Večernji list - Hrvatska

Amerikanke ne znaju za poraz, četvrto svjetsko zlato u nizu

-

Mogle bi i s muškima

U finalu Svjetskoga prvenstva za vaterpolis­tice igračice SAD-a pobijedile su selekciju domaćina Mađarske s 9:7 (2:1, 2:2, 3:1, 2:3) i tako osvojile svoje šesto zlato na planetarni­m smotrama. Mađarice ostaju na dva zlata, a ovo im je bila druga srebrna medalja u povijesti. Brončanim su se odličjem okitile nizozemske vaterpolis­tice koje su u borbi za treće mjesto svladale Italiju sa 7:5.

Ono što možda još rječitije govori o prevlasti Amerikanki u ženskom vaterpolu je podatak da je ovo njima bilo četvrto svjetsko zlato u nizu. Igračice iz SAD-a su do budimpešta­nskog finala nanizale čak 22 pobjede na svjetskim prvenstvim­a. Posljednji su put izgubile još na Svjetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine, ali u skupini.

A tada je u Rusiji i započeo njihov zlatni niz: nakon Kazanja, osvojile su i Budimpeštu (2017.), Gwangju (2019.) i sada ponovno Budimpeštu (2022.). Amerikanke su toliko snažne i uigrane da bi vjerojatno bez problema pobijedile i mnoge muške reprezenta­cije sa svjetske liste. Hrvatica nije bilo u Budimpešti (bit će ih na Europskom prvenstvu u Splitu), u seniorskoj kategoriji još kaskamo za svjetskim vrhom, ali imamo darovite mlade selekcije s kojima se ozbiljno i sustavno radi.

Jedna takva naša selekcija, ona do 19 godina, upravo je započela nastup na Europskom prvenstvu juniorki u izraelskom gradu Netanyi i u prvom je kolu poražena od Italije s 8:18 (tri pogotka Dore Kangler za nas). Ništa tragično, Talijanke su među najboljima u svijetu (i) u toj

• kategoriji.(af)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia