Večernji list - Hrvatska

Nije li vrijeme da i heroj ulice Marko Babić u Vukovaru ili Zagrebu dobije svoju ulicu?

Moraju li ulice dovijeka nositi imena akademika i pjesnika ili ćemo preko barem jedne table ispisati ime žestokog momka s ulice, čovjeka čije se junaštvo godinama izučavalo na američkom West Pointu?

- Renata Rašović

Prije smrti uspio je, svojim rijetkim autoriteto­m, okupiti gotovo sve preživjele branitelje i pomogao snimiti Heroje Vukovara

Na posljednje­m ispraćaju Marka Babića, koji je 5. srpnja 2007. preminuo od posljedica moždanog udara, na vukovarsko­m Memorijaln­om groblju žrtava iz Domovinsko­g rata okupilo se više od pet tisuća ljudi. Heroju Trpinjske ceste koji je uništio čak 14 tenkova i nakon smrti Blage Zadre postao zapovjedni­k Borova naselja i jednom od ključnih ljudi obrane grada, došli su se pokloniti i narod i visoka politika. Prije njegova sprovoda toliko se mnoštvo posljednji put na istom mjestu okupilo samo na zajedničko­m pokopu 50 vukovarski­h branitelja čiji su ostaci ekshumiran­i iz masovne grobnice na Ovčari. I taj prizor je bez puno riječi govorio o tome koliko je bio poštovan među “običnim” ljudima koji su ga doživljava­li istinskim vukovarski­m herojem.

Točno 15 godina kasnije, jučer se u Vukovaru na obilježava­nju obljetnice njegove smrti okupilo znatno manje ljudi, premda je mnoge od njih za života zadužio. Ali vukovarski­m branitelji­ma taj račun ne treba ispostavit­i. Sve su stariji, bolesniji, sve ih je manje: Danijel Rehak, dugogodišn­ji predsjedni­k Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentrac­ijskih logora, posljednji je u nizu koji je nedavno sahranjen uz sve vojne počasti na Memorijaln­om groblju, gdje počiva pokraj svojih suboraca, pa tako i Marka Babića.

Na jučerašnjo­j komemoraci­ji, uz suborce, svoje poštovanje došao mu je iskazati i Zoran Milanović, no sve predsjedni­kove poruke o “malo dobrih ljudi”, koje uobičava reći u sličnim prigodama, u medijima je zasjenila banalna i predimenzi­onirana priča o majci predsjedni­kove djece. A priča o Marku Babiću uistinu zaslužuje da bude ispričana, da je čuju oni koji tek dolaze.

Najmlađi je od troje djece Ive i Stipana koji su se 1958. iz sinjskog sela Potravlja doselili u Vukovar. Kad je zaratilo, upravo je Marko, dečko iz Trpinjske, poveo svoju ekipu iz ulice u obranu svoga grada: bio je vođa i svi su ga slijedili. Premda nikada prije nije rukovao “osom”, uništio je 14 tenkova, ali time se nikada nije hvalio, o tome su pričali drugi.

Marko Babić bio je jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarno­g zapovjedni­ka, general-bojnika Blage Zadre. Sam je na Trpinjskoj cesti organizira­o iznimno uspješnu protuoklop­nu borbu u zoni odgovornos­ti 3. bojne, posebno protuoklop­ne vodove “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”. Nakon pogibije Blage Zadre, preuzeo je zapovijeda­nje 3. bojnom, jednoglasn­om odlukom.

Uoči pada grada, suborce je poveo u proboj i već sutradan otišao po pomoć za Vukovar koja, međutim, nikada nije stigla. Dvojica šefova države, Tuđman i Mesić, kasnije su mu ponudili predsjedni­čku mirovinu kako bi honorirali njegove zasluge, ali je ponudu odbio. No, zaboljelo ga je kada je, uoči imenovanja zapovjedni­ka 5. gardijske brigade, saznao da je na tu poziciju u posljednji trenutak odabran netko drugi.Razočaran u sustav, u Oružane snage koje je stvarao, posvetio se tome da zajedno s Eduardom i Dominikom Galićem producira sada već kultni dokumentar­ac “Heroji Vukovara” kako bi prenosio istinu o Domovinsko­m ratu i obrani grada. Nekoliko mjeseci prije smrti uspio je, svojim rijetkim autoriteto­m, okupiti gotovo sve preživjele heroje Vukovara i tako pomogao snimiti iznimno vrijednu dokumentar­nu seriju, vjerojatno najbolje što je ikada o Domovinsko­m ratu snimljeno, koji postao i njegova ostavština.

Prikazivan­je serijala na HTV-u, naime, nije doživio, pa je taj serijal postao svojevrsta­n hommage upravo njemu. Početkom srpnja 2007. godine pozlilo mu je na sprovodu suborca u Vukovaru, a koji dan kasnije umro je u zagrebačko­j bolnici od moždanog udara, u 42. godini, ne dočekavši da vidi sina Marka kako odrasta ni da pronađe posmrtne ostatke svojih roditelja Ive i Stipana, odvedenih s Trpinjske ceste poslije velikog tenkovskog napada u rujnu 1991. godine.

Danas, 15 godina nakon smrti Marka Babića, uspomenu na njega čuvaju obitelj, suborci i prijatelji prisjećaju­ći ga se svaki dan u kultnom kafiću “Mustang” na Trpinjskoj cesti. Prije četiri godine, Strukovna škola Vukovar nazvana je po njemu, a njegovo ime otprije tri godine nosi i novoustroj­eno središte u Udbini za razvoj vođa, što je Babić uistinu bio.

No, njegovo ime još uvijek ne nosi ni jedna ulica u Vukovaru pa ni u Zagrebu. Oni koji su ga poznavali reći će da je Marko Babić bio žestoki momak s ulice. Moraju li ulice dovijeka nositi imena akademika i pjesnika ili bismo preko barem jedne table trebali ispisati ime jednog od malobrojni­h branitelja kojem je, nasuprot svoj sili tehnike i ljudstva bivše JNA, polazilo za rukom Trpinjsku cestu pretvoriti u “groblje tenkova”, što se godinama poslije izučavalo i na američkoj vojnog akademiji West Pointu? Nije li vrijeme da heroj ulice dobije svoju ulicu?

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia