Večernji list - Hrvatska

Bukić: Idemo dalje, imamo Euro u Splitu za popravak i osvajanje medalje

-

Lanac je, nažalost, pukao. Trofejni niz naših vaterpolis­ta od sedam uzastopnih odličja na planetarni­m smotrama završio je na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj 2022. godine. Naši vaterpolis­ti u dvoboju za brončanu medalju poraženi su od Grčke sa 7:9 iako su Grci igrali bez dvojice ozlijeđeni­h igrača: prvog vratara Zerdevasa i jednog od svojih najboljih igrača Papanastas­ioua. Mi smo ovaj put bili kompletni, vratio se u momčad i kažnjeni Burić, ali nije nas išlo.

Igrači su bili utučeni

Od samog početka naši igrači izgledali su totalno izgubljeni u napadu. Ništa im nije polazilo za rukom, Harkov je čak zapucao i peterac pa smo na kraju razbranili drugog grčkog vratara Tzortzasa koji je do kraja utakmice skupio čak 15 obrana, što će vjerojatno teško u karijeri ponoviti.

Grci su poveli s 5:1, naši su nekako do poluvremen­a stigli na zaostatak od 3:5, početkom treće četvrtine Bukić nas je svojim drugim pogotkom sasvim približio (4:5), ali potom je opet promašeno nekoliko izglednih prilika pa su se Grci ponovno odvojili. I tako je ostalo i na kraju.

– To je razlika između postolja i četvrtog mjesta ili bilo kojeg drugog. Sve te promašene prilike koje smo danas imali, čak i iz izrađenih situacija i iz peterca, čime smo od ovog grčkog vratara stvorili heroja, dio su procesa sazrijevan­ja, odrastanja, koji ponekad može biti bolan, mukotrpan, u svakom slučaju nije lagan. Kad bi se tako brzo uzimale medalje, onda bi svi preko noći išli na pomlađivan­je. Žao mi je, žao je i momcima (Žuvela je čak i zaplakao, op. a.), dali su sve od sebe, ali u ovom trenutku je Grčka pokazala da je iskusnija i bolja momčad – kazao je nakon utakmice naš izbornik Ivica Tucak.

Na igračima se vidjelo da su utučeni, pred novinare je ipak izašao Loren Fatović i rekao:

– Nije nas krenulo od početka, zapucali smo nekoliko zicera, ponekad odigrali malo brzopleto, ušli smo u njihov mlin, razbranili njihova vratara, a poslije smo stizali rezultat. Ponovno smo imali nekoliko prilika, ali nismo ih iskoristil­i i što reći na kraju nego: njihova zaslužena pobjeda – dao je Loren sažetak svega što smo vidjeli te potom napomenuo:

– Najvažnije je da sad razbistrim­o glave u ova dva tjedna koliko ćemo biti slobodni i da se počnemo pripremati za Europsko prvenstvo u Splitu. Da se malo dignemo jer mislim da smo pokazali da kvalitetu imamo. Vidjelo se i na ovom prvenstvu koliko je vaterpolsk­i vrh izjednačen, mislim da je svih osam reprezenta­cija koje su ušle u četvrtfina­le moglo otići i do medalje.

Odmah nakon utakmice glave su bile vruće, pa i izjave oprezne, evo kako na sve ono što nam se događalo u Mađarskoj gleda Perica Bukić, dopredsjed­nik HVS-a

Trofejni niz naših vaterpolis­ta od sedam uzastopnih odličja na planetarni­m smotrama završio je na Svjetskom prvenstvu 2022.

i njegov izvršni direktor:

– Jedna teška utakmica s prilično nervoze i kod nas i kod Grka, što se dalo uočiti, ali oni su se ipak malo bolje snašli, pogotovo u napadu s igračem više. Imali smo svoje prilike, i peterac i nekoliko izrađenih situacija, koje nismo realiziral­i. Teško je sad bilo što konkretnij­e reći, ostaje žal za medaljom, nakon nekoliko dobrih utakmica, nažalost, uslijedile su dvije lošije: ona protiv Španjolske i ova danas protiv Grčke. Napravili smo previše pogrešaka da bismo pobijedili jednu ovako jaku reprezenta­ciju kao što je Grčka. Ipak, ovo je jedno veliko iskustvo jer u momčadi imamo čak sedmoricu igrača koji nikad nisu igrali ovakva natjecanja. Idemo dalje, imamo Split za popravak – najavio je Bukić.

Grci su bili prije početka našeg lanca (u Montrealu 2005. pobijedili su nas u utakmici za broncu), a sada su ga u Budimpešti i presjekli. Pa tako na svjetskim prvenstvim­a s Grcima stojimo prilično loše, imamo samo jednu pobjedu,

onu iz Kazanja 2015. (u polufinalu, 15:13 nakon peteraca), dok je Grcima ovo treća, prije toga su nas dobili i 2001. u Fukuoki (12:11 za poredak od 5. do 8. mjesta) te 2005. u spomenutom Montrealu (11:10 nakon produžetak­a, za 3. mjesto).

Amerikanci najtrofejn­iji

No nije prekinut samo vaterpolsk­a serija, prekinut je i naš niz osvojenih medalja na svjetskim prvenstvim­a u vodenim sportovima. Vaterpolis­tima su, naime, prethodili Gordan Kožulj (srebro u Barceloni 2003.) i Duje Draganja (srebro u Montrealu 2005.). I tako, nakon skoro 20 godina Hrvatske prvi put neće biti među zemljama koje su osvajale medalje (njih 22) na ovom Svjetskom prvenstvu. Ako nam to može poslužiti kao utjeha, bez medalje su ostale i neke susjedne zemlje kao što su Srbija i Slovenija. A najbogatij­i iz Mađarske odlaze Amerikanci u čijoj će se torbi naći čak 49 medalja. Drugi su Kinezi s 25 odličja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? IVICA TUCAK: Ovo je dio procesa sazrijevan­ja, odrastanja, koji ponekad može biti bolan, mukotrpan, u svakom slučaju nije lagan. S toliko novih, mladih igrača ovo četvrto mjesto dobar je uspjeh
IVICA TUCAK: Ovo je dio procesa sazrijevan­ja, odrastanja, koji ponekad može biti bolan, mukotrpan, u svakom slučaju nije lagan. S toliko novih, mladih igrača ovo četvrto mjesto dobar je uspjeh

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia