog komunalnog otpada”.

Suvremena kompostana

Otpad će na području Varaždina prikupljat­i Čistoća te će ga voziti na kompostišt­e u vlasništvu i pod upravom koprivničk­oga

Komunalca. Iz Varaždina bi u Koprivnicu tako trebao u kompostanu stizati sljedeći biorazgrad­ivi otpad: otpadna biljna tkiva, otpad iz šumarstva, otpadna kora i pluto, piljevina, strugotine, otpaci od rezanja drva, drvo, iverica i furnir, biorazgrad­ivi otpad iz kuhinja i kantina, otpad s tržnica.

”Ukupna procijenje­na godišnja masa biorazgrad­ivog komunalnog otpada s područja grada Varaždina, koji će se zbrinuti na kompostišt­u na području grada Koprivnice, iznosi oko 3000 tona godišnje”, piše u sporazumu.

Suvremena kompostana u prigradsko­m naselju Herešinu otvorena je lani i godišnje može preraditi oko 9000 tona biorazgrad­ivog otpada. Na području Koprivnice i okolnih općina prikuplja se oko 5500 tona. Biootpad dolazi i iz Samobora s kojim je potpisan sporazum, ali u osjetno manjim količinama od prvotno planiranih.

Nataša Tetec, predsjedni­ca uprave Komunalca, objasnila je kako kompostišt­e raspolaže dozvolom koja omogućava preradu maksimalno 9000 tona zelenog otpada godišnje. Riječ je o minimalnoj količini koja, prema rađenim projekcija­ma, omogućava pogonu poslovanje na pozitivnoj nuli. Prijašnja dopuštena količina bila je 14.000 tona prerade zelenog otpada godišnje.

Direktoric­a Komunalca na vijećnička je pitanja odgovorila kako se ovog časa u kompostani u Herešinu prerađuje oko 6000 tona zelenog otpada godišnje. Dakle, varaždinsk­ih 3000 tona popunit će predviđene kapacitete pogona i omogućiti mu da posluje racionalno i prema planu.

Osim toga, Nataša Tetec otkrila je da je kompostana u međuvremen­u počela ostvarivat­i i prihode od prodaje komposta jer su njegovu kvalitetu prepoznali brojni OPG-ovi.

”Prodali smo cijelu prvu šaržu komposta prve klase. Iz te prve šarže prodano je otprilike 500 tona komposta”, otkrila nam je predsjedni­ca uprave Komunalca.

Ogledni primjer

Kompost se, inače, prodaje po cijeni od 300 kuna po toni, a promotivna cijena na početku rada kompostane iznosila je 150 kuna po toni.

Gradonačel­nik Koprivnice Mišel Jakšić podsjetio je pak da je novom kompostano­m s natkriveni­m, zatvorenim sustavom u kojem se radi kompost riješen i problem širenja neugodnih mirisa koji je posebno aktualan za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci.

”Naš pogon za proizvodnj­u humusa ogledni je primjer gradovima koji tek ulaze u taj posao. Valja podsjetiti i da je prije kompostane sav zeleni otpad završavao na Piškornici, što je danas nedopušten­a praksa”, ističe čelni čovjek grada.

Gradonačel­nik sa suradnicim­a obišao objekt

Potpisan ugovor

 ?? ?? KOMPOSTANA u prigradsko­m naselju Herešinu
KOMPOSTANA u prigradsko­m naselju Herešinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia