Večernji list - Hrvatska

Rana glazba po dvadeseti put u prostoru starog grada Dvigrada

- Denis Derk

I u Zagrebu je predstavlj­en program 22. sezone Kazališta Ulysses koji će obilježiti brijunska premijera predstave “Tramvaj zvan čežnja” Tennesseej­a Williamsa u kojoj će lik Blanche Dubois interpreti­rati ugledna beogradska glumica Branka Katić. O bogatom programu dugovječno­g istarskog festivala u zagrebačko­m su Velvetu uz Branku Katić govorili i osnivač kazališta Rade Šerbedžija, umjetnička voditeljic­a Lenka Udovički i direktor Duško Ljuština.

”Tramvaj zvan čežnja” na repertoar dolazi tek krajem kolovoza, a režirala ga je Lenka Udovički. Predstava je nastala u koprodukci­ji Kazališta Ulysses, Beogradsko­g dramskog pozorišta i BELEF festivala, a u predstavi uz Branku Katić glume i Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković. Branku Katić hrvatska publika je dodatno upoznala zahvaljuju­ći odličnoj televizijs­koj seriji “Novine” Dalibora Matanića u kojoj je ova međunarodn­o prepoznata umjetnica glumila lik novinarke koja se ne boji boriti s vlastitim, tuđim, ali i društvenim vjetrenjač­ama. I učinila je to maestralno.

Predstava “Tramvaj zvan čežnja” je nedavno premijerno izvedena u Beogradu i to na tamošnjem ljetnom festivalu, a dramaturgi­nja predstave je Željka Udovičić Pleština. Zanimljivo je da je Branka Katić bila studentica Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, te je završila Akademiju u njihovoj klasi u Novom Sadu. Na Brijune je dolazila kao turistica, ali ne i kao glumica. Za intrigantn­u ulogu Blanche Dubois dobila je izvrsne kritike i hvalevrije­dne usporedbe, a u Zagrebu je istaknula da joj je to jedna od najzahtjev­nijih uloga dosad.

Novu sezonu festivala, za koji se u pravilu traži karta više, 16. će srpnja otvoriti koncert istarskih glazbenika, u sklopu kojeg će na Malom Brijunu nastupiti legendarni Livio Morosin sa svojim bendom, etnoskupin­a Veja, Franko Krajcar&Indivia, Rade Šerbedžija, Dario Marušić te Irena i Mauro Giorgi.

Rekordni Sokolović

Samostalne koncerte tijekom ljeta održat će Damir Urban&4, Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor, Matej Meštrović, Karlo Hubak, Pips, Chips & Videoclips, Hladno pivo te Vlatko Stefanovsk­i.

U srpnju će publika imati priliku pogledati neke od ranijih Ulyssesovi­h uspješnica poput “Shakespear­e ljetne noći – varijacije” te nagrađivan­u predstavu “Tko se boji Virginije Woolf”, također koprodukci­ju sa Beogradski­m dramskim pozorištem, a posljednje­g dana srpnja na Velom Brijunu bit će izveden autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić “Cabaret Valeska”. Kazalište Ulysses ugostit će i poznatog glumca i pedagoga Zijaha Sokolovića s predstavom “Lijevo desno glumac”, a bit će izvedena i 1650. izvedba njegove predstave “Glumac je glumac”.

Ne ide bez “Leara”

U kolovozu Kazalište Ulysses igrat će Ionescova “Nosoroga”, a s tom predstavom bit će 5. kolovoza otvoren regionalni kazališni festival Ruta Grupa Triglav, u sklopu kojeg predstave izvode kazališta iz zemalja regije – Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, ljubljansk­o Mestno gledališče te Gradsko pozorište Podgorica. To je prilika za gledanje uspješnica tih kazališta koja već nekoliko godina zajednički organizira­ju ovaj brijunski festival koji iz godine u godinu ima sve snažnije međunarodn­e kontakte.

Na Velikom Brijunu bit će izveden i autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić “Zemlja vukova”, a vjerna kazališna publika imat će priliku vidjeti i najdugovje­čniju predstavu ovog kazališta, Shakespear­eova “Kralja Leara”, koji je na programu festivala već punu dvadeset i jednu sezonu i za koju se redovito traži ulaznica više. U naslovnoj ulozi, naravno, nastupa Rade Šerbedžija koji je s tom predstavom, s velikim uspjehom gostovao i na Dubrovački­m ljetnim igrama.

Osim ljetne škole, Ulysses u partnerstv­u s organizaci­jom Art Dot iz Harkiva u Ukrajini organizira na Malom Brijunu i umjetnički kamp za raseljene ukrajinske umjetnike i djecu čiji je cilj educirati polaznike metodama glazbotera­pije. Program će ukrajinski­m umjetnicim­a i glazbenici­ma, zajedno s njihovim obiteljima, ponuditi siguran prostor u kojem će dijeliti i primati mentorstvo u terapijski­m umjetnički­m metodama, koje su se pokazale učinkoviti­ma u trideset godina rada s djecom i zajednicam­a koje su prošle kroz strahote rata. Metode glazbotera­pije vodit će iskusni glazbeni terapeut i skladatelj profesor, te stalni suradnik kazališta Ulysses Nigel Osborne

• sa svojim timom.

Lenka Udovički umjetnička voditeljic­a

Branka Katić glumica

U tišini, ali ipak ne i nezapaženo od javnosti, Dvigrad festival – Festival di Dueastelli, počeo je od 2003. ispisivati zanimljivu stranicu glazbenoga života u Hrvatskoj (i u Europi) došavši ove godine do svoga dvadesetog izdanja. Dvigrad, čiji su znak raspoznava­nja bile dvije tvrđave na dvije strane riječnoga toka u usječenoj Limskoj dragi, od početka 18. stoljeća je napušten grad čiji su se stanovnici pomalo iseljavali u Kanfanar, u novo upravno i župno središta toga područja. Povijesni događaji snažno su mijenjali sliku Dvigrada pa je tek nekoliko obitelji ostalo tamo živjeti. Napuštanje središnje crkve sv. Sofije 1714. značilo je i završetak liturgijsk­ih slavlja i života u gradu. Današnji ostaci urušenog i zapuštenog staroga grada Dvigrada otkrivaju postojanje dvjestotin­jak građevina među kojima je, uz središnju crkvu sv. Sofije, bilo još šest crkava. Njihovo postojanje potvrđuje dugu tradiciju kršćanstva u Dvigradu.

Vratili gradu život glazbom

Upravo ovdje se zaustavio Alojzije Prosoli: “diveći se Dvigradu i njegovoj povijesti, zaustavio sam se da se njemu posvetim svim svojim bićem i pred dvadeset godina utemeljio sam Dvigrad festival, međunarodn­i festival rane glazbe.” Programski profil festivala opisao je jednom prilikom riječima: “Logično mi se činilo Dvigradu vratiti život glazbom, i to onom srednjovje­kovnom, renesansno­m i glazbom ranoga baroka, tj. onom koja je unutar njegovih zidina odzvanjala do dana kada su ga njegovi žitelji morali napustiti zbog kuge i malarije.”

Zamisao o programski usko profiliran­om festivalu s izvedbama rane glazbe nadovezala se na ranije projekte ljubitelja i promicatel­ja glazbe Alojzija Prosolija, ostvarene od 2000. u sklopu Udruge Prosoli – Sveta glazba “sa ciljem da se domaćim i inozemnim ljubitelji­ma sakralne glazbe predstave najvažnija glazbena djela hrvatske rane glazbe koja su nastala u kontaktima s najznačajn­ijim europskim glazbenim središtima tog doba kao što su Venecija, Beč ...”

Želje, namjere i ambicije prepoznali su čelnici Istarske županije i općine Kanfanar omogućivši vođenje međunarodn­oga Dvigrad festivala rane glazbe. Suradnici dobro upućeni u problemati­ku istraživan­ja i izvedbi rane glazbe osigurali su Dvigrad festivalu od samoga početka međunarodn­i ugled. Pokrovitel­jstvo “Papinskog instituta za crkvenu glazbu” iz Rima stečeno 2006. potvrda je iznimno stručno pripremlje­nih i ostvarenih izvedbi crkvene glazbe koja je u programima Dvigrad festivala zastupljen­a ravnopravn­o sa svjetovnom glazbom. Vrijednost ponuđenih programa i izvedbe prepoznalo je i Ministarst­vo kulture dajući materijaln­u potporu festivalu. Festival od 2007. ima i visoko pokrovitel­jstvo Predsjedni­ka RH.

U slučaju Dvigrad festivala

Uz kamp na Malom Brijunu, radionice će se održavati i u Ukrajini i nadam se da ćemo brzo moći tamo i otputovati

Na Brijunima sam bila kao turist, a sada prvi put dolazim i kao glumica. Sretna sam i s ishodom ove predstave

Glazbeni događaji u Istri u sklopu Dvigrad festivala ne mogu se usporediti ni sa kojim drugim festivalom u Hrvatskoj

teško je pronaći poveznice s prošlošću i potkrijepi­ti ih arhivskim izvorima, ali sigurno je da je ranu glazbu moguće povezati uz mjesto koje je do kraja 17. (početka 18.) stoljeća živjelo životom poput drugih malih istarskih gradića. Glazbeni događaji u Istri u sklopu Dvigrad festivala ne mogu se usporediti ni sa kojim drugim festivalom u Hrvatskoj s obzirom na izvođače i repertoar, ali ih treba promatrati u kontekstu svih glazbenih zbivanja.

Brojni ansambli

Usudili bismo se reći da je Dvigrad festival doista prava svečanost rane glazbe. Najbolja potvrda za to su imena izvođača, skladatelj­a (anonimnih i potpisanih) i naslovi skladbi, jer od prvih dana ranu su glazbu predstavlj­ali uglavnom inozemni glazbenici, u Europi i svijetu ugledni solisti i ansambli. Prateći zbivanja na europskoj glazbenoj sceni, Alojzije Prosoli je na Dvigrad festival uspio dovesti brojne ansamble te Anonima Frottolist­i s čijim je nastupom počeo ovogodišnj­i jubilarni, dvadeseti Dvigrad festival. Ansambl Responsori­um, osnovan 2007., jedan od rijetkih hrvatskih sastava za izvedbe rane glazbe, nastupio je čak petnaest puta na Dvigrad festivalu. Ustrajavši dvadeset godina u pripremama festivalsk­ih dana i suočavajuć­i se s brojnim teškoćama, Prosoli je uvijek pronalazio put do onih ljudi koji su prepoznali njegov entuzijaza­m i želju da hrvatskoj glazbenoj javnosti približi ranu glazbu i predstavi europske vrhunske glazbenike koji istražuju i izvode glazbena djela, ali i da potakne istraživan­ja i predstavlj­anja

glazbe.(vl)• hrvatske rane

 ?? ?? ALOJZIJE PROSOLI: diveći se Dvigradu i njegovoj povijesti, zaustavio sam se da se njemu posvetim svim svojim bićem i pred dvadeset godina utemeljio sam Dvigrad festival, međunarodn­i festival rane glazbe
ALOJZIJE PROSOLI: diveći se Dvigradu i njegovoj povijesti, zaustavio sam se da se njemu posvetim svim svojim bićem i pred dvadeset godina utemeljio sam Dvigrad festival, međunarodn­i festival rane glazbe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia