Večernji list - Hrvatska

Hrvatskoj 23 medalje, čak 11 medalja osvojili borci, najviše tekvondaši (5)

Igre u Alžiru bile su najlošije Mediterans­ke igre ikad organizira­ne, a naši su medaljaši 12. na listi od 24 zemlje sudionice. Rukometaši­ce osvojile petu kolajnu

- Dražen Brajdić

Iz alžirskog Orana vratila se i posljednja skupina hrvatskih sportaša s Mediterans­kih igara na kojima su Hrvatice i Hrvati osvojili 23 odličja (šest zlatnih, sedam srebrnih i 10 brončanih) što je šest medalja više nego na prethodnim Igrama u španjolsko­j Tarragoni. S ovakvom kolekcijom odličja Hrvatska je zauzela 12. mjesto među 24 zemlje sudionice Igara, jedno mjesto iza Slovenije koja je također osvojila 23 odličja, ali jedno srebro više. Najuspješn­ija među zemljama nastalima raspadom SFRJ bila je Srbija čiji su se sportaši kući vratili s 31 medaljom (13-7-11).

Najuspješn­ija Italija

Od 24 sporta na programu Hrvatska je medalje osvojila u njih 12, a od 23 odličja čak 11 su osvojili borci (tekvondaši 5, džudaši 3, karataši 2, hrvači 1) među kojima je i troje mediterans­kih prvaka (tekvondaši Matea Jelić i Ivan Šapina te karataš Anđelo Kvesić).

Uvjerljivo najuspješn­ija država sudionica bila je Italija sa 159 medalja (48-50-61), što je 49 odličja više od drugoplasi­rane Turske (45-26-37). Treća je Francuska s 81 kolajnom (21-24-36), a četvrto mjesto zauzeo je domaćin Alžir (20-17-16) koji medalju za organizaci­ju ne zaslužuje.

– U organizaci­jskom smislu ovo su bile najlošije Mediterans­ke igre dosad. Sportski objekti bili su u redu, ali nepripreml­jeni. Kao da su se domaćini dva-tri dana prije Igara počeli dogovarati tko će što raditi. Mnogi od nas imali su problema s vodom do mjere da onom iz slavine nije bilo dobro ni zube prati. Higijenske mjere bile su ispod standarda na koji smo naviknuli – kazao je šef Hrvatske

misije u Oranu Damir Šegota kojemu su ovo bile šeste Mediterans­ke igre.

Puno zadovoljni­ji Šegi je bio dometima hrvatskih sportaša.

– Predviđao sam 15-16 medalja, a osvojili smo ih 23. Time je i pobijena ona teza koja se kod nas zna provlačiti da Mediterans­ke igre nisu potrebne i da su natjecatel­jski loše. A da je tome bilo tako, onda bi se svi vratili s medaljama, a imali smo 105 sportaša. Nekima od njih ovo je bila prilika za afirmaciju, a onim iskusnijim za potvrdu klase. Mi smo na Igre išli sa sportašima prve i druge kategorije, u nekim pojedinačn­im sportovima u vrlo jakim sastavima, osim u atletici jer su neki atletičari već otputovali na SP u američki Eugene.

A tamo će za koji dan krenuti i diskaš Martin Marković koji je Mediterans­ke igre iskoristio za provjeru forme i osvojio srebro baš kao i rukometaši­ce.

– Čestitke curama. Koliko čujem, naš smještaj u sportskom selu bio je hotel s pet zvjezdica u odnosu na njihov i zato im posebno čestitam. Ja sam u Oran došao sa sedmim rezultatom i osvojio srebro pa vjerujem da sam time potvrdio svoj status.

A za žensku rukometnu reprezenta­ciju ovo je već peta mediterans­ka medalja. A ovu pomlađenu selekciju kapetanski je predvodila Stela Posavec:

– Prvi put smo igrali u ovom sastavu jer smo nastupili s dosta pomlađenom selekcijom, što nam je dalo veći motiv.

Najbolji strijelac hrvatske vrste bila je Čapljinka Katarina Pavlović koja je postigla 44 pogotka i u kojoj je izbornik Nenad Šoštarić zacijelo pronašao novo “topovsko oružje”. A Šoštarić nije žalio za izgubljeni­m finalom, već je slavio srebro svoje ekipe.

– Bio je to izuzetno zahtjevan turnir, počevši s dolaskom i šokantnim prizorom objekta u koji smo morali ući spavati. Zapravo, prvu noć nismo ni spavali u objektu, nego na travi ispred takozvanog smještaja. No brzo smo se adaptirali na to, došli smo ovamo igrati i osvojiti medalju. S mog popisa od 16 igračica njih osam je otkazalo iz kojekakvih razloga i o njima neću. A turnir smo završili s 13 igračica jer su nam se ozlijedile tri igračice. I zato ću ovdje govoriti samo o onima koje su bile s nama, koje su u ovaj projekt uložile mjesec dana svog ljeta.

Šoštarić traži bolje uvjete

Osvrnuo se Šoštarić i na uvjete u kojima se reprezenta­cija priprema.

– Naš je cilj izboriti se za Olimpijske igre u Parizu i za takvo što nam treba pomoć u što boljim uvjetima. Srpkinje, koje smo pobijedili u polufinalu, pripremale su se tri tjedna u Novom Pazaru, u nacionalno­m nogometnom centru koji ima hotel s pet zvjezdica i dvije dvorane. Savez nas je dosad dobro pratio, no ne možete razviti još kvalitetni­ji proizvod ako nemate tvornicu.

Osim toga, mi želimo kvalitetni­ji odnos prema ženskom rukometu. Mi ne tražimo da nas se lažno reklamira, ali želimo što bolje uvjete da možemo napredovat­i. S obzirom na to da nas u studenom čeka Europsko prvenstvo u Ljubljani nadamo se da ćemo i mi jednom, kao što je to bio slučaj s rukometaši­ma u Grazu, imati punu dvoranu navijača iza

• sebe.

 ?? ??
 ?? ?? IVAN ŠAPINA (na slici) i Matea Jelić osvojili su zlatna mediterans­ka odličja, a tekvondaši su se kući vratili s još tri bronce jer su treći bili Bruna Duvančić, Lovre Brečić i Nika Petanjek. Bez odličja je ostao jedino Josip Teskera
IVAN ŠAPINA (na slici) i Matea Jelić osvojili su zlatna mediterans­ka odličja, a tekvondaši su se kući vratili s još tri bronce jer su treći bili Bruna Duvančić, Lovre Brečić i Nika Petanjek. Bez odličja je ostao jedino Josip Teskera
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia