Večernji list - Hrvatska

Švedska i Finska ne planiraju izručivati Turskoj kao na traci

Tek treba vidjeti je li memorandum­om iz Madrida turska blokada širenja NATO-a zaista uklonjena, ili samo pomaknuta u budućnost. Ključ će biti u tumačenju i implementa­ciji tog memorandum­a

- Tomislav Krasnec

Tinta na memorandum­u potpisanom između Turske, Finske i Švedske nije se još ni osušila a među nekim izabranim političkim dužnosnici­ma u Hrvatskoj već se pojavilo uvjerenje da je Švedska prodala dušu Turcima. Da su Finska i Švedska zbog ulaska u NATO kapitulira­le pred turskim zahtjevima. Pročitajte točke tog sporazuma, poručivali su i predsjedni­k Republike Zoran Milanović iz Madrida i saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić s govornice na Markovu trgu i u studiju N1.

”Dobro ih pročitajte pa ćete vidjeti. Kao što mi je Erdoğan rekao: ja sam svoje napravio, dalje je na njima”, rekao je Milanović.

”Došlo je do jedne vrijednosn­e kapitulaci­je Finske i Švedske”, rastumačio je Nino Raspudić i dodao da će “deseci ljudi, koji su našli utočište u Švedskoj i Finskoj, gdje su dosad promatrani kao oporbenjac­i Erdoğan, sada biti tretirati kao teroristi” jer “to stoji izričito u točkama dogovora: da će biti izručeni Turskoj, gdje možemo samo pretpostav­iti kakva ih sudbina čeka”.

Iz tih nastupa se možda može iščitati zašto je predsjedni­ka Milanovića najviše zasvrbjela baš izjava Marije Selak Raspudić (“Gdje si sada, frajeru”) i zašto je u petak odabrao baš ove riječi kad je to komentirao: “Recite, je li netko drugi govorio o tome? Netko tko razumije? Ona pojma nema o tome”. Zvuči kao da hoće reći: ima ona muža koji se u to bolje razumije?! Ali nije lijepo, a ni potrebno, Predsjedni­kove riječi prepričava­ti još grublje.

U mnogo čemu je bio u krivu u čitavoj ovoj priči koju je prije dva mjeseca započeo prijeteći hrvatskom blokadom ulaska Švedske i Finske u NATO, što se rasplinulo kao mjehur od sapunice pod vrućim madridskim suncem (na 600 metara nadmorske visine, kako je pretencioz­no podučio španjolsko­g kralja Felipea VI.), ali u jednom detalju Milanović je, s Ninom Raspudićem, zaista u pravu. Priča o turskoj blokadi pristupanj­a Švedske i Finske NATO-u još nije završena.

Memorandum je otvorio put Švedskoj i Finskoj prema potpisivan­ju protokola o pristupanj­u, koji je potpisan jučer u Bruxellesu, ali taj protokol sad ide na ratifikaci­ju u parlamente svih zemalja. I turski parlament još može blokirati ratifikaci­ju ako predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan procijeni da Švedska i Finska ne ispunjavaj­u ono što je zapisano u memorandum­u. Ili ne ispunjavaj­u njegovo tumačenje onoga što je zapisano.

Erdoğan ostavlja dojam lidera koji bi kao definiciju terorista najradije uzeo: moji politički protivnici. Švedska i Finska potvrđuju da Radničku Partiju Kurdistana (PKK) smatraju teroristič­kom organizaci­jom, što nije novost, ali ovim memorandum­om kažu da neće podržavati ni organizaci­je sirijskih Kurda YPG/PYD, kao ni organizaci­ju koja se u Turskoj naziva FETO, što je akronim od Fethullaho­va (Gülenova) teroristič­ka organizaci­ja. Ali to još ne znači da su švedska i finska vlada spremne dopustiti turskim sigurnosni­m službama da, pod egidom dublje sigurnosne suradnje, švrljaju po njihovim zemljama i, nudeći dubiozne dokaze, upiru prstom: daj mi ovoga, spremni mi ovu…

Ključan osigurač, koji su Švedska i Finska ugradile u tekst memorandum­a, je onaj dio u kojem se potvrđuje da će se izručenja odvijati “u skladu s

Europskom konvencijo­m o izručenju”. “Uzimajući u obzir podatke, dokaze i obavještaj­ne informacij­e koje dostavlja Turska”, ali u skladu s vladavinom prava, u kojoj o izručenjim­a ne odlučuju političari, nego sudovi, i u skladu s konvencija­ma koje štite i ljudska prava osumnjičen­ika. Švedska i Finska, naravno, ne planiraju izručivati svoje državljane, što je normalna stvar, ali hoće li se nepredvidi­vi turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan zadovoljit­i objašnjenj­em da neke od osoba koje želi vidjeti u turskom zatvoru ne mogu biti sudski izručene jer su u Švedskoj dobile azil i državljans­tvo? Tek će se, dakle, vidjeti je li ovim memorandum­om iz Madrida turska blokada ulaska Švedske i Finske u NATO zaista uklonjena, ili samo pomaknuta malo dalje u budućnost. Ključ će biti u tumačenju i implementa­ciji tog memorandum­a.

Zbog čega Milanović i Raspudić zvuče kao da već sad navijaju za kapitulaci­ju Švedske i Finske u implementa­ciji potpisane suradnje s Turskom? Vjerojatno zbog toga da bi sebi, i javnosti, lakše objasniti stvarnu kapitulaci­ju pristupa koji su oni zagovarali za Hrvatsku. A to je pristup uvjetovanj­a hrvatske podrške širenju NATO-a angažmanom saveznika oko hrvatskog pitanja u BiH.

Zbog čega predsjedni­k Milanović i sabornik Raspudić zvuče kao da već sad navijaju za kapitulaci­ju Švedske i Finske u implementa­ciji potpisane suradnje s Turskom

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia