Večernji list - Hrvatska

U Čazmi se otvara prvi javni biološki bazen u Hrvatskoj

-

Čazma je prvi grad u Hrvatskoj koji je napravio javni biološki bazen, a ovog utorka otvara se premijerna kupališna sezona. Službeno otvaranje kupališne sezone zakazano je za 17 sati, a taj svečani dan za Čazmu uveličat će Lidija Bačić koja će održati akustični nastup i zabavljati kupače na prvom javnom biološkom bazenu u Hrvatskoj.

Biološki bazeni već su hit u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji jer se za njihovo čišćenje ne koriste kemikalije poput klora nego se voda pročišćava uz pomoć biljaka i mikroorgan­izama na način prihvatlji­v za okoliš.

Prvi javni biološki bazen u Hrvatskoj prostire se na čak 1500 metara četvornih. Pokraj njega je napravljen­o i moderno dječje igralište na kojem će najmlađi moći uživati kada završe s kupanjem.

Bazen je napravljen u sklopu projekta Čazma Natura, vrijednog čak 26 milijuna kuna. Čazma Natura najveći je projekt u povijesti Čazme koji će grad pozicionir­ati kao novo kontinenta­lno turističko središte i grad zelenog turizma.

– Projekt Čazma Natura šansa je za sve nas, za OPG-ove, iznajmljiv­ače i nas kao grad. Zagreb nam je blizu, to je veliko tržište i mislim da će s tog područja biti dosta posjetitel­ja, a prvi biološki bazen u Hrvatskoj najatrakti­vniji je dio projekta – rekao je gradonačel­nik Čazme Dinko Pirak.

Naime, Čazma je ovim projektom stvorila ili novouredil­a više lokacija u gradu te jednim potezom dramatično promijenil­a svoju turističku vizuru. Tako je, primjerice, jedna od novih atraktivni­h lokacija šetnica na području Medjame koja doslovno prolazi kroz krošnje stabala u netaknutoj prirodi kroz nekadašnje korito rijeke Česme. Tu će, primjerice, posjetitel­ji moći dobiti novi pogled na životinjsk­i svijet uz vodu u šumi i to doslovno od korijena do vrha stabala.

Također je zanimljiv i paviljon na Zelenoj tržnici koji je napravljen u obliku staništa dabra i postavljen na površini vode, a park i dječje igralište osmišljeni su kao prirodni ambijent šume, s “gnijezdima ptica”.

Za čišćenje bioloških bazena ne rabe se kemikalije, već se voda pročišćava uz pomoć biljaka i mikroorgan­izama

 ?? ?? Prvi javni biološki bazen u Hrvatskoj prostire se na čak 1500 metara četvornih. Pokraj njega napravljen­o je i moderno dječje igralište na kojem će najmlađi moći uživati kada završe s kupanjem. Bazen je napravljen u sklopu projekta Čazma Natura, vrijednog čak 26 milijuna kuna.
Prvi javni biološki bazen u Hrvatskoj prostire se na čak 1500 metara četvornih. Pokraj njega napravljen­o je i moderno dječje igralište na kojem će najmlađi moći uživati kada završe s kupanjem. Bazen je napravljen u sklopu projekta Čazma Natura, vrijednog čak 26 milijuna kuna.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia