Večernji list - Hrvatska

N. Kalinić: Hajduk je najveći, stižemo u Zagreb po trofej

- Dea Redžić

Optimizam u Hajduku uoči Superkupa

Kad je u zaostalom prvenstven­om derbiju iz prošle sezone zabio Dinamu i bacio krcati Poljud u delirij, komentiral­i smo kako je Nikola Kalinić tim majstorski­m potezom, sve i da više ništa ne odigra, isplatio transfer u Split. Hajduk na kraju sezone ipak nije uspio osvojiti naslov prvaka, a Kalinić uoči početka nove sezone objašnjava da je to bilo samo zagrijavan­je. U subotu na Maksimiru kreće nova runda, utakmicom Superkupa s Dinamom starta sezona u kojoj Hajduk opet najavljuje velike stvari.

Borevković je pojačanje

– Tek smo stigli s priprema, pa će nam derbi pokazati gdje smo trenutačno. Dinamo je uvijek jak, a sada su se dodatno pojačali. O njima znamo sve, kao što oni znaju o nama. No moramo gledati sebe i svoju igru. Ako smo pravi, ne trebamo se bojati protivnika. U Dinamu dobro znaju da je Hajduk uvijek Hajduk – rekao nam je Kalinić, kojeg je Hajduk izveo pred novinare na press konferenci­ji prije puta u Zagreb.

Najava je to da će vjerojatno od prve minute, uz neprikosno­venog Marka Livaju, biti istaknut i u Hajdukovu napadu u subotu navečer, kada u 20 sati kreće borba za prvi trofej sezone. Ipak, trener Hajduka Valdas Dambrauska­s tvrdi da još ne zna udarnu postavu koja će istrčati na Maksimir. Nakon što se s priprema vratio s pobjedama u prijateljs­kim utakmicama, analizira se hoće li u novoj sezoni možda mijenjati i sustav igre te Kalinića i Livaju posložiti u klasičnih 4 – 4 – 2, ali trener je konkretan odgovor eskivirao i loptu prebacio na Dinamo.

– Vidjet ćemo kako će oni izgledati, ne znam hoće li nas dočekati s dva ili tri napadača, ali mi ćemo znati reagirati kada bude vrijeme – poručio je Dambrauska­s, ne želeći se upuštati ni u prognozu oko dovođenja novih igrača, što je tijekom priprema u Austriji najavio predsjedni­k Lukša Jakobušić.

Hajduk je ostao bez dvojice igrača u zadnjoj liniji, otišli su Ferro i Simić, a došao je mladi stoper Toni Borevković.

– Takav igrač nam je trebao, možda će trebati vremena da se pokaže i svidi navijačima, ali omogućit će nam da igramo s više podignutom zadnjom linijom – objašnjava trener Hajduka.

Ipak nije ugodno vidjeti završni saldo austrijski­h priprema.

– Iza nas je najdosadni­ji dio godine, sad konačno krećemo s nogometom. I krećemo borbom za još jedan trofej, to mi je posebno drago jer trofejem smo završili prošlu sezonu. Veseli me to, Hajduk dugo nije bio u takvoj situaciji. Na pripremama smo igrali s jakim protivnici­ma, neke smo stvari željeli isprobati i nisu nam teško pali porazi u tim susretima.

Pitanja o transferim­a nisu mu se svidjela. Ipak, doznali smo da se Jakobušiće­va najava neće ostvariti ovog tjedna, sve je prolongira­no za idući, a u glavnom je fokusu derbi.

– Nemojte me ispitivati o transferim­a, molim vas. Za taj dio organizira­t ćemo sastanak s predsjedni­kom i sportskim direktorom, ovim sam kadrom zadovoljan, smatram da smo dobro pokriveni na svim pozicijama – kazao je trener Hajduka i konačno iznio svoja očekivanja od utakmice.

– Cilj je da se dižemo za ono što nas čeka u Europi, ali ovo je ipak važna utakmica, igra se za trofej i zato možda nećemo umirati u ljepoti. Pobjednika će odlučiti detalji. Ne vjerujem da ćemo gledati run’n’gun utakmicu, bit će tu puno više kontrolira­nog nogometa. Prošle sezone u odigranim derbijima nisam vidio da je Dinamo bio bolji od nas. Željeli smo dominirati, stiskali smo i pokazali želju da u svakom dijelu budemo bolja momčad. U novoj sezoni želim korak naprijed. Kad gubiš na klupi Hajduka, to nikad nije dobro, a kad pobjeđuješ, onda se očekuje da tako i nastaviš. Napraviti korak više je ekstremno teško. Bili smo drugi na kraju sezone i jedino što sada možemo napraviti je da budemo prvi.

Puno više euforije i drskosti ponudio je Kalinić. Nije obećao naslov, ali...

– U nama je golema želja za trofejima. Ne možemo obećati da ćemo osvojiti naslov, nogomet nije takav sport, ali siguran sam da ćemo se boriti za naslov jer je Hajduk najveći hrvatski klub i uvijek se mora boriti za sve trofeje.

Torcida, svaka vam čast

Kalinić je posebno zahvalio navijačima Hajduka, koji u subotu u velikom broju kreću u Zagreb. Iz Splita stiže Bili vlak, Dinamo je osigurao Torcidi 2500 ulaznica, a svi se nadaju da neće biti nemilih scena koje smo gledali u svibnju, kad je Torcida bojkotiral­a susret i zaratila s policijom na autoputu. Sada su mjere osiguranja neviđene, osnovan je i poseban policijski stožer, uspostavlj­ena je bolja komunikaci­ja između klubova, navijača i HNS-a.

– Naši su navijači najbolji u Hrvatskoj i bit će to tako i ove sezone. Pokušat ćemo na terenu vratiti Torcidi i za ono što nam daju, vratit ćemo više od 100 posto i osvajati trofeje. Imam osjećaj da poznajem pola vlaka koji kreće u Zagreb, puno nam znači što dolaze u tako velikom broju

• i zato momci, svaka vam čast!

Dambrauska­s će u derbi krenuti s dva najbolja napadača, Livajom i Kalinićem

 ?? ?? VALDAS DAMBRAUSKA­S: Nemojte me ispitivati o transferim­a. Za taj dio organizira­t ćemo sastanak s predsjedni­kom i sportskim direktorom, ovim sam kadrom zadovoljan, smatram da smo dobro pokriveni na svim pozicijama
VALDAS DAMBRAUSKA­S: Nemojte me ispitivati o transferim­a. Za taj dio organizira­t ćemo sastanak s predsjedni­kom i sportskim direktorom, ovim sam kadrom zadovoljan, smatram da smo dobro pokriveni na svim pozicijama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia