Večernji list - Hrvatska

U Sportsku gimnaziju trebaju ići vrhunski sportaši, a ne rekreativc­i

Stipe Perišić, ravnatelj Sportske gimnazije u Zagrebu, govori o nepostojan­ju preciznih kriterija za upis u tu, u javnom programu obrazovanj­a, jedinstven­u srednju školu u Hrvatskoj

- Dražen Brajdić

Vrijeme je upisa u srednje škole kako za buduće akademske građane tako i za zanatlije, ali i za one koji se intenzivno bave sportom. A uz nekoliko škola koje imaju sportske razrede, jedina cjelovita srednja sportska škola je zagrebačka Sportska gimnazija (Selska 119) koja se suočava s problemom nedostatno preciziran­ih kriterija upisa. O tome smo porazgovar­ali s ravnatelje­m Stipom Perišićem koji nas je podsjetio na to da su kroz ovu ustanovu u 30-ak godina njezina postojanja prošli mnogi poznati sportaši.

A navest ćemo samo neke od njih kao što je višestruki olimpijski pobjednik veslač Valent Sinković te njegov kolega “po oružju” Damir Martin. Učenicima ove škole bili su i nogometaši Ješe, Pjaca, Jedvaj, Šunjić, Sosa pa rukometaši Šprem, Stepančić, Ivić, hrvačka braća Žugaj, košarkašic­a Ivana Dojkić, tekvondaši­ce Šarić i Banely...

Sve određuju savezi

Sve su to afirmirani sportaši, no problem su oni koji se prijave kao perspektiv­ni sportaši, a zapravo su rekreativc­i. A tu dolazimo do tih problemati­čnih kriterija jer nije isto biti treći u Hrvatskoj u plivanju s perajama i u hrvanju, nije isto biti prvak Hrvatske u pikadu ili u atletici. I kako onda izabrati onih 96 učenika (od aktualnih 180 kandidata), a da svi oni budu perspektiv­ni sportaši? Jer, Sportska gimnazija je i definirana kao škola za aktivne sportaše koji status dokazuju potvrdom nacionalno­g sportskog saveza.

– Želimo da nam se upiše što više perspektiv­nih sportaša, a što manje rekreativa­ca pa tako i onih koji se, kratko nakon upisa u Sportsku gimnaziju, prestaju baviti sportom. Mi bismo trebali biti škola za vrhunske sportaše, a imamo učenike koji od osmog razreda nisu vidjeli trening, ali jednom kada su upisali školu ne možeš im oduzeti njihovo ustavno pravo na školovanje. Mi želimo školovati mlade sportaše od kojih se očekuju velika dostignuća, a dogodi nam se da dobijemo 70 posto rekreativa­ca koji treniraju dvaput tjedno.

Ne bi li rješenje ovog problema bilo u prijamnim ispitima kakvi se provode na KIF-u, a sad već i u dobrom dijelu gimnazija?

– Mi nemamo pravo procjenjiv­ati razinu sportskog talenta, to jedino njihov nacionalni savez može. I oni bi se trebali više angažirati oko toga, baš kao i HOO. Sama ideja školovanja sportaša stala je na prvom koraku, onom kako pravilo selektirat­i djecu koja zaslužuju privilegij olakšanog školovanja. Po meni, najbolje bi bilo da se ide kroz povjerenst­vo koje bi činili ljudi iz HOO-a, Ministarst­va turizma i sporta i Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a pa da znamo koliko i kakve sportaše dobivamo iz kojih sportova.

Selekcijsk­a nepravilno­st ogleda se i u sljedećem:

– U NK Lokomotiva vi možete imati prosječnog učenika, ali izvanserij­ski talentiran­og klinca, no on će na toj bodovnoj listi proći loše jer njegov klub nije prvak. S druge strane, ima sportova u kojima je konkurenci­ja jako slaba, ima ih po troje u kategoriji i, ako se dvoje prvoplasir­anih prijavi, dobit će velik broj bodova. Osim toga, nama se može dogoditi da nam se prijavi cijela kadetska ekipa nekog prvaka Hrvatske i mi onda ne znamo kako ćemo ih rangirati jer nisu svi jednako perspektiv­ni.

Ravnatelj Perišić htio je još i ovo naglasiti:

– Nema potrebe da mi imamo učenike iz 48 sportova, možemo se i ograničiti na 20 relevantni­h, najzahtjev­nijih i toj djeci treba olakšati školovanje da bi nastavila trenirati intenzitet­om koji je nužan za njihov sportski razvoj. U nekim sportovima djeca već u drugom razredu srednje škole ulaze u seniorske pogone. Ponekad je to zato što su izvrsni, ali češće zato što je konkurenci­ja u njihovim sportovima preslaba.

Gimnazija se mora izdvojiti

A svi mi koji želimo što jaču sportsku zajednicu ne bismo htjeli da nam se događa ovo:

– Puno djece nakon osmog razreda odustane od zahtjevnog sporta jer znaju da ih školski sustav neće pratiti te dođu u situaciju da biraju između škole i sporta, pri čemu, logično, izaberu školu.

Zbog iste dvojbe djeca sportaši dobrostoje­ćih roditelja upisuju privatne srednje škole koje su, uz plaćanje, vrlo fleksibiln­e kada su školske obveze u pitanju.

– Problem je u tome što je lista jedinstven­a za cijelu državu pa se događa da je netko iz Splita na bodovnoj listi svog nacionalno­g saveza jako visoko, a nema namjeru doći u Sportsku gimnaziju u Zagreb. I onda on po bodovima potiskuje nekoga ispod crte koji želi pohađati našu školu. I zato držim da bi Sportska gimnazija trebala imati poseban status u školovanju sportaša i da bi se za

• nju trebala raditi posebna lista.

 ?? ?? MARTIN (DESNO) I VALENT SINKOVIĆ (U SREDINI) bili su učenici zagrebačke Sportske gimnazije u kojoj je nastavni program prilagođen perspektiv­nim sportašima, onima od kojih se očekuje da će jednog dana osvajati medalje baš kao i Valent i Damšo
MARTIN (DESNO) I VALENT SINKOVIĆ (U SREDINI) bili su učenici zagrebačke Sportske gimnazije u kojoj je nastavni program prilagođen perspektiv­nim sportašima, onima od kojih se očekuje da će jednog dana osvajati medalje baš kao i Valent i Damšo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia