Večernji list - Hrvatska

Horvat: Najjače smo izbjegli, ali i Afrikanci su opasni

- Damir Mrvec

Rukometaši Hrvatske saznali su imena suparnika u skupini na Svjetskom prvenstvu koje će se u siječnju 2023. igrati u Poljskoj i Švedskoj. Na prvi pogled skupina izgleda najlakša od svih. Naime, ždrijebom koji je održan u Katowicama za suparnike smo dobili prvaka Afrike i trećeg s istog prvenstva te SAD. No što ako prvak Afrike bude Egipat, a trećeplasi­rani Tunis? Onda skupina postaje teža. Naime, Egipat i Tunis su dvije afričke reprezenta­cije koje su imale najviše uspjeha u povijesti Svjetskog prvenstva. Dobra je vijest skupina H s kojom se križamo u drugom krugu. Tu je jaka tek Danska, dok Belgija, Bahrein i četvrtopla­sirana reprezenta­cija s afričkog prvenstva ne bi trebali predstavlj­ati problem. U drugi krug plasirat će se prve tri reprezenta­cije iz svake skupine s tim da se bodovi prenose.

Igramo u Jönköpingu

– Ždrijeb je zanimljiv. Željeli smo izbjeći europske reprezenta­cije iz trećeg i četvrtog pota, odnosno šešira, a podsjećam, tamo su bile Mađarska, Srbija, Slovenija i Nizozemska, i to smo uspjeli. Prvak Afrike i trećeplasi­rani s tog kontinenta svakako zaslužuju maksimalnu pozornost. Teoretski se može dogoditi da to budu Egipat i Tunis, a to je onda sasvim druga priča i ždrijeb više ne izgleda tako jednostava­n. Ali vidjet ćemo što će se dogoditi. Ono što je dobro u svemu tome je da ih već sada možemo početi skautirati i analizirat­i jer tim reprezenta­cijama prvenstvo počinje za desetak dana. Želio bih samo da budemo kompletni i da nam se ne ponovi situacija poput one na Europskom prvenstvu u Mađarskoj s koronaviru­som. Ne sumnjam da će Hrvatska biti prava. Dobar je ždrijeb i u nastavku turnira, ja sam veliki optimist i vjerujem da ćemo biti pravi na tom prvenstvu i boriti se za medalju – rekao je Hrvoje Horvat, izbornik hrvatske reprezenta­cije.

Hrvatska će prvenstvo početi 13. siječnja 2023. godine susretom protiv prvaka Afrike koji će biti poznat nakon natjecanja koje se održava u Egiptu od 11. do 18. srpnja ove godine. Realno je očekivati da to bude baš Egipat koji je posljednji­h nekoliko godina dominantna reprezenta­cija toga kontinenta. Dva dana kasnije naša reprezenta­cija igrat će protiv SAD-a. Ta reprezenta­cija se vraća na svjetsku smotru nakon 21 godine. Doduše, imali su tu mogućnost i prije dvije godine u Egiptu, ali su zbog korone otkazali nastup na tom prvenstvu. I konačno, 17. siječnja Hrvatsku čeka trećeplasi­rani sastav s afričkog prvenstva.

Hrvatska će u prvom krugu sve utakmice igrati u švedskom Jönköpingu, u dvorani Husqvarna Garden koja može primiti 7000 gledatelja. Prođemo li u drugi krug, igrat ćemo u Malmöu, dok je završnica u Stockholmu, u Tele2 Areni u kojoj smo 2020. godine igrali i izgubili finale od Španjolske na europskom prvenstvu.

Danska brani naslov

Kompletan ždrijeb skupina – skupina A: Španjolska, Crna Gora, Čile, Iran; skupina B: Francuska, Poljska, Saudijska Arabija, Slovenija; skupina C: Švedska, Brazil, Afrika 2, Urugvaj; skupina D: Island, Portugal, Mađarska, Južna Koreja; skupina E: Njemačka, Katar, Srbija, Afrika 5; skupina F: Norveška. Sjeverna Makedonija, Argentina, Nizozemska; skupina G: Afrika 1, HRVATSKA, Afrika 3, SAD; skupina H: Danska, Belgija, Bahrein, Afrika 4.

Naslov svjetskih prvaka iz Egipta 2021. godine brani Danska, a naši rukometaši nisu se proslavili na tom prvenstvu. Pod vodstvom Line Červara nismo uspjeli proći u četvrtfina­le. Koban je bio poraz od Argentine u skupini drugog kruga. No treba dodati da je prvenstvo održano u vrijeme pandemije, puno naših igrača nije moglo igrati, a Luka Cindrić ozlijedio se na samom

• početku SP-a.

Prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu igrat ćemo 13. siječnja, i to protiv prvaka Afrike, najvjeroja­tnije Egipta

 ?? ?? Nadamo se da ovaj put nećemo imati peh kao na prošlom SP-u kada se odmah na početku turnira ozlijedio Cindrić
Nadamo se da ovaj put nećemo imati peh kao na prošlom SP-u kada se odmah na početku turnira ozlijedio Cindrić
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia