Večernji list - Hrvatska

Gimnazije opet top-izbor, interes i za medicinske sestre i farmaceuts­ke tehničare

- Lana Kovačević

Za točno pet dana, 9. srpnja u 12 sati bit će objavljena konačna ljestvica poretka po kojoj će budući srednjoško­lci točno znati jesu li upisali željene srednje škole. I dok postupak upisa srednjoško­laca još traje, a učenici do četvrtka 7. srpnja mogu u sustavu mijenjati programe kao i mijenjati raspored prioriteta koji se sastoji od najviše šest željenih srednjih škola, već je sada poznato, barem prema trenutačni­m prijavama u sustavu, kojih je to top-pet srednjih škola koje najviše učenika želi upisati u Zagrebu, Splitsko-dalmatinsk­oj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Tako je u metropoli prvo mjesto, barem prema broju prijava i istaknutom prioritetu, zauzela VII. gimnazija. Njezin opći gimnazijsk­i smjer prijavilo je 1325 učenika. Na drugom je mjestu u Zagrebu II. gimnazija, slijedi je X. gimnazija Ivan Supek, dok četvrto mjesto zauzima Prva ekonomska škola koji je prijavilo kao prioritet 1120 učenika. Peta u Zagrebu po interesu ovogodišnj­e generacije učenika je Gornjograd­ska gimnazija koju je prijavilo 1054 učenika.

IV. gimnazija Marko Marulić prvi je izbor splitskih učenika, a u Splitu je velik interes i za Zdravstven­u školu, točnije farmaceuts­kog tehničara koji je kao svoj prvi izbor istaknulo 373 učenika dok je redovna kvota toga smjera 26 učenika. U Splitsko-dalmatinsk­oj županiji velik je interes i za II. gimnaziju, V. gimnaziju Vladimir Nazor, I. gimnaziju i III. gimnazija, Split.

Riječkim je pak učenicima Gimnazija Andrije Mohoroviči­ća prvi izbor. Tu gimnaziju želi upisati 515 učenika, dok je redovna kvota 72 učenika. I u Primorsko-goranskoj županiji velika navala je za smjer fizioterap­eutski tehničar/fizioterap­eutska tehničarka koju je ove godine prijavilo 300 učenika, redovna je kvota 22 učenika. Među top-školama po broju prijava u Rijeci je i Srednja škola za elektroteh­niku i računalstv­o smjer tehničar za računalstv­o koju je prijavilo 273 učenika dok je redovna kvota 48 učenika.

U Osječko-baranjskoj županiji prvi izbor učenicima je I. gimnazija Osijek koju ove godine želi upisati 687 učenika. Među osječkim učenicima vlada interes za Medicinsku školu, i to za smjer za medicinske sestre opće njege koji želi upisati 417 učenika, dok je redovna kvota toga smjera 96 učenika. Među osječkim učenicima vlada interes i za smjer Arhitekton­ski tehničar koji želi upisati 250 učenika iako je redovna kvota 23

• učenika.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia