Večernji list - Hrvatska

Nekad igrali stranci, danas stranac na klupi

Odbojkaši Hrvatske danas će igrati u finalu Mediterans­kih igara u alžirskom Oranu, a suparnik im je Španjolska

- Damir Mrvec

Odbojkaši Hrvatske ostvarili su povijesni uspjeh kada je riječ o Mediterans­kim igrama. Nikada do sada, do nastupa u alžirskom Oranu, nisu igrali u finalu. Jedini put kada su bili među četiri bilo je u Bariju 1997. godine kada smo osvojili brončanu medalju pobijedivš­i Italiju. Ovoga puta ponovno smo pobijedili Italiju, ali u polufinalu. U današnjem finalu igrat ćemo protiv Španjolske koju smo u posljednja dva susreta oba puta pobijedili. Prije 25 godina medalju za Hrvatsku osvojili su Ivan Donald Marić, Darko Antunović, Ante Jakovčević, Boris Osmokrović, Stanislav Zimakijevi­ć, Domagoj Krnić, Vladimir Evtukovič, Jurij Boriskijev­ič, Igor Jurčić, Boris Zorica, Edin Brajković i Zoran Periškić. U to vrijeme za Hrvatsku je igrao velik broj stranaca, a 25 godina kasnije do medalje nas je odveo strani trener – Francuz Cedric Énard.

Kod nas su sjajni uvjeti

Posljednji hrvatski trener koji je sjedio na klupi reprezenta­cije bio je Ivan Rančić prije četiri godine. Upravni odbor Hrvatskog odbojkaško­g saveza donio je odluku da se do kvalitetni­jih rezultata proba doći uz pomoć stranih trenera. Tako je nakon Rančića doveden Talijan Emanuele Zanini, a od ove sezone na klupi sjedi Francuz. Oba trenera jako visoko kotiraju u Europi što se tiče struke – rekao je Frane Žanić, direktor svih hrvatskih reprezenta­cija.

Zašto tako kvalitetni treneri žele sjesti na klupu reprezenta­cije koja ne spada u sam vrh europskog, a kamoli svjetskog vrha?

– Zato što su prepoznali dobar rad Hrvatskog odbojkaško­g saveza koji je u posljednje vrijeme sjajno organizira­n. Kod nas imaju odlične uvjete i zato vole dolaziti i surađivati s nama – istaknuo je Žanić.

Tko zna, možda bi Rančić ostao da se nisu zaredali loši rezultati na Mediterans­kim igrama i u kvalifikac­ijama za EP. Za vrijeme Zaninija Hrvatska se plasirala na EP, izborila Zlatnu ligu, a s novim izbornikom evo ih u finalu Mediterans­kih igara. Cedric Énard je mladi stručnjak, tek mu je 46 godina, a već iza sebe ima lijepe rezultate – bio je s Toursom prvak Francuske, a s Berlinom, gdje je i sada trener, osvojio je triput prvenstvo Njemačke. No, za razliku od Zaninija koji je uz sebe imao kompletan strani stručni stožer, Énard uz sebe ima dva stranca u stožeru – jedan je Talijan Antonello Andriani koji obavlja posao statističa­ra-analitičar­a. Andriani je taj posao radio u reprezenta­cijama Bugarske, Mađarske i Venezuele. Drugi je Francuz Gael Querin, kondicijsk­i trener. Od naših u stožeru su Tomislav Čošković kao pomoćni trener, Frane Žanić kao direktor reprezenta­cije i Luka Penga, fizioterap­eut.

Nemamo Andrića

– Nevjerojat­no je igrati ovdje u Oranu pred pet do šest tisuća navijača, čak ima nešto i naših. Pokazali smo da vrijedimo i da nam se odbojka diže iz godine u godinu. Preponosni smo, igramo u finalu, ispunili smo svoj cilj. Želimo osvojiti Mediterans­ke igre – kaže Marko Sedlaček, hrvatski odbojkaš.

Treba istaknuti da Hrvatska u Oranu nije kompletna. Nedostaje ponajbolji igrač Leo Andrić čija je sezona u Italiji završila početkom lipnja pa mu treba odmor. On će se uskoro priključit­i reprezenta­ciji. Inače, Hrvatska na Mediterans­kim igrama igra u sastavu: Bernard Bakonji, Petar Višić, Ivan Mihalj, Kruno Nikačević, Stipe Perić, Petar Đirlić, Tomislav Mitrašinov­ić, Hrvoje Pervan, Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić i Ivan Zeljković.

– Jedan od ciljeva je nastup na Svjetskom prvenstvu 2024. Za sada su odbojkaši Hrvatske samo jednom igrali na SP-u, 2002. godine u Argentini kada smo upisali sva tri poraza, a osvojili samo jedan

• set – zaključio je Žanić.

Hrvatska je osvojila drugu medalju na Mediterans­kim igrama. Prvu smo osvojili 1997. godine u Bariju

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia