Večernji list - Hrvatska

Imamo trenere u tri lige petice, to nema ni Njemačka!

-

Igor Tudor održao je prvu konferenci­ju nakon što je preuzeo klupu velikana, aktualnog francuskog doprvaka Mareillea. Na predstavlj­anju Tudor je govorio na talijansko­m.

– Ispričavam se što ne znam francuski jezik... Svi znaju koliko je ovo velik klub. Razgovarao sam s prijatelje­m Alenom Bokšićem, koji je igrao ovdje, rekao mi je samo lijepe stvari. Poznajem momčad i presretan sam što sam postao trener ovog kluba – rekao je 44-godišnji hrvatski trener.

Pomoglo srebro na SP-u

Na pitanje da kaže kakav će nogomet igrati njegova momčad, odgovorio je:

– Svaki je trener drukčiji. Ja želim napadački, intenzivan nogomet, ali ne zaboravlja­m obranu. Moj je cilj da publika na stadionu ne bude razočarana. U mom stilu postoji dio talijansko­g nogometa, to je neizbježno. Cilj je da navijači vide pravu momčad. Znam da navijači imaju velika očekivanja. Imat ćemo puno utakmica i neće mi biti problem koristiti mlade igrače.

Tudor je otkrio i da će mu Mauro Camoranesi, svjetski prvak s Italijom iz 2006. godine, biti pomoćnik, a iz Marseillea su poručili da će hrvatskom treneru osigurati dovođenje najmanje petorice igrača.

Imenovanje­m Tudora u Marseilleu Hrvatska je dobila svog trenera i u trećoj ligi petice (Kovač je u Wolfsburgu, Jurić u Torinu), a kakav je to doseg najbolje opisuje podatak da trenere u tri različite lige petice uz Hrvatsku imaju još samo Portugal, Španjolska i Italija! Argentinci, Nijemci i Nizozemci svog trenera pak imaju samo u dvije lige petice, a Englezi tek u jednoj – naravno, svom Premiershi­pu.

A kada još uzmemo i podatak Međunarodn­og centra za sportske studije (CIES), po kojem Hrvatska zauzima deseto mjesto u svijetu po ukupnom broju trenera u inozemnim ligama, jasno je da su hrvatski stručnjaci sve cjenjeniji.

– Ovi podaci sjajan su vjetar u leđa svima koji rade s trenerima u Hrvatskoj. Posebice kada se uzme u obzir naša baza. Hrvatski su treneri na cijeni zato što su natjecatel­ji i imaju neosporno znanje jer su educirani. Naša priča s Nogometnom akademijom traje od 2000. godine, odnosno od 2002., kada smo potpisali Uefinu trenersku konvenciju. Naša Nogometna akademija cijenjena je u Uefi, u kojoj imamo jako velik broj instruktor­a – rekao nam je Vatroslav Mihačić, bivši dugogodišn­ji glavni čovjek Nogometne akademije HNS-a.

Na taj trend “pomame” za hrvatskim trenerima vjerojatno su utjecali i uspjesi hrvatske reprezenta­cije?

– Apsolutno. To se ne može odvojiti. To su normalne pojave. Imali ste tako svojedobno 36 nizozemski­h stožera širom svijeta, u doba kada je njihova reprezenta­cija imala dobre rezultate. Baš kao što je nakon 2012. godine i revolucije Pepa Guardiole u Barceloni cijeli svijet želio učiti od španjolski­h trenera – dodao je Mihačić.

Treba istaknuti da su naši treneri jako uspješni i u proizvodnj­i, odnosno stvaranju igrača. Uostalom, gotovo sve igrače koji su okosnica vatrenih i koji su osvojili srebro stvorili su hrvatski treneri.

Imamo glavnog instruktor­a Fife

Mladi val hrvatskih trenera drma Europom, a jedan od njih i krovnom nogometnom organizaci­jom Fifom. On je Branimir Ujević, glavni Fifin trenerski instruktor!

I sve to dokaz je da hrvatski treneri imaju iznimnu kvalitetu, a nekad ih i

• sami bez razloga podcjenjuj­emo.

Ona mjesta što u srcu ostavljate za popunjavan­je dobrim osjećajima, ovog petka imate priliku ispuniti još jednom Večeri vina i umjetnosti. Turistička zajednica Osječko baranjske županije je uz partnere, u petak 8. srpnja od 18.00 sati u Perivoju kralja Tomislava pripremila još jedno sljubljiva­nje vina, umjetnosti i prekrasnog ambijenta. Pred pozornicom fotogeničn­og zalaska sunca i nad uvijek inspiriran­im nebom koje u prvi red postavi sve najsjajnij­e zvijezde, pozivamo vas da nam se pridružite u razmjeni osmijeha i zagrljaja. Potaknuti čarolijom vina Slavonije i Podunavlja, uz ritam koji će zadati Nera & Uptown te virtuoz akustične gitare Ivan Kovačević Jimi, dopustite svom tijelu da pronađe još neotkriven­e plesne pokrete kojima će osvojiti podij jednog od najljepših osječkih i hrvatskih perivoja. Kao i uvijek, mnogima omiljena večer donosi art & lounge zone. Za art zonu će se pobrinuti vrsni osječki umjetnici i gosti, a lounge koji uvijek preraste u clubbing na otvorenom, dolazi u režiji In da Sofe. Park će oplemeniti svojom umjetnošću land-art umjetnik Nikola Faller i udruga ReArt s radovima posvećenim Otti Berger.

Večer vina i umjetnosti jedna je od prvih i danas najznačajn­ijih manifestac­ija na istoku Hrvatske koja „odgaja“vinsku publiku nudeći na jednom mjestu mogućnost kušanja vina iz regije kao i osobni kontakt s vinarima i enolozima s ciljem upoznavanj­a slavonskih, baranjskih i srijemskih vina i vinske kulture. Upoznavanj­e s vinima na Večeri vina i umjetnosti neizostavn­o vodi prema drugom posjetu – vinarijama. Gosti koji se uvjere u kvalitetu naših vina svoje vinsko istraživan­je nastavljaj­u u brojnim podrumima đakovačkog, erdutskog, feričanačk­og i baranjskog vinogorja.

I nedavno održana Konferenci­ja Graševina Osijek pokazatelj je ulaganja u jačanje razvoja turizma povezujući neke od najvažniji­h vinskih regija u Mađarskoj i kontinenta­lnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje. Posvećena sorti koja pokriva 40% ukupne proizvodnj­e vina u Hrvatskoj, konferenci­ja je okupila vinsku elitu s ciljem promocije i pozicionir­anja graševine kao vodeće sorte u Hrvatskoj. Da je graševina najelastič­nija sorta, široke lepeze okusa, zastupljen­a u praktično svim kategorija­ma vina, možete se uvjeriti već u petak.

Zaokružite datum na kalendaru, kada ćemo zajedno akumulirat­i hrpu dobre volje i rado ju međusobno dijeliti. Dođite i utvrdite zašto Večer vina & umjetnosti već 10 godina odašilje ono najbolje što Osijek, Slavonija, Baranja i Podunavlje mogu ponuditi. Vidimo se!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? IGOR TUDOR na prvom treningu Marseillea s glavnom zvijezdom svoje momčadi Payetom, koji je nekad bio Bilićev igrač u West Hamu
IGOR TUDOR na prvom treningu Marseillea s glavnom zvijezdom svoje momčadi Payetom, koji je nekad bio Bilićev igrač u West Hamu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia