Večernji list - Hrvatska

Od malih nogu dolazim na Prokurativ­e, ova mi nagrada puno znači

Splitskim festivalom ove je godine dominirala Lorena Bućan, koja je osvojila čak tri nagrade i podjednako oduševila publiku i stručnjake

- (Hrvoje Horvat i Samir Milla) Petra Vuka

Spor koji je zadnjih mjeseci punio domaći medijski prostor, onaj između Tihomira Fileša i Jasenka Houre oko prava na korištenje imena Prljavo kazalište, dobio je svoje prvo službeno sudsko rješenje. Iz odvjetničk­og ureda Kristine Delfin Kanceljak, zastupnice Tihomira Fileša, doznajemo da je Trgovački sud u Zagrebu odlučio privremeno­m mjerom zabraniti korištenje imena “Prljavo kazalište” i srodnih imena Jasenku Houri i bendu u javnim pojavljiva­njima. “Nalaže se da se otkažu sve dogovorene aktivnosti kojima se pružaju usluge glazbenih koncerata, izvedbe glazbe, produkcije zvučnih zapisa i snimanja glazbe pod nazivom Prljavo kazalište i drugim sličnim nazivima”, piše u odluci Trgovačkog suda. Ovakva privremena sudska mjera tek je uvod u sudski proces o pravu na korištenje imena poznate grupe - čije pravo i žig posjeduje donedavni član grupe, menadžer i bubnjar Tihomir Fileš - ali dok se taj postupak ne okonča sudskom presudom ili dogovorom strana u postupku, svako korištenje imena Prljavo kazalište na pozornici podliježe plaćanju novčanih kazni. Jasenko Houra nije htio komentirat­i ovu odluku Trgovačkog suda, već nas je uputio na odvjetnika Tonija Nogolicu. - Ne bi bilo u redu da komentiram postupak koji je još u tijeku, možemo se čuti kada sve bude gotovo - rekao nam je odvjetnik Nogolica. Menadžer Prljavog kazališta Damir Ramljak Tigar kazao nam je kako će bend i dalje nastaviti s nastupima, kojih ovog ljeta ima u cijeloj regiji. Podsjetimo da se ne radi o presedanu na domaćoj glazbenoj sceni, jer su se slični postupci vodili i u slučaju imena sastava “Novi fosili” i “Fosili”, te “Zlatni dukati”. Zbog pravnih problema oko vlasništva nad imenima, obje postave nastupaju kao “Sanja, Marinko i Zec” i “Najbolji hrvatski tamburaši”.

Festival zabavne glazbe Split ili Splitski festival jedan je od najpopular­nijih festivala zabavne glazbe u Hrvatskoj, a ovogodišnj­e 62. izdanje ponovno je privuklo mnoštvo ljubitelja glazbe na splitske Prokurativ­e. Našlo se tu za svakoga ponešto, svoje favorite publika i žiri birali su između 25 novih skladbi u izvedbama poznatih pjevača domaće glazbene scene, a priliku da osjete čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori.

Apsolutna pobjednica večeri

U čarobnoj glazbenoj večeri na Prokurativ­ama u kojoj su uživali i premijer Andrej Plenković, ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek, župan Blaženko Boban, kandidat za splitskog gradonačel­nika Zoran Đogaš i brojni HDZ-ovci nagrađeni su najbolji među najboljima. Među njima posebno se istaknula splitska pjevačica Lorena Bućan, koja je na svojim Prokurativ­ama pokupila čak tri vrijedne nagrade. Lorenina izvedba pjesme “Jedno bez drugoga” bila je najbolja prema ocjeni stručnog ocjenjivač­kog suda te je time osvojila prestižni Zlatni val, osvojila je i drugu nagradu publike, Srebrni galeb, a njoj je pripala i nagrada novinara za najbolju pjesmu festivala.

– Ovo nikako nisam očekivala, ne znam je li ovo itko od nas mogao očekivati, ali, zaista, ne samo da sam osvojila nagrade nego sam ostavila dušu na toj pozornici. Stvarno sam uživala i još sam uz to dobila i nagrade! Doista zahvaljuje­m svima koji su glasali za mene iz publike i žiriju što me prepoznao. Ovo je uistinu bila predivna večer – kazala nam je Lorena odmah po silasku s pozornice na kojoj je dvaput izvela svoju nagrađenu skladbu “Jedno bez drugoga”.

– Ja svaku nagradu podjednako cijenim, bila to nagrada za prvo, drugo ili treće mjesto ili bilo koja druga nagrada, jer to ne gledam na takav način. Nemam nešto što mi je draže, što mi je sporednije. Bilo kakav znak, točnije bilo kakav dokaz da se meni moj rad isplatio meni je blagoslov i stvarno sam zahvalna na svemu – priznala je.

Mnogi glazbenici, pogotovo oni rođeni u gradu pod Marjanom, ističu da im je baš ova pozornica najdraža.

– Svake mi je godine ovdje na Splitskom festivalu isto, svake godine guštam i svake godine bude odlična atmosfera, obožavam ovu pozornicu. Nekako, u mom je gradu – složila se i Lorena.

A za njezinu skladbu, tekst i glazbu zaduženi su upravo Tonći Huljić i supruga Vjekoslava te Hrvoje Domazet. A iako je i on ovime nagrađen, Huljić u nedjelju nije bio u publici.

– Huljić nije ovdje, nije mogao doći, ali nazvao je on mene već i čestitao mi – otkrila je.

Publiku osvojio Nižetić

publiku dignuo na noge i zaradio najdulji pljesak. A od ostalih nagrada tu su još bile: nagrada za najcjelovi­tije djelo, koja je pripala Ivi Perkušiću, nagradu za najbolju interpreta­ciju osvojio je Stjepan Lach za pjesmu “Tako nedostaješ”. Dobitnik Srebrnog vala ove je godine Marko Kutlić s pjesmom “Budiš me”. Brončani galeb dobila je Danijela Martinović za skladbu “Fortunata “, a brončani val osvojio je Marko Bošnjak. Nagradu za pjesmu s najboljim stihovima osvojio je Tedi Spalato s pjesmom “Možda nekog voliš”. Nagradu za najbolju pjesmu festivala koja se bira iz dijaspore osvojila je pjesma “Vilo moja sva u bilom” Mladena Grdovića. Najboljim debitantom ove godine proglašen je Marko Bošnjak, koji se publici predstavio s pjesmom “Pjesma za kraj”, dok je najbolji aranžman imao Mate Grgat s pjesmom “Dalmatinac zauvik”. A nagradu za najizvođen­iju pjesmu s prošlogodi­šnjeg festivala dobili su Cambi, TBF i ST Koke i njegova skladba “Bambina mia”.

Sve njih, kao i uvijek, pratio je veliki festivalsk­i orkestar kojim su ravnali Joško Banov i Tonći Ćićerić. Festivalsk­im programom i ove su nas godine vodili dobro uhodani duo Doris Pinčić i Duško

• Ćurlić.

Za njezinu pjesmu tekst i glazbu napisali su Tonći i Vjekoslava Huljić te Hrvoje Domazet

 ?? ?? ”JEDNO BEZ DRUGOGA” naziv je pjesme kojom je osvojila naklonost žirija te za koju mnogi govore da će biti pravi ljetni hit
Prvu nagradu publike, odnosno Zlatni galeb, publika je dodijelila pjesmi “Kad se rodiš usrid Splita”, koju je izveo Luka Nižetić. Nižetić je veselom pjesmom koja se može nazvati i odom Splitu
”JEDNO BEZ DRUGOGA” naziv je pjesme kojom je osvojila naklonost žirija te za koju mnogi govore da će biti pravi ljetni hit Prvu nagradu publike, odnosno Zlatni galeb, publika je dodijelila pjesmi “Kad se rodiš usrid Splita”, koju je izveo Luka Nižetić. Nižetić je veselom pjesmom koja se može nazvati i odom Splitu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia