Večernji list - Hrvatska

Svaki treći automobil u Europi 2030. bit će električni

Sve skuplja motorna goriva ubrzat će elektrifik­aciju voznog parka u Europskoj uniji

-

Sve skuplja motorna goriva dodatno će ubrzati elektrifik­aciju voznog parka osobnih vozila u Europskoj uniji, pa će prodaja električni­h automobila već do 2030. godine činiti više od pola ukupne prodaje automobila u EU. Za pokretanje procijenje­ne flote od preko 60 milijuna električni­h vozila 2030. godine, pokazalo je istraživan­je nezavisne konzultant­ske kuće Horváth, bit će potrebno osigurati preko 180TWh električne energije.

Horváth procjenjuj­e da će 2030. godine trećina ukupnog voznog parka osobnih vozila u EU činiti električna vozila, čime će EU biti globalni lider, s više električni­h vozila od SAD-a. Naime,

procjenjuj­e se da će do 2030. u SAD biti oko 20 milijuna električni­h vozila (10-tak posto voznog parka), dok će u Kini tada po procjenama biti oko 40 milijuna električni­h vozila (15-tak posto voznog parka).

S tako velikim porastom broja električni­h vozila raste i potreba za električno­m energijom, kao i različitom ponudom usluga za punjenje tih vozila. Vrijednost tržišta punjenja strujića u EU će do 2030. godine premašiti 45 milijardi eura i do 2040. godine 100 milijardi eura. Pritom će se tržište punjenja razvijati u tri smjera, ovisno o mjestu i očekivanom vremenu punjenja.

Čak 75 posto tog tržišta odnosi se na usluge punjenja vozila kod kuće i na radnom mjestu gdje je očekivano vrijeme punjenja preko 150 minuta, 15 posto čine usluge usputnog punjenja (prilikom obavljanja drugih poslova poput šopinga, posjete restoranim­a i slično) gdje je očekivano vrijeme punjenja između 30 i 150 minuta te usluge punjenja automobila na putovanjim­a koje čine deset posto tržišta i gdje je ključno da je vrijeme punjenja ispod 30 minuta.

• (sm)

 ?? ?? ČAK 75 POSTO tržišta punjenja električni­h automobila odnosi se na usluge punjenja vozila kod kuće i na radnom mjestu
ČAK 75 POSTO tržišta punjenja električni­h automobila odnosi se na usluge punjenja vozila kod kuće i na radnom mjestu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia