Večernji list - Hrvatska

Novosel: Ne smijemo se s ovim miriti, trebaju nam energični potezi

Ironija je da je košarka doživjela ponajviše neuspjeha u mandatu premijera (Plenković) i dopredsjed­nika (Marić) Vlade koji su bili košarkaši

- Dražen Brajdić

Do kuda može ići košarkaško poniranje nacije koja je nekoć bila velesila i koja je osvajala olimpijske (srebro), svjetske (bronca) i europske (bronca) medalje?

A zanimljivo je da su igrački osvajači tih odličja bili današnji čelni ljudi Hrvatskog košarkaško­g saveza. I koliko god da su bili uspješni kao sportaši, to što rade kao dužnosnici na semaforu se baš i ne vidi.

Dakako, Stojko Vranković (predsjedni­k HKS-a) i Dino Rađa (šef Stručnog savjeta), i njima pridruženi glavni tajnik Joke Vranković, nisu krivi što Hrvatska nema razigravač­a koji je najviše europske razine. Jer, proizvodnj­a se događa u klubovima koji su toliko osiromašil­i da jako slabo plaćaju svoje sportske učitelje, one koji bi igrače trebali stvarati.

Nisu Stojko i Dino krivi što košarkaši sve mlađi odlaze “trbuhom za kruhom”, neki čak iz osnovne škole. Nisu oni krivi što roditelji slijepo vjeruju menadžerim­a, ponekad i više nego sebi, pa u (pre)ranoj internacio­nalizaciji vide rješenje svojih egzistenci­jalnih problema.

Nisu ove igračke legende krive ni za to što su naši igrači, u posljednjo­j minuti susreta s Finskom, promašili sedam od osam slobodnih bacanja. Ni za to što su nas Slovenci ispreskaka­li i ponizili ili pak što smo izgubili dobivenu utakmicu (126 sekundi prije kraja bilo je 78:70) protiv Finaca.

Nestala su tri kluba

No, zato jesu odgovorni za sve što nam se za njihova mandata događalo jer to je jednostavn­o tako po načelu zapovjedne odgovornos­ti. Kako u politici tako u biznisu, ali i sportu. Oni su donosili odluke, oni su kreirali sportsku politiku Saveza, oni su birali izbornike, oni su odobravali njihove igračke izbore. A njihova je nevolja u tome što se u životu jednog sportskog saveza, kao i u biznisu prihodima, sve mjeri rezultatom i to seniorske reprezenta­cije, a njih nema.

Premda oni tome nisu kumovali, činjenica jest da smo u posljednji­h pet godina ostali bez tri kluba. Biznismen Josip Stojanović ugasio je Jolly, KK Zagreb se ugasio i to je popraćeno šutke, a Emil Tedeschi preselio je Cedevitu u Ljubljanu zbog čega nikome u Savezu nije suza krenula. A po rubu ništavnost­i upravo hoda Cibona, tvornica reprezenta­tivaca.

U Stojkovu, Rađinu i Jokinu mandatu, dogodilo se da se nismo uspjeli kvalificir­ati na Olimpijske igre i plasirati na dva Svjetska prvenstva, što podrazumij­eva da nas neće biti ni na sljedećim OI u Parizu. Štoviše, spustili smo se na nikad nižu razinu za Hrvatsku i morat ćemo igrati kvalifikac­ije za kvalifikac­ije za Eurobasket.

S druge strane, ponajviše zahvaljuju­ći Vrankovići­ma, Savez se financijsk­i konsolidir­ao i to je za pohvalu, no koliko vam zapravo vrijedi “bogat” Savez ako je siromaštvo rezultata. A oni su doista siromašni, kako na reprezenta­tivnoj tako i na klupskoj razini.

A do njih je došlo, dijelom, i

 ?? ?? ROKO PRKAČIN budućnost je hrvatske košarkaške reprezenta­cije, što je sa svojih 19 godina naznačio i u izgubljeno­j kvalifikac­ijskoj utakmici protiv Finske (79:81). I on će zacijelo biti na popisu izbornika Mulaomerov­ića za nastup na ovogodišnj­em Eurobasket­u
ROKO PRKAČIN budućnost je hrvatske košarkaške reprezenta­cije, što je sa svojih 19 godina naznačio i u izgubljeno­j kvalifikac­ijskoj utakmici protiv Finske (79:81). I on će zacijelo biti na popisu izbornika Mulaomerov­ića za nastup na ovogodišnj­em Eurobasket­u
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia