Večernji list - Hrvatska

Norvežani izronili prsten u Makarskoj, traže vlasnika

- (S. Veljković)

Norveška obitelj uživala je na plaži u Makarskoj prije nekoliko dana, kad je opuštene trenutke odmora zamijenilo veliko uzbuđenje. Djevojčica Andine, 9-godišnjaki­nja, cijele je dane provodila u moru, plivajući i roneći. Sve dok nije primijetil­a da nešto svjetluca na dnu. – Mislila sam da je dragi kamen i pokušala ga izroniti. Nisam uspjela nekoliko puta, a kad sam ga primila u ruku, u prvi sam mah ostala razočarana. Na dlanu je odavao dojam plastične perlice obojene u srebrno – kaže Andine, koja je pronalazak pokazala mami. Kad ga je očistila, u ruci joj je zasjao prsten. Djevojčica se, kaže njezina majka Karina Sigvaldsen, počela tresti od uzbuđenja dok ga je proučavala. Bilo je to njezino blago nađeno u moru, kao u pričama, kaže.

Prsten su dobro pregledali – malen je, najvjeroja­tnije ženski. No u prstenu je bilo nešto ugravirano – nešto što je, očito, ime i datum. Ola, čitali su. Pa to je često norveško ime, zaključili su. Prsten ne žele zadržati – mama je odmah pokrenula potragu za vlasnicom ili vlasnikom, tražeći ih u Norveškoj. Onaj čiji je prsten, morat će to dokazati tako što će im reći točan datum ugraviran u njega. Do sada nisu imali sreće.

Vijest o prstenu s makarske rivijere proširila se u Norveškoj, a ljudi – osim što neki pokušavaju pogoditi datum – komentiraj­u kako bi se potraga za vlasnicom trebala proširiti i na druge države, pa i Večernji pomaže u potrazi. Neki pak spominju kako prsten možda i nije slučajno završio na dnu mora, već da ga je vlasnik, ili onaj tko ga je htio darovati, namjerno bacio. Nezgoda, nesretna ljubav ili nešto treće, ne znaju. Obitelj iz Norveške vjeruje da će se prsten vratiti vlasnici i da će priča imati sretan kraj. Očajnički tražeći Olu, novi je moto njihova ljetovanja

• u Hrvatskoj.

Onaj čiji je prsten morat će to dokazati tako što će im reći točan datum ugraviran u njega

 ?? ?? Policija u Berlinu s autoceste uklanja prosvjedni­ke, članove skupine Posljednja generacija koji su blokirali prometnice u sklopu svoje akcije “Zaustavimo ovo ludilo s fosilnim gorivom”. Prosvjedni­ci se bune i protiv bušenja nafte u Sjevernom moru, a neki od njih zalijepili su ruke za asfalt.
Policija u Berlinu s autoceste uklanja prosvjedni­ke, članove skupine Posljednja generacija koji su blokirali prometnice u sklopu svoje akcije “Zaustavimo ovo ludilo s fosilnim gorivom”. Prosvjedni­ci se bune i protiv bušenja nafte u Sjevernom moru, a neki od njih zalijepili su ruke za asfalt.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia