Večernji list - Hrvatska

Zdravko Marić: Ispunio sam političke ciljeve, sad ću biti dobar tata i suprug

Ministar financija tvrdi da iz Vlade ne odlazi iz političkih razloga i da nema dogovoren drugi posao. Stanje je u zemlji bolje nego što se misli, odgovara na pitanja napušta li brod koji tone

- Ljubica Gatarić

Obitelj i zasićenost nameću se kao dva glavna razloga zbog kojih se Zdravko Marić u najboljim godinama odlučio povući s mjesta ministra financija. On sam stao je pred novinare te dugo i opširno – u nekim trenucima, kad je spominjao ljude iz svog resora i obitelj, i emotivno – govorio o razlozima koji su ga nagnali da odstupi s dužnosti ministra financija u škakljivom trenutku kad zemlja pristupa eurozoni, čemu je i on sam pridonio svojim radom, ali i imenom.

Aktivirat će opciju 6+6

– Politički ciljevi koje sam si zadao, ostvareni su – kazao je Marić, koji ni u jednom trenutku nije dopustio da se njegov odlazak iz Vlade poveže s nekim političkim razlozima, eventualni­m neslaganje­m s premijerom Plenkoviće­m ili odnosima unutar Vlade. Marić je ostao ustrajan u tome da se povlači isključivo iz osobnih razloga te da je na tržištu, bez dogovoreno­g aranžmana i sigurnog posla. Aktivirat će i mogućnost da mu se idućih šest mjeseci (plus šest) isplaćuje dužnosničk­a plaća, uz obećanje da neće predugo biti teret poreznim obveznicim­a.

Marić je najprije kazao da se povlači iz politike, no naknadno, odgovaraju­ći na novinarska pitanja, to je malo ublažio te dodao da u životu ne treba zatvarati vrata iz sebe, nikad ne reci nikad, ali za njega je trenutačno politika gotova stvar. Na pitanje odlazi li da bi se vratio kao premijer, Marić je uza smijeh dometnuo da ne zna ni tko bi ga predložio.

Na tvrdnje da možda napušta brod koji tone, Marić je ustrajno ponavljao da je stanje u zemlji bolje nego što se misli, bilježimo dobre stope rasta, nismo ni blizu recesiji, no i sam je svjestan da rat u Ukrajini nosi niz neizvjesno­sti, koje se poslije mogu preliti i na našu zemlju, koja nije otok te je ovisna o globalnim procesima, kao i o kretanjima u najvećim svjetskim ekonomijam­a.

– U ovom se trenutku više ne vidim u politici i moja je odluka da idem u neke druge vode – naglasio je. – Predajem palicu nekome tko će to jako dobro raditi. Osobne kvalitete svakog od nas kao ministara vrlo su važne. Ali i prije nas i poslije nas su institucij­e. Snagu države ne čine čelni ljudi. Ministarst­vo financija je institucij­a koja je izgradila imidž i reputaciju. To su najvećim dijelom zasluge zaposlenik­a – kazao je emotivni Marić i dodao da je zdrav, psihofizič­ki se osjeća jako dobro.

– U najboljim sam godinama. Bilo koji budući angažman jednako ću raditi punim kapaciteto­m. Što će to biti i gdje, ne znam. Bit ću dobar tata i suprug, ali od toga neću moći živjeti. Imam pravo i na privatnu tvrtku, ali vidjet ćemo. Ne želim da mi djeca trpe. Zato je dobar trenutak – kazao je Marić u odgovoru na pitanje zašto baš sada. Ulogu oca opisao je kao najvažniju u svom životu, nakon koje dolazi ona ministarsk­a, koju je obavljao šest i pol godina.

– Kad osvane vaša slika u negativnom kontekstu, to nije ugodno. Svako se jutro gledate u ogledalo, nisam se odricao prijatelja i znanaca, nisam se skrivao. Nisam želio dati dojam da sam neki poseban čovjek jer sam na toj funkciji. Imam određena prava, ali sam i subjekt svih ovih propitkiva­nja. Zašto nekoga i dalje smatram prijatelje­m? Jer me taj ne bi pitao nešto što bi me dovelo u neugodnu situaciju – rekao je Marić.

Ministar financija pristojno je zahvalio premijeru i stranci na suradnji, svojoj Vladi poželio sreću, pohvalio suradnike u Ministarst­vu financija te kazao da u svom nasljednik­u Marku Primorcu vidi dostojnu zamjenu.

– Ono što imam u sebi je osjećaj zadovoljst­va, osjećaj ispunjenos­ti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je sve ovo skupa napravio. Isti taj osjećaj govori mi da je ovo najbolji trenutak za odlazak. Moja je poruka građanima da unatoč svim izazovima s kojima smo suočeni, Republika Hrvatska stoji bolje nego ikad prije, i to nisu samo moji subjektivn­i podaci – poručio je ministar na odlasku, koji je bio neodređen oko toga kad se odlučio povući.

Uljanik veći udar od Agrokora

– Neka se postignuća danas gledaju zdravo za gotovo, kao da su došla na lak način, no to nije tako. Iziskivalo je puno odricanja, rada, ali i puno sreće u konačnici – kazao je Marić, koji je iz svoje ministarsk­e role posebno izdvojio odluku kad se odbio zadužiti zbog previsokih kamata, zatim trenutke kad se išao prezentira­ti MMF-u i rejting-agencijama da zemlja koja ima rastući javni dug predlaže smanjivanj­e poreza.

– Uspjeli smo ih uvjeriti da je to bio dobar potez, i to smo nastavili tijekom cijelog mandata. U međuvremen­u slijedile su godine i lijepe i manje lijepe. I u lijepim je godinama bilo određenih izazova. Veći udar od Agrokora bila je kriza Uljanika. Došlo je onda ono što nismo priželjkiv­ali, to da je nastao virus i proširio se i učinio nas taocima. Sva ta manje lijepa gospodarsk­a događanja nisu nas odvratila od prioriteta, a jedan je od njih ulazak u eurozonu – rekao

• je Marić.

Politologi­nja i komunikolo­ginja Smiljana Leinert Novosel o Marićevu obraćanju javnosti:

 ?? ?? ZDRAVKO MARIĆ pristojno je zahvalio premijeru i stranci na suradnji, svojoj Vladi poželio sreću, pohvalio suradnike u Ministarst­vu financija te kazao da u svom nasljednik­u Marku Primorcu vidi dostojnu zamjenu
ZDRAVKO MARIĆ pristojno je zahvalio premijeru i stranci na suradnji, svojoj Vladi poželio sreću, pohvalio suradnike u Ministarst­vu financija te kazao da u svom nasljednik­u Marku Primorcu vidi dostojnu zamjenu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia