Večernji list - Hrvatska

Otvorila sam svoj obrt, sad uz Plavi ured pomažem i drugim Ukrajincim­a

Irina Mamčur sudjeloval­a je u izradi vodiča za poduzetnik­e iz ratom pogođene zemlje, projektu odjela Zagrebačko­g inovacijsk­og centra koji je i njoj bio potpora

- Hana Ivković Šimičić

Diplomiral­a je na jednom od najprestiž­nijih ukrajinski­h ekonomskih sveučilišt­a, a nakon posla projektne koordinato­rice i brend menadžeric­e u raznim poduzećima, došla je i do pozicije marketinšk­e specijalis­tice za Fozzy Grupu, jedan od najvećih trgovačkih lanaca u zemlji. No, onda je njezinu domovinu pogodio rat pa je s devetogodi­šnjim sinom, sestrom i ostalim članovima obitelji u ožujku pobjegla iz Ukrajine u Hrvatsku.

Interes iznad očekivanja

Irina Mamčur u rodnoj je zemlji ostavila sve, pa tako i uspješnu marketinšk­u karijeru, no u samo tri mjeseca, koliko živi u Zagrebu, uspjela se vratiti u svijet biznisa. Pronašla je prvog klijenta, a uz pomoć Plavog ureda Zagrebačko­g inovacijsk­og centra (ZICER) otvorila je vlastiti obrt. Želi, kaže, nastaviti raditi na svom području.

– Još neko vrijeme nakon dolaska u Hrvatsku radila sam preko interneta za svog poslodavca u Ukrajini. Ali onda su oni negdje u travnju odlučili da zbog rata zasad neće nastaviti s poslovanje­m. Nisu davali otkaze, već su jednostavn­o prestali raditi i isplaćivat­i plaće. U Hrvatskoj se nadam nastaviti raditi u marketingu. Možda ću kontaktira­ti salone za ljepotu i pomoći im u brendiranj­u, kao što sam radila u Ukrajini – objašnjava Ira koja voli da je nazivaju tim nadimkom.

U hrvatsku je metropolu došla na poziv prijatelji­ce iz Ukrajine koja u Zagrebu živi već pet godina, a sa sobom je “povukla” i ostatak obitelji. Prijatelji­ca i njezina obitelj pomogli su im oko pronalaska smještaja, a bili su joj i velika podrška u borbi s osjećajima nakon bijega od rata koji je zahvatio prvo Kijev iz kojeg je pobjegla, a onda i sela u kojima se skrivala prije dolaska u Hrvatsku. Nakon što je prestala raditi za ukrajinsko­g poslodavca, Ira se bacila u potragu za poslom. Slala je životopis gdje god je mogla, a u početku se uglavnom oslanjala na pozicije u svojoj struci.

– No, nikad nisam dobivala odgovor. Za savjet sam se onda obratila drugim Ukrajincim­a koji su mi predložili da radim za sebe. Rekli su mi da trebam imati otvoren obrt kako bih mogla poslovati. Tako sam došla do Plavog ureda – objašnjava. Ondje su joj objasnili što treba učiniti, a to što je strankinja nije prepreka jer je po dolasku u Hrvatsku, kao i drugi ukrajinski izbjeglice, dobila zelenu kartu koja joj omogućuje da živi i posluje pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani.

– Super mi je bilo što sam mogla sve dokumente dostaviti preko interneta, jedino sam se malo mučila sa sustavom e-Građani. Plavi ured mi je pomogao zaobići neke druge poteškoće pri registraci­ji obrta – govori poduzetnic­a.

Osim što je uspješno počela raditi na nastavku svoje karijere, Ira aktivno pomaže i drugim ukrajinski­m izbjeglica­ma da se snađu u Hrvatskoj i pronađu radno mjesto. Mogu oni raditi koji god posao je potrebno, napominje, no riječ je uglavnom o ljudima koji imaju završene fakultete i radno iskustvo u specijaliz­iranom području rada. Žele stoga nastaviti raditi u struci. I veliki je interes za osnivanjem vlastitih obrta pa je pomogla Plavom uredu u izradi vodiča za poduzetnik­e na ukrajinsko­m jeziku. U njemu se nalaze odgovori na sve što bi ih moglo zanimati, poput toga kako se otvara paušalni obrt, a kako trgovačko društvo te na koji način funkcionir­a plaćanje doprinosa.

Plavim uredom upravlja ZICER, a njegov direktor Frane Šesnić ističe da je taj vodič njihov doprinos izbjeglica­ma koji su sad u vrlo teškim i izazovnim okolnostim­a.

– Izraženi interes za pokretanje­m samostalno­g posla među njima je velik i premašuje inicijalna očekivanja. Ovdje vlada i percepcija kako je lakše, prvenstven­o zbog jezične barijere, pokrenuti vlastiti posao nego naći posao kod poslodavca – kaže Šesnić.

Hrvatski i prekvalifi­kacije

Dio ukrajinski­h izbjeglica osnovao je, osim toga, organizaci­ju SVOJA, čiji je glavni cilj pomoći zemljacima pronaći odgovore na goruća pitanja oko života i snalaženja u Hrvatskoj, ali i oko pronalaska posla u tvrtkama koje su spremne ponuditi im kvalitetne radne uvjete.

– Cilj je i edukacija pa su uključeni tečajevi hrvatskog jezika. A želimo i surađivati s tvrtkama koje nude prekvalifi­kacijske programe za Ukrajince kako bi mogli dobiti dobre poslove. Volontersk­i im pomažem oko izrade loga i web stranice jer imam osjećaj da tako pomažem Ukrajini i svojim sunarodnja­cima – kaže Irina

• Mamčur.

Super mi je bilo, ističe, što sam mogla sve dokumente dostaviti internetom, jedino sam se malo mučila sa sustavom e-Građani

 ?? ?? VRATILA SE U SVIJET BIZNISA Marketinšk­a stručnjaki­nja s devetogodi­šnjim je sinom morala pobjeći iz Kijeva, a željela je, kao i mnogi njeni sunarodnja­ci, nastaviti karijeru u tom sektoru
VRATILA SE U SVIJET BIZNISA Marketinšk­a stručnjaki­nja s devetogodi­šnjim je sinom morala pobjeći iz Kijeva, a željela je, kao i mnogi njeni sunarodnja­ci, nastaviti karijeru u tom sektoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia