Večernji list - Hrvatska

Priprema se novi sporazum s Možemo

- Petra Maretić Žonja

Iako svako malo izbiju nova neslaganja između SDP-a i Možemo!, u Zagrebu od revizije sporazuma između te dvije političke opcije, na temelju kojega su prije godinu dana i dogovorile vladajuću većinu u Gradskoj skupštini, neće biti ništa prije rujna. Potvrdili su nam to u vodstvu zagrebačko­g SDP-a, koje je reviziju sporazuma prvi put spomenulo prije više od tri mjeseca nezadovolj­no odnosom s Možemo! u glavnom gradu i činjenicom da od brojnih projekata na koje su se obvezali u tom sporazumu do dana današnjega nema ničega.

Sada bez garancija

U četvrtak bi se, doznajemo, trebao sastati i Gradski odbor SDP-a na tu temu, a na toj će se sjednici tek oformiti radna skupina koja će potom, tijekom ljeta, “snimiti” cijelu situaciju, vidjeti gdje sve nisu zadovoljni načinom funkcionir­anja i evaluirati suradnju s Možemo! u Skupštini, ali isto tako napisati i novi sporazum koji će potom ponuditi Možemo! na jesen. A u kojemu će jasno biti nabrojeni svi projekti za koje SDP-ovci žele da budu provedeni, zajedno s točno propisanim rokovima kada bi se što trebalo početi i u kojem roku dovršiti, kao i koliko novca za što treba osigurati. Novi sporazum, kažu u zagrebačko­m SDP-u, neće biti apstraktan kao onaj sklopljen s Možemo! prije godinu dana, kada je samo nabrojeno tko se za što zalaže, bez ikakvih garancija da će se to i ostvariti.

Što se čekalo tri mjeseca i zašto se tek sada ide s osnivanjem radne skupine koja će pristupiti evaluaciji sporazuma, pitanje je koje se nameće. A u zagrebačko­m SDP-u kažu kako se revizija sporazuma na “stolu” mogla doista naći i puno ranije, ali da na ovaj način daju središnjic­ama, i SDP-u i Možemo!, dodatni prostor da definiraju model suradnje i na nacionalno­j razini između SDP-a i Možemo!, a koji se već dugo spominje i koji će se, kažu, onda valjda ticati i njih na lokalnoj razini. Što znači da bi upravo o nacionalno­m dogovoru o zajedničko­m izlasku na izbore SDP-a i Možemo!, a koji još nije postignut i koji se najavljiva­o za jesen, mogla ovisiti i vladajuća većina koju te dvije stranke imaju u Zagrebu.

U zagrebačko­m SDP-u, koliko god takvom jednom potencijal­nom suradnjom i na nacionalno­j razini nikada nisu bili oduševljen­i, kažu da će poštovati svaku odluku koju nacionalno vodstvo stranke donese. Predsjedni­k zagrebačko­g SDP-a Viktor Gotovac poručio je za Večernji list kako zagrebačka organizaci­ja nije ona koja će rušiti središnjic­u ili oponirati joj.

– Poštovat ćemo sva stranačka tijela. Mi izgrađujem­o stranku, ali svjesni smo činjenice da postoje planovi stranke i za parlamenta­rne izbore – poručuje Gotovac.

Neki izvori iz zagrebačko­g SDP-a uvjereni su i kako do sklapanja koalicije između SDP-a i Možemo! na nacionalno­j razini za parlamenta­rne izbore nikada neće ni doći, odnosno da će Možemo!, kao i pred prošle lokalne izbore, na kraju odbiti SDP i na parlamenta­rne izbore izići samostalno.

Spremni za razgovore

– Da Možemo! doista želi ići sa SDP-om na parlamenta­rne izbore, onda bi valjda pokušavali zakopati ratne sjekire, a ne otkopavati ih i ponašati se kako se ponašaju ne samo u Zagrebu nego i u Rijeci, u kojoj su SDP i Možemo! također zajedno u vladajućoj koaliciji, ili pak u Puli, u kojoj je koalicija već pukla – kaže naš izvor iz zagrebačko­g SDP-a.

Izvor iz vrha SDP-a kaže pak kako bi se razgovori s vodstvom Možemo! o tome kako i treba li uopće izaći zajedno na parlamenta­rne izbore mogli dogoditi ubrzo, ali i dodaje da ti pregovori ne bi trebali imati nikakve veze s vladajućom većinom u Zagrebu.

– Čak i da se mi na nacionalno­j razini ne dogovorimo da ćemo ići zajedno na parlamenta­rne izbore, to ne mora biti razlog da SDP prekida suradnju s Možemo! u Zagrebu – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

Iz Možemo! pak poručuju da su spremni za razgovore o reviziji sporazuma i da nema razloga da se ona ne dogovori čim za to bude spreman drugi partner, dakle

• SDP.

U sporazumu bi trebali biti nabrojeni svi projekti koje SDP želi s propisanim rokovima, kao i koliko novca za što treba osigurati

 ?? ?? PREDSJEDNI­K ZAGREBAČKO­G SDP-a Viktor Gotovac kaže da će poštovati sva stranačka tijela jer su svjesni toga da postoje planovi stranke i za parlamenta­rne izbore
PREDSJEDNI­K ZAGREBAČKO­G SDP-a Viktor Gotovac kaže da će poštovati sva stranačka tijela jer su svjesni toga da postoje planovi stranke i za parlamenta­rne izbore
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia