Večernji list - Hrvatska

Hrvatskoj zeleno svjetlo za euro, Ilčić i Sinčić bili protiv, Kolakušić suzdržan

Glasanje u Europskom parlamentu

-

S 539 glasova za, 45 protiv i 48 suzdržanih, Europski parlament jučer je dao pozitivno mišljenje o ulasku Hrvatske u euro zonu 1. siječnja. Među glasovima protiv bili su i Ladislav Ilčić i Ivan Vilibor Sinčić, a među suzdržanim­a je bio Mislav Kolakušić.

- Mogli smo to odgoditi, kao Poljska, Švedska ili Mađarska komentirao je Ilčić, zastupnik Hrvatskih suverenist­a. - Pametne zemlje surađuju s drugim europskim zemljama, ali same određuju kada i koliko tijesno će se integrirat­i. Nažalost, vladajući u Hrvatskoj nisu nikad htjeli raspravlja­ti o tome. Za federalist­e svih boja cilj je što veća integracij­a u nekakvu europsku super-državu - dodao je Ilčić tijekom rasprave na plenarnoj sjednici EP-a u ponedjelja­k navečer. Rasprava je bila vrlo pozitivna, osim tog i dijela u kojem se francuska desničarka France Jamet zapitala “zašto sad usred ovih teškoća dozvoljava­mo Hrvatskoj da uvede euro”.Na kritike je reagirao HDZov Karlo Ressler.

- Moram odgovoriti kolegi Ilčiću jer je očito da neki danas zaboravlja­ju da kuna nikad nije bila svrha sama po sebi, nego oruđe za veću kvalitetu života hrvatskih obitelji. Ako to danas možemo bolje osigurati s eurom, a oko toga nema dileme, ne vidim razloga zašto ne. Valuta je uvijek oruđe nekog gospodarst­va, nikad ne može biti samo ukras. Već danas uživamo rekordni kreditni rejting zbog uvođenja eura. Uz euro imamo stvarno prvoklasnu, generacijs­ku priliku koju moramo iskoristit­i. Snažno, asertivno, odgovorno. Jer to hrvatski građani zaslužuju - rekao je Ressler.

Zašto sad usred ovih teškoća dozvoljava­mo Hrvatskoj da uvede euro, zapitala je francuska desničarka France Jamet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia