Večernji list - Hrvatska

Ako Ukrajincim­a ne stiže dovoljno zapadnog oružja, trebaju ga nabaviti sami

- Davor Ivanković

Doprema oružja sa Zapada u samom početku agresije na Ukrajinu bio je faktor koji je zaustavio rusku soldatesku. Do pojačane dopreme suvremenog oružja sa Zapada došlo je, međutim, nakon prekretnic­e za koju su zaslužni sami Ukrajinci. Oni su, naime, pokazali da se žele boriti, i to uz velike žrtve. I tu prvu, uvodnu fazu rata Ukrajinci su dobili. U proteklih nekoliko mjeseci, pak, s ratišta dolaze uglavnom za Ukrajince porazne vijesti. Uz poneku dobru vijest i neki izdvojeni uspjeh kao što je bilo potapanje raketne krstarice Moskva. Gube u Donbasu, a istodobno nema obećanih velikih protuofenz­iva na istoku, jugu i jugoistoku. Krenu s malim snagama, vrate selo ili dva i stanu. Gdje su Ukrajincim­a te velike brigade koje spremaju za ofenzive?

Kada državni i politički vrh Ukrajine objašnjava što se događa i zašto se vojnici povlače, uvijek ustvrde da će vratiti teritorije “kada stigne novo oružje sa Zapada”. Ta je poruka loša i već postaje psihološka zamka u koju se Ukrajinci sami hvataju. Ona je depresivna i za branitelje jer je poruka o čekanju nekog novog tajnog oružja za njih obeshrabru­juća. Ta taktika Ukrajince stavlja u poziciju ovisnika koji svakog dana čeka “novi šut”, a ako ne dođe, nastupaju katastrofa i beznađe. Sada se ne može točno utvrditi koliko oružja Zapad šalje i jesu li to količine koje se navode u medijima, stiže li novo oružje onamo gdje je to najpotrebn­ije (očito da ne), ima li tu šverca i krađa (bilo bi čudno da nema), no sve to, cijela ta zbrka, služi i kao alibi političkom vrhu koji sve gubitke i neuspjehe opravdava izostankom dovoljnih količina oružja sa Zapada. Ukrajina nije pod međunarodn­im embargom za kupnju oružja. Pa ako stoji da im stalno nedostaje oružja, moraju ga početi sami nabavljati. Brojne njihove tvrtke i poslovni ljudi sudjeloval­i su u trgovini oružja desetljeći­ma. Mnoge države na Bliskom i Srednjem istoku te u Africi uvijek su spremne za dobru cijenu prodati novo ili starije oružje koje posjeduju u svojim vojskama. Ima tu i suvremenih raketa i pametnih avionskih bombi, helikopter­a, aviona... Uzimanje sudbine u svoje ruke, a ne čekanje da oružje padne s neba, svakako jest nešto što će pokrenuti Ukrajince i ekspresno im vratiti samopouzda­nje. Nemaju više što čekati.

Tvrdnja da će vratiti teritorije “kada stigne novo oružje sa Zapada” loša je poruka i već postaje psihološka zamka u koju se Ukrajinci sami hvataju

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia