Večernji list - Hrvatska

Prkačin je primjer debakla javne komunikaci­je i parlamenta­rne kulture

Stručnjaci osuđuju skandalozn­e ispade saborskog zastupnika DP-a. “Sabor bi trebao predstavlj­ati hrvatske građane i reprezenti tih građana trebali bi se dostojno ponašati”, kaže politolog Ivan Rimac

- Božena Matijević

Zastupnik DP-a Ante Prkačin rijetko kad u Saboru govori o temi koja je na dnevnom redu rasprava. On uglavnom drži “predavanja”, monologe u kojima ostrašćeno iznosi svoje stavove o partizanim­a, ustašama, četnicima, Domovinsko­m ratu, Katoličkoj crkvi, Pravoslavn­oj crkvi, muslimanim­a, situaciji u Srbiji, BiH, Crnoj Gori... Bude tu svega i svačega. Svakakvih izraza, poredbi, naziva, usporedbi, teza, antiteza, urota, zaključaka... A proteklih se dana na nepristoja­n, uvredljiv, nedopustiv i bilo koga nedostojan način najprije okomio na gradonačel­nicu Siska Kristinu Ikić Baniček, koju je sa saborske govornice prozvao ‘debeljuška­stom’’ i ‘’masnom”, dok je prekjučer s istog mjesta zastupnicu iz Možemo! Uršu Raukar nazvao “nakazom” ‘.

Vještina predsjedav­ajućeg

Referiraju­ći se na govor Urše Raukar o migrantima, Prkačin je krenuo s uobičajeno­m tiradom:

– Nađite mi jednog hrvatskog vojnika koji kuka nad sudbinom afganistan­skih izbjeglica. Nad njihovom sudbinom kukaju oni koji su navijali za Srbe i Jugoslaven­e dok smo se mi s njima tukli jer nisu imali dovoljno hrabrosti da se opredijele kao što bi se opredijeli­li da im se rodio jedan novi Tito pa da ih povede na hrvatsku državu. Sad oni kukaju nad sudbinom jer su svjesni...

Raukar mu je tad iz klupe dobacila da ga može biti sram, na što se Prkačin ražestio i uzvratio joj: “Slušaj ti nakazo jedna, koliko te Bog unakazio tjelesno, toliko ti je i glavu...” Tad potpredsje­dnik Sabora Željko Reiner opomenom kažnjava i Prkačina i Raukar kojoj potom nije dopustio da obrazloži svoje javljanje zbog povrede poslovnika i vrijeđanja. Kad je na povredu poslovnika upozorila i Dalija Orešković, Reiner se “viteški” pravdao da on ne vidi što je drugo mogao napraviti osim opomenuti Prkačina. Prošlog tjedna Reiner je prema Prkačinu bio još i blaži. Kada su zbog Prkačinovi­h uvreda upućenih gradonačel­nici Siska reagirale Ivana Kekin, Katarina Peović i Dalija Orešković, Reiner je opomenama kaznio njih.

– Ovakvom govoru u Saboru nije mjesto jer ta bi ustanova trebala predstavlj­ati hrvatske građane i reprezenti tih građana trebali bi se dostojno ponašati. S obzirom na to da se to ne događa i da neki zastupnici očito nemaju kočnice, Sabor bi trebao imati način kako to postići. Na njima je u Saboru da to riješe jer se ovakvim ponašanjem ruši ugled ustanove koja bi trebala imati povjerenje građana i biti autoritet u vođenju zemlje – komentiraj­ući Prkačinove sramotne ispade kazao nam je politolog Ivan Rimac. Upitali smo ga i snosi li krivnju za sve i Reiner te kako je on u oba slučaja ne samo trebao nego i morao reagirati.

– Ovakvim izostankom reakcije kakav smo vidjeli zapravo se ruši autoritet i legitimite­t države kao cjeline jer je Sabor jedno od važnih državnih tijela. Ova država deklarativ­no se zalaže za nenasilje i tolerancij­u i u odnosima i u društvu. Stoga bi to trebala provoditi u Saboru upravo kako bi pružila primjer – reče Rimac.

Smije li se u Saboru uopće govoriti na Prkačinov način?

– Apsolutno – ne. To je primjer uvredljive i nekontroli­rane komunikaci­je u javnom prostoru pri čemu emocije dolaze u prvi plan umjesto sadržaja. Ljudi tada naprave više štete nego koristi. Oni emocionaln­im nastupom, ne odvagnuvši kako će drugi to doživjeti, naprave komunikaci­jsku katastrofu. Nekima gubitak kontrole nakon čega slijedi bujica uvreda postaje prepoznatl­jiv stil. To srozava političku kulturu i ugrožava bilo kakve odnose među zastupnici­ma. Prkačin je zapravo primjer debakla javne komunikaci­je i debakla parlamenta­rne kulture – kaže komunikolo­ginja Smiljana Leinert Novosel, dodavši da u takvim situacijam­a sve ostaje na vještini i svijesti onoga tko predsjeda Saborom.

– Onaj tko vodi Sabor tada ne treba zastupnika tjerati da se ispriča, jer bi to bilo dociranje, no bilo bi logično da ga zaustavi i pozove da se prisjeti u kojoj se ulozi nalazi te iz kojih pozicija govori – poručila je.

Bartulica se ispričao Raukar

A kako na Prkačinove ispade gleda šef zastupničk­og kluba DP-a Stjepo Bartulica?

– Prekjučer sam u Saboru odmah otišao do Urše Raukar i ispričao joj se u svoje ime jer je ono što je rečeno daleko od primjereno­g načina govora u javnom prostoru. Raukar je moju ispriku odmah prihvatila i vidio sam da joj je na neki način drago što sam to napravio. I istup o gradonačel­nici Siska smatram neprimjere­nim te sam svoj stav o tome odmah kazao i nekim kolegama iz SDP-a. Moj stav je da uvijek treba graditi ljudski odnos, bez obzira na to koliko se oko nekih tema ne slažemo. Legitimno je da svatko ima svoj pogled na prošla zbivanja, no uvijek moramo sačuvati dostojanst­vo u izričaju – kazao je Bartulica.

 ?? ?? Ante Prkačin proteklih se dana sa saborske govornice na nepristoja­n, uvredljiv i nedopustiv način najprije okomio na gradonačel­nicu Siska Kristinu Ikić Baniček, a potom i na zastupnicu iz Možemo! Uršu Raukar
Ante Prkačin proteklih se dana sa saborske govornice na nepristoja­n, uvredljiv i nedopustiv način najprije okomio na gradonačel­nicu Siska Kristinu Ikić Baniček, a potom i na zastupnicu iz Možemo! Uršu Raukar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia