Večernji list - Hrvatska

Dio obiteljske mirovine moći će se koristiti uz zadržavanj­e osobne

-

Vlada predlaže izmjenu Zakona o mirovinsko­m osiguranju koja će obuhvatiti 155 tisuća umirovljen­ika

Korištenje dijela obiteljske mirovine, uz zadržavanj­e osobne mirovine, u slučaju smrti supružnika, odnosno partnera predlaže Vlada izmjenama i dopunama Zakona o mirovinsko­m osiguranju, a ovom će novinom biti obuhvaćeno 155 tisuća korisnika. Prijedlog je Vlada s jučerašnje sjednice uputila u saborsku proceduru.

– Povećanje adekvatnos­ti mirovina, uz održivost mirovinsko­g sustava, jedan je od primarnih ciljeva i ključnih prioriteta u programu Vlade do 2024. godine, kojima nastavljam­o skrbiti za više od 1,2 milijuna naših umirovljen­ika – rekao je ministar rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Piletić podsjeća da se do sada nije omogućaval­o istovremen­o isplatu dvije mirovine, nego samo jedne, povoljnije.

– Korisnici mirovine koji zbog smrti bračnog ili izvanbračn­og druga ostaju bez znatnog dijela prihoda kućanstva izloženi su riziku od siromaštva. Korištenje­m dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu ublažit će se posljedice smanjenja realnih prihoda – dodao je. Ovom novinom bit će obuhvaćeno više od 155 tisuća korisnika s predviđeni­m prosječnim povećanjem ukupnog prihoda od 5010 kuna mjesečno. Izmjenama zakona povećava se i mirovinski faktor za izračun visine obiteljske mirovine, a Piletić kaže da će se time te mirovine povećati za 10 posto za više od 136 tisuća korisnika, što bi mjesečno

• bilo više od 250 kuna.

Piletić: Nakon smrti supružnika odnosno partnera umirovljen­ici su izloženi riziku od siromaštva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia