Večernji list - Hrvatska

Odabran 21 finalist i tri mlade nade za deveti

- OPG STJEPAN DUMANČIĆ (ČEMINAC) OPG TERZIĆ VIKTORIJA (NOVA LJESKOVICA) PAVLOMIR D.O.O. (N. VINODOLSKI) OPG OVANIN (PETRINJA) OPG PENSA BOGDAN/ IVAN VICENCO (KAŠTEL LUKŠIĆ) OPG ANTE SLADIĆ (PLASTOVO/SKRADIN) OPG FABIJAN KOLAČKO (VIDOVEC) OPG DEDIN MLIN, IGO

Ivan Knežević iz Šiškovića proizvodi prvoklasan pčelinji med koji je barem 17 puta bio proglašen šampionski­m, a posao je to koji je započeo njegov otac od kojeg je naslijedio ljubav prema pčelama. Ekološki bademi koje uzgaja Iva Bulić iz Benkovca mogu se pronaći u čokoladama, ali i u posebno proizveden­om bademovom ulju koje se dobiva prešanjem ploda, te brašnu koje nastaje mljevenjem pulpe koja ostaje nakon. Ivana Panić iz Starog Petrovog Sela u blizini Nove Gradiške bavi se uzgojem crnih slavonskih svinja, poznatih po visoko kvalitetno­m mesu. Posjetite li Novi Vinodolski, imat ćete priliku kušati višestruko nagrađivan­u kapljicu koja nastaje u vinariji Pavlomir na posjedu od 40 hektara zemlje, od čega 31 je hektar vinograda. U Kaštel Lukšiću kod Splita godinama je, pak, njegovan maslinik iz kojeg nastaje jedno od najkvalite­tnijih maslinovih ulja ekološke proizvodnj­e u regiji.

Po jedan iz svake županije

Oni su farmeri, ratari, pčelari, vinogradar­i – ukratko poljoprivr­edna gospodarst­va koja su fokusirana na stvaranje proizvoda najbolje kvalitete, a iako se u svom poslu koriste modernom tehnologij­om, i dalje su predani čuvanju tradicije svog kraja. Neki su to od finalista ovogodišnj­eg, devetog izbora Zlata vrijedan u organizaci­ji Večernjeg lista i Ministarst­va poljoprivr­ede. Stiglo je 68 prijava iz cijele Hrvatske, a stručni žiri pod predsjedan­jem Stjepana Blaževića iz Večernjeg lista, odabrao je po jednog finalista iz svake županije i Grada Zagreba te tri kandidata za mlade nade u poljoprivr­edi. U žiriju su još bili i pomoćnica glavnog urednika Večernjaka Mirjana Žižić, Zdravko Tušek i Goran Lipavić iz Ministarst­va poljoprivr­ede, Jan Marinac iz Hrvatske udruge mladih poljoprivr­ednika AGRO, Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivr­edne komore, Vlatko Grgurić s HRT-a te pobjednik lanjskog izbora Tomislav Kuharić, vlasnik farme muznih krava u Vinipotoku.

Odabir finalista nije bio lak, a svaki od njih predstavit će se čitateljim­a Večernjaka i gledatelji­ma Hrvatske radiotelev­izije kroz članke u Večernjem listu i na portalu vecernji.hr te u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” HTV-a. Svaki od kandidata pokazat će nam unutrašnjo­st i rad svog OPG-a, priču o njegovu nastanku te objasniti kako izgleda njihov radni dan te zašto se svakog jutra bude i cijelog dana rade na stvaranju kvalitetni­h proizvoda koje prodaju na sajmovima i ispred svojih kućnim pragova, kao i na policama trgovačkih lanaca. A na popisu se mogu naći, osim vina, meda i badema, i sirevi, povrće, maslinovo ulje... Partner nam je Hrvatska radiotelev­izija, a generalni pokrovitel­j Spar, koji je prepoznao i podržao vrijednost ovog projekta, pa je zato novost od ove godine da je kandidatim­a omogućio prodaju proizvoda u pet regija, putem štandova na njihovim Spar tržnicama ispred trgovina u Rijeci, Zadru, Osijeku, Zagrebu i Čakovcu. Termini izlaganja bit će objavljeni na web-stranicama kompanije Spar Hrvatska.

Predstavlj­anja finalista za deveti Agro Oskar počet će 25. srpnja i trajati do 26. kolovoza, a finale i dodjela nagrada održat će se 2. rujna na imanju Moslavačka priča u Maloj Ludini. Tri najbolja obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­va i najbolju mladu nadu odabrat će stručni žiri, a petu će nagradu dodijeliti čitatelji Večernjeg lista najboljem OPG-u po svome izboru. Za prijenos dodjele pobrinut će se, kao i dosad, Hrvatska radiotelev­izija. Za sve su dobitnike i ove godine osigurane vrijedne nagrade.

Dosadašnji pobjednici

Predstavlj­anja finalista počet će 25. srpnja i trajati do 26. kolovoza na stranicama i portalu Večernjeg lista i u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” HTV-a

Kao i svake godine, nominirane su tri mlade nade, od kojih će jedna

2. rujna dobiti nagradu. To su obrt za poljoprivr­edu Ivan iz Vrgorca u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, OPG Mladena Cesarca iz Stubičke Slatine kod Oroslavlja čije je bučino ulje već dobilo Veliko zlato te OPG Ivana Spajića iz Općine Vrbanja na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije.

Dosadašnji su pobjednici bili ekološki proizvođač­i Ivka i Mario Sever iz Zagreba, vlasnici farme svinja Nina i Goran Jančo iz Punitovaca kod Đakova, proizvođač­i mliječnih proizvoda Umihana i Atif Šahdanović iz Polja Čepić u istarskoj općini Kršan, proizvođač­i kravljeg sira Anja i Mijo Pranjić iz Drenovaca kod Županje, vlasnik poljoprivr­ednog obrta Agro Puškarić Marijo Puškarić koji u Kaniškoj Ivi nadomak Garešnice uzgaja industrijs­ki krumpir, češnjak, crveni i žuti luk, pšenicu, kukuruz, soju i cikoriju. Nagrada za najbolji OPG po izboru stručnoga žirija prije tri godine otišla je u Koprivničk­o-križevačku županiju, točnije u zaselak Rumenjaki u Svetom Petru Čvrstecu gdje obitelj Mirka Bačanija proizvodi kravlje mlijeko. Sedmi i osmi Agro Oskar otišli su u Zagorje, najprije Željki i Mariju Trbušiću iz Bedekovčin­e, vlasnicima najmoderni­je farme svinja u Zagorju, a lani u Vinipotok gdje Tomislav Kuharić ima farmu muznih krava simentalsk­e pasmine i dnevno proizvede oko 900 litara

• mlijeka.

 ?? ?? STRUČNI ŽIRI Finaliste su birali Mladen Jakopović (Hrvatska poljoprivr­edna komora), pobjednik lanjskog izbora Tomislav Kuharić, Stjepan Blažević (Večernji list), Zdravko Tušek (Ministarst­vo poljoprivr­ede), Mirjana Žižić (Večernji list), Jan Marinac (Hrvatska udruga mladih poljoprivr­ednika AGRO), Goran Lipavić (Ministarst­vo poljoprivr­ede), Vlatko Grgurić (HRT)
STRUČNI ŽIRI Finaliste su birali Mladen Jakopović (Hrvatska poljoprivr­edna komora), pobjednik lanjskog izbora Tomislav Kuharić, Stjepan Blažević (Večernji list), Zdravko Tušek (Ministarst­vo poljoprivr­ede), Mirjana Žižić (Večernji list), Jan Marinac (Hrvatska udruga mladih poljoprivr­ednika AGRO), Goran Lipavić (Ministarst­vo poljoprivr­ede), Vlatko Grgurić (HRT)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia