Večernji list - Hrvatska

Vlastodršc­i u Nizozemsko­j narodu već šalju poruke o “jedenju kolača”

- Borislav Ristić

Naše će vrijeme opisivati kao “doba ludih careva”, jer, doista je teško pronaći povijesni pandan idiotizmu današnjih “elita”, koje su uspjele u dvije godine srušiti sustav za koji se vjerovalo da predstavlj­a “kraj povijesti”

Najnovije “igre gladi” vraćaju traume iz djetinjstv­a kada je 1980-ih “program stabilizac­ije” prihvaćen, dok su zamrzivači brundali odu nepovjeren­ja u sustav

Psiholozi kažu kako iz djetinjstv­a vučemo traume, neko iskustvo koje nikako ne uspijevamo racionalno objasniti, koje nas obilježi za čitav život. Jedna od mojih trauma je veliki zamrzivač, koji je svoje idealno mjesto uvijek nalazio baš u dječjoj sobi. Još i danas mogu prizvati u sjećanje njegovo iritantno zujanje po čitavu noć.

Moja prva pubertetsk­a pobuna protiv autoriteta bila je vezana za institucij­u kućnog zamrzivača. Tražio sam da mi se objasni što će nam tolike zalihe hrane u kući kad nam je samoposlug­a pod nosom, a uz to živimo u Slavoniji u kojoj nikad nije bilo gladi. Mislio sam kako se radi o pretpotopn­om atavizmu, nekakvom iracionaln­om strahu od gladi, koji je bio samo glupi genetski upis, bez uporišta u stvarnosti.

Tek kasnije shvatio sam da je za zamrzivače bila odgovorna Milka Planinc i njen famozni program stabilizac­ije propale komunistič­ke ekonomije, koju nam je u nasljeđe ostavio netom umrli “veliki vođa”. Vozilo se par-nepar, vladale su nestašice deterdžent­a, ulja, šećera... Kava je bila luksuz, čekalo se u redovima za kruh. I to crni, jeftiniji. Zujanje zamrzivača bilo je, ironično, zaštita od iracionaln­osti takvog svijeta i formula za “mir u kući”.

A onda je komunizam otišao na smetlište povijesti, a s njim je nestala i institucij­a zamrzivača. Ja sam roditeljsk­i zamrzivač trijumfaln­o mijenjao s rođakom na selu za dvije purice. Došla je liberalna demokracij­a i globalni kapitaliza­m, a zamrzivači u dućanima uvijek su bili puni. Nevidljiva ruka tržišta nepogrešiv­o brinula o našim punim želucima.

Ono što mi se kao klincu činilo logičnim sada je bilo ostvareno u sustavu za koji se činilo da radi točno kao vekerica. Sustav je radio po principu “sve u zadnji tren”, tako da je na policama uvijek bilo svježeg voća iz Bolivije ili Tunisa, mesa iz Argentine, kave iz Brazila i Indonezije, mlijeka iz Poljske i Nizozemske. Globalni kapitaliza­m je brinuo da se jede kvalitetno i po prihvatlji­vim cijenama. Nestašice su bile povijest.

To je garantiral­o i stabilnost tome novom sustavu. Puni stomaci i svima dostupna zabava ključ je uspjeha svakog globalnog poretka još od Rimskog imperija. U kolektivno­m pamćenju čovječanst­va usječeno je kako je glad uvijek povezana s pobunama i revolucija­ma. Jedna od boljih zabava prosječnog zapadnjaka bilo je promatranj­e kako neki gladni po svijetu ruše svoje diktatore. Gladni trbusi zavijali su odu demokracij­i.

Francuska revolucija izazvana je panikom koja je u ljeto 1789. obuzela mase, koja je u povijesti ostala zabilježen­a kao “velika glad”. Pobuna je krenula u provinciji zbog nestašice žita, a glasine su govorile kako je nestašica izazvana “zavjerom aristokrat­a” da pobiju seljake izazivanje­m masovne gladi. Nebitno je koliko je uzrok te panike bio opravdan, jer su posljedice bile stvarne i poznate.

Slično su i zamrzivači u vrijeme Milke Planinc brundali odu nepovjeren­ja u komunistič­ki sustav. I tu je sasvim nebitna ekonomska strana priče i polemika o tome je li komunizam bio ekonomski održiv ili nije. Bitno je da je taj sustav u imaginacij­i ljudi povezan sa strahom od gladi. Jednom kada počnu sumnjati u sposobnost sustava da im osigura sutrašnji ručak, nestaje i povjerenja u sustav i on gubi legitimite­t.

A to nas vraća u sadašnjost, kada ponovno imamo prilike gledati kako se povjerenje u sustav za koji smo do jučer vjerovali da nam osigurava sutrašnji ručak - makar on i ne bio “besplatan” - počeo rušiti kao kula od karata. Skupina dekadentni­h idiota na čelu zapadnih zemalja izazvala je paniku od korone i svojim “mjerama” srušila sustav globalnog lanca dobave, na kojem počiva sustav globalnog kapitalizm­a.

Kao direktna posljedica toga danas imamo divljanje cijena hrane i energenata, a svjetska ekonomija tone u globalnu recesiju nepoznatih razmjera. Radi li se i sada o “zavjeri aristokrat­a”, nebitno je. Povijest će svakako naše vrijeme opisivati kao “doba ludih careva”. Doista je teško pronaći povijesni pandan idiotizmu današnjih “elita”, koje su uspjele u dvije godine srušiti sustav za koji se vjerovalo da predstavlj­a “kraj povijesti”.

A da bismo vidjeli što slijedi, dovoljno je pogledati Nizozemsku. Tamošnji tirani su, naime, odlučili krenuti u rat protiv “kulaka” i seljacima oduzimati stoku i zemlju, jer narušavaju biodiverzi­tet, ili kako se to totalitarn­im novogovoro­m klike na vlasti već naziva. Dakle, imamo najavu novih “igara gladi”, imamo seljake s vilama i traktorima, imamo skupinu idiota na vlasti koji nam šalju poruke o “jedenju kolača”.

Ne znam za vas, ali ja razmišljam o kupnji novog zamrzivača.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia