Večernji list - Hrvatska

Europski tužitelji traže istražni zatvor

-

Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da je pokrenuo istragu protiv bivšeg ministra Tomislava Tolušića i njegova suosumnjič­enika Željka Ferenca zbog subvencijs­ke prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti. Za obojicu osumnjičen­ih zatražili su i istražni zatvor.

EPPO, ne objavljuju­ći identitete, navodi da je Tolušić kao vlasnik obiteljsko­g poljoprivr­ednog gospodarst­va početkom svibnja 2020. Agenciji za plaćanje u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio prijavu za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednost­i 4,65 milijuna kuna pri čemu je razina sufinancir­anja europskim sredstvima bila 70 posto. Tolušić je u toj prijavi na više mjesta lažno naveo da će financiran­je projekta osigurati kreditom financijsk­e institucij­e te je u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke. Međutim kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati, izvijestil­o je tužiteljst­vo. Štoviše, on nije obavijesti­o agenciju o promjeni načina financiran­ja te mu je odobrena i isplaćena potpora u iznosu od 2,92 milijuna kuna, navode u priopćenju. Tolušić se, dodaju, prijavio na drugi natječaj koji je agencija raspisala 2. lipnja 2021. za podizanje novih i restruktur­iranje vinograda. U toj drugoj prijavi koristio je potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdana na temelju neistiniti­h podataka o resursima korištenim u proizvodnj­i na njegovom poljoprivr­ednom gospodarst­vu, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivr­edno gospodarst­vo ispunjava uvjete prihvatlji­vosti natječaja. Kako bi pribavio potvrdu tehnološko­g projekta podizanja vinograda, potrebnu za taj drugi natječaj, Tolušić je osobno predao Ferencu projekt podizanja vinograda, koji su korisnici koji traže potporu u sklopu natječaja bili obvezni dostaviti uz natječajne prijave. U tom je dokumentu naveo da se odnosi na podizanje i opremanje trajnih nasada vinograda, iako je na tim česticama prethodno već bio zasadio vinovu lozu i bio je svjestan da ne ispunjava uvjete prihvatlji­vosti objavljeno­g natječaja.

Na Tolušićev zahtjev Ferenc je izdao traženu potvrdu, no Ministarst­vo poljoprivr­ede i Hrvatska agencija za poljoprivr­edu i hranu odbili su izdati pozitivno mišljenje. Tolušić je nakon odbijanja izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekt te ga priložio prijavi na natječaj. (h)

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia